Devina liet zich omscholen en heeft nu haar droombaan

Devina Hameka is geboren en getogen in Indonesië en kwam op 17-jarige leeftijd naar Nederland. Ze beloofde haar ouders om ‘even’ te gaan studeren en dan weer terug te komen. Bijna 20 jaar later is ze hier nog steeds en werd ze moeder, waardoor haar arbeidsleven stil kwam te liggen. Het was voor haar lastig om weer aan het werk te komen maar nadat ze het FutureLab van JobOn had gevolgd en deelnam aan de cursus Make IT Work van de Hogeschool van Amsterdam sleepte ze haar droombaan binnen in een branche die totaal nieuw voor haar is. “Zonder die opleiding was me dat nooit gelukt.”

door Thomas Braun

Studeren in Nederland

Devina is geboren in Jogjakarta in Indonesië, dat bekend staat als studentenstad. Tijdens haar laatste jaar op de middelbare school, vergelijkbaar met de havo, was er een presentatie over studeren in Nederland. Ze meldde zich aan. “Ik was gekwalificeerd om IBMS, Internationale Bedrijfskunde en Managementstudies te studeren aan de Hogeschool InHolland in Diemen”, vertelt ze. Dus ik heb gevraagd aan mijn ouders of ik naar Holland mocht. Omdat de HBO-opleidingen hier daar hoog staan aangeschreven gingen ze akkoord. Op één voorwaarde: dat ik na vier jaar terug zou komen, want mijn ouders willen hun kinderen graag dichtbij hebben. Dat is ook gebeurd met mijn zus en broer, maar met mij is het een ander verhaal geworden.”

Terugkeer op de arbeidsmarkt

Toen ze medio 2009 afstudeerde, was er sprake van een economische crisis en was het moeilijk om een baan te vinden. “Na tien maanden kreeg ik mijn eerste job in Amsterdam als projectmanager bij een online marketingbureau. Ik deed dit van 2010 tot 2015 en toen nam ik een carrière-break om mijn Nederlands te verbeteren en toen zijn we ook aan kinderen begonnen. Toen zij naar de basisschool gingen, wilde ik mijn carrière weer oppakken. Maar het lukte niet om ergens binnen te komen, wellicht vanwege mijn leeftijd en ook het gat in mijn cv hielp niet.”

De FutureLab training

Door haar man werd ze gewezen op JobOn. “Hij zei tegen me: Deze organisatie doet aan loopbaancoaching en duurzame inzetbaarheid. Ik heb me in JobOn verdiept en ben begonnen met de FutureLab training en leerde dat ik een andere kant op moest. Ik zat in een leuke groep en kreeg een paar goeie coachingsessies. Ze hebben me erg geholpen met persoonlijk en gedetailleerd solliciteren. Daar heb ik veel van geleerd.”

Omscholing naar IT

Via de contacten die ze bij JobOn opdeed, kwam ze op het spoor van het UvA-project Make IT Work dat mensen omschoolt tot IT-professionals. Bij dit initiatief zijn veel bedrijven en instellingen aangesloten en een baangarantie bij een van de partners wordt in het vooruitzicht gesteld. Devina volgde de omscholing Software Engineering, waar mensen leren softwaresystemen te ontwerpen en te testen. “Tijdens de FutureLab training van JobOn viel mijn oog op een artikel waarin mensen werden aangespoord om hun mindset te veranderen: zoek niet alleen naar een baan waar je ervaring mee hebt. Dat was ook een eyeopener. Ik had eerder gesolliciteerd op een baan en de manager was meteen bang dat die job mij zou gaan vervelen. Hetzelfde had een collega bij het bedrijf waar ik voor mijn moederschap werkte gezegd. ‘Jij kan veel meer dan dit.’ Ik zou willen dat er een opleiding was waarmee ik kon bewijzen dat ik veel meer kan. Maar die was er alleen voor werken in de kinderopvang. Maar toen vond ik Make IT Work.”

Een nieuwe start bij KOOP

Na de opleiding van vijf maanden kunnen de deelnemende bedrijven een omgeschoolde cursist aannemen. Er waren meerdere bedrijven in Devina geïnteresseerd. “Ik mocht maximaal vijf minuten met iemand praten en dan naar de volgende.” Het werd KOOP, een onderdeel van Logius, dat weer onder het ministerie van Binnenlandse Zaken valt. “Dat was echt heel spannend”, glundert ze. “Ging zo last minute. Ze hebben echt een dag voor de deadline contact met me opgenomen. Daarvoor had ik al een ander bedrijf mijn akkoord gegeven, een consultancy. Vooral omdat die Engelstalig waren en dat ligt mij beter, maar ik had nog niks getekend. Het gesprek dat ik eerder had met KOOP was zo fijn en voelde zo goed. Daarom koos ik alsnog voor hen.”

Droombaan gevonden

Ze werkt er nu officieel twee maanden. Was dit allemaal gelukt zonder de opleiding? “Ik denk het niet.” Ze heeft het geweldig naar haar zin. “Natuurlijk was ik in het begin nerveus, want de mensen om me heen zijn allemaal senior, maar ze zijn erg ondersteunend. Ja, ik zit hier helemaal op mijn plek.” Ze heeft dus veel geluk gehad. Stellig zegt ze: “Nou, het is niet makkelijk gegaan. De opleiding bij Make IT Work was zeer intensief. Er waren momenten waarbij ik twijfelde of ik wel verder zou gaan, maar ik wist me omringd door positieve en ondersteunende mensen bij Stichting JobOn en alle andere organisatie. Ik ben oneindig dankbaar.”