Van deelnemer naar projectcoördinator FutureLab 

Toen ik in maart 2023 op straat kwam te staan had dat een behoorlijke impact. Opnieuw op zoek naar ander werk. Al eerder in mijn carrière had ik namelijk in zo’n zelfde situatie gezeten. Alleen nu voelde het anders. Er was rust en vertrouwen in mij. Ik wilde graag alle tellers op nul zetten en alle opties openhouden.  

door Jörgen Hulst
 
Voor mij was het essentieel dat het werk dat ik zou gaan doen meer zingeving zou geven. De commerciële wereld waar ik lang in heb verkeerd paste me niet meer, dat was me inmiddels wel duidelijk geworden. Jarenlang had ik met veel plezier diverse commerciële rollen bekleed, maar gaandeweg verdween het plezier en stond me het halen van budgetten en het geldgedreven beleid me tegen. 

Op zoek naar werk met meer zingeving

Bij de eerste stappen die ik zette op dat nieuwe pad was het een prettige bijkomstigheid dat ik me gehoord en gesteund voelde door de persoonlijke coach van het UWV die mij begeleidde. Zij gaf me de ruimte, tijd en vertrouwen die ik nodig had om de arbeidsmarkt te onderzoeken op zoek naar een duurzame baan. Stap voor stap ging ik op ontdekkingstocht, leerde ik mezelf en mijn talenten beter kennen en ontstond er een globaal beeld van welke richting ik heen wilde. Er leefde in mij het verlangen om kennis te delen, om mensen ter zijde te staan. 
 
Maar hoe giet je dat wat je kan en leuk vindt in een mal waar dan vervolgens een prachtbaan uit rolt? Uit een eerdere periode dat ik zonder werk kwam te zitten had ik geleerd dat het voor mij het beste werkt om in beweging te blijven. Hoe langzaam of klein mijn acties ook verliepen, het voelde altijd goed, omdat het mijn unieke weg was om het op deze manier te doen.  

De ontdekking van de functie van Digicoach

Opeens was daar een tip van een coach die zei “Digicoach! Dat past goed bij jou!” Ik had er nog niet eerder van gehoord, maar het resoneerde direct. Ik voelde het in mijn buik en werd er blij van. Nieuwsgierig en onderzoekend als ik ben bracht ik voor mezelf de arbeidsmarkt in kaart en zocht uit waar deze functie werd beoefend: voornamelijk in de zorg. Via LinkedIn zocht ik mensen op die deze functie bekleden en benaderde ze om er meer over te weten te komen. Uiteindelijk kreeg ik het voor elkaar om een dag mee te mogen lopen om zodoende ook de praktijk mee te maken. Ik werd alleen maar enthousiaster. Om mijn kansen te vergroten nam ik zelf het initiatief en investeerde in een basistraining tot digicoach. 
 
Wat volgde was een tijd van netwerken en solliciteren en nog eens solliciteren. Ik had redelijk succes en werd regelmatig uitgenodigd voor een gesprek, maar onder aan de  streep had ik geen baan. Na verloop van tijd verlegde ik mijn grenzen en solliciteerde ik breder naar functies die gerelateerd waren aan coaching en ICT. Opnieuw werd ik uitgenodigd voor sollicitatiegesprekken, kreeg ik positieve feedback, maar stond ik aan het eind van de rit met lege handen. 

FutureLab en eventmanager worden

Tussendoor had ik me, om mijn tijd nuttig te besteden, ook aangemeld voor FutureLab, het leerzame en interactieve online programma van JobOn over de invloed en noodzaak van automatisering en digitalisering op de banen van nu én van de toekomst. Het programma bevestigde me in mijn doel om een baan te vinden waarin ik mijn kennis en kunde zou kunnen delen. Na enige tijd kwam JobOn opnieuw op mijn pad: ik besloot mee te doen aan het Talentprogramma, waarin je opgeleid wordt tot eventmanager. Het organiseren zat al van jongs af aan in m’n bloed en was voor mij zo gewoon, dat ik dit niet als een talent zag. De lol die ik had in het organiseren van events voor JobOn gaf me zoveel voldoening dat het me ook een positieve vibe gaf op de momenten dat ik weer een afwijzing kreeg na een sollicitatie. 

Een onverwachte kans bij JobOn

En zie daar, tijdens een lunch met deelnemers van het Talentprogramma bij JobOn kwam ik in gesprek met Josée Blanken, algemeen directeur van JobOn. Het was een fijn, open en constructief gesprek. Enige weken later spraken we elkaar weer en wat volgde was de mogelijkheid om aan de slag te gaan als projectcoördinator FutureLab. Wat was ik blij en natuurlijk heb ik ‘ja’ gezegd! Ze zeggen weleens de aanhouder wint, maar voor mij voelde deze hele reis als iets waar ik op mocht vertrouwen dat het me zou brengen op de plek waar ik hoor. En hoe mooi is het dat ik nu op een plek terecht kom waar ik mijn kennis en kunde mag delen en mensen mag gaan begeleiden! 

Blijf trouw aan jezelf en vertrouw op het proces 

Voor iedereen die op zoek is naar (ander) werk zou ik willen zeggen: doe wat goed voelt, blijf trouw aan jezelf, hou vertrouwen in dat alles wat je doet je ten goede komt en dan kom je uit bij jouw droombaan!