• coaching

Sterker door Ellende; post-traumatische groei biedt troost bij tegenslag!

Leerdoelen

 • krijg inzicht dat je kunt groeien door ellende die je meemaakt
 • leren hoe herstel verloopt en dat terugval erbij hoort
Ingrijpende gebeurtenissen kunnen je leven compleet op de kop zetten. Of het nu ontslag, het krijgen van een levensbedreigende ziekte is, meemaken van een burn-out, zien gebeuren van een vreselijk ongeluk, verliezen van je geliefde, etcetera. Het is heftig en ingrijpend. Daar bestaan negatieve beelden over. 
 
Maar ze kunnen je levensloop óók in positieve zin compleet transformeren. Je kunt het bij mensen herkennen als ze erover praten alsof hun leven in ‘stukjes’ is gedeeld, zoals: “sinds mijn ongeluk ben ik een ander mens, ik geniet veel meer van het leven”, “mijn wereld stortte in toen ik mijn baan verloor, maar achteraf is dat het beste wat me in mijn leven is overkomen”.
Als je midden in de ellende zit, heb je weinig aan teksten als ‘je komt er sterker uit’. Toch kun je sterker worden door ellende.
 
Wat is PostTraumatische Groei?
Groeien door tegenslag heet in de wetenschap PostTraumatische Groei (PTG). PTG verwijst naar emotionele groei en positieve psychologische veranderingen door het worstelen met allerlei klachten, een persoonlijke crisis of moeilijke omstandigheden. 
PTG leidt tot transformatie. Dat betekent dat veranderingen blijvend zijn en je er sterker en wijzer uitkomt. Je ervaart daardoor een hogere kwaliteit van leven.

Over Greet Vonk

Greet (1964) is Master Practitioner Coach en deed wetenschappelijk onderzoek naar PostTraumatische Groei. Haar onderzoek is recent gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift International Journal of Workplace Health Management. Samen met Anja Jongkind heeft zij hierover een boek geschreven, wat op 15 maart jl. uit is gekomen. Greet en Anja willen iedereen laten kennis maken met het gedachtegoed van PTG, vooral omdat het zo troostend kan zijn. Zeker in deze rare crisistijd, juist nu. 

 • eventmanager

  Nynke de Vries

  Ik draag graag bij aan de ontwikkeling van mensen. Of dat nu is als coach, trainer of in een andere vorm. Als anderen in hun kracht komen te staan en ik daar wat aan heb kunnen bijdragen, krijg ik veel energie. Ik ben daarbij gedreven, enthousiast, mensgericht en verantwoordelijk.

 • over de trainer

  Greet Vonk

  Greet is Master Practitioner Coach en deed wetenschappelijk onderzoek naar PostTraumatische Groei. Haar onderzoek is recent gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift International Journal of Workplace Health Management. Ze is sinds 2006 zelfstandig coach en heeft 20 jaar als manager en directeur in de zakelijke dienstverlening en zorg gewerkt.

“Wat mij energie gaf om door te gaan waren de events die ik heb mogen organiseren als vrijwillig eventmanager en de positieve reacties die je krijgt van de deelnemers. Daarnaast leerde ik zelf veel, vergrootte ik mijn netwerk en zichtbaarheid en deze ervaring staat natuurlijk goed op mijn cv.”

- Dennis (50, ‘s Gravenzande)