• solliciteren

Cv tips die anno 2017 onmisbaar zijn!

Voordat je aan die ene droombaan kan beginnen staat er nog een sollicitatieproces voor de deur. Het cv is een onmisbaar onderdeel van deze procedure. Met deze 5 tips maak je slim gebruik van je cv en vergroot je de kans die het oplevert om een recruiter te overtuigen, op weg naar jouw droombaan.

1. Houd het kort en krachtig!
Vaak denken mensen dat hoe langer je cv is, hoe beter het is. Toch is dat niet waar en moet je cv eigenlijk zo beknopt mogelijk zijn. In dit geval gaat “less is more” echt op. Ga daarom voor 1 en maximaal 2 pagina’s. Neem onder het gedeelte met je persoonlijke gegevens (eerste onderdeel van je cv) een samenvatting op waarin je in een paar regels aangeeft wie je bent, waar je goed in bent en waarnaar je op zoek bent.

2. Gebruik keywords in je cv
Tegenwoordig gaan bijna alle cv’s door een automatische checker, een zogenoemde ATS (Applican Tracking System). Dit systeem scant cv’s en filtert kandidaten mede op basis van deze keywords. Zorg er dus voor dat je termen waarvan je denkt dat ze relevant zijn voor de functie altijd een paar keer noemt in je cv.

3. Hobby’s & Interesses
Dit is er een waar nog wel eens discussie over is. Mijn mening: Benoem je hobby’s en interesses alleen als het iets toevoegt aan de functie waarop je solliciteert. Solliciteer je bijvoorbeeld voor bedrijfsleider in een sportwinkel? Dan is het goed om hier te noemen dat je interesse hebt voor bepaalde sporten.

4. Overzicht van doelen/vaardigheden
Maak een overzicht van doelen/vaardigheden waar je trots op bent. Maak per werkgever een overzicht van drie taken, doelen en/of vaardigheden die je tijdens elke functie hebt behaald en waar je trots op bent.
 
Last but not the least:
 
5. Blijf positief!
Bas van de Haterd, oprichter van recruitmentplatform Rectec.nl, geeft aan dat het vooral belangrijk is om in een positieve flow te blijven, ondanks eventuele tegenslagen: “Als het lastig is om in een positieve flow te blijven, omdat je bijvoorbeeld werkloos bent of een rotbaas hebt, doe dan een (gratis) opleiding via Coursera of Edx en wees trots op jezelf dat je dat doet. Doe vrijwilligerswerk waar je waardering voor krijgt. Als je geen goed gevoel over jezelf of je situatie hebt, heeft de recruiter dat ook niet over. 
 
Deze tips zijn een prima aanvulling op je voorbereiding en een completer cv. Moteq heeft een artikel met wel 54 tips geschreven waarvan JobOn in dit blog voor jullie 5 tips heeft uitgelicht.