Perspectief en JobOn slaan handen ineen om werkzoekenden te helpen

Het vinden van een nieuwe passende baan is niet altijd gemakkelijk. Helemaal niet in een tijd waarin veel verandert. Perspectief en JobOn werken daarom samen om werkzoekenden een volgende stap in hun loopbaan te laten zetten. In dit interview vertellen Josée Blanken, algemeen directeur van JobOn, en Ivar Hooghoff en Evelien van der Laan, beiden adviseur Arbeidsmobiliteit bij Perspectief, over deze samenwerking.

Wat voor organisatie is JobOn?

Josée: “JobOn is een vrijwilligersorganisatie die verschillende activiteiten aanbiedt aan werkzoekenden. We geloven dat het ontmoeten van mensen die in dezelfde situatie zitten en het delen van ervaringsverhalen kan helpen bij het zetten van loopbaanstappen die nodig zijn om een nieuwe passende baan te vinden. We hebben daarbij extra aandacht voor specifieke doelgroepen, zoals nieuwkomers en mensen die afstand ervaren tot de arbeidsmarkt.”

Hoe is de samenwerking tussen Perspectief en JobOn ontstaan?

Josée: “Het gaat bij ons beiden over het welzijn van medewerkers en hoe we ervoor kunnen zorgen dat mensen energie uit hun werk krijgen. We volgden elkaars activiteiten daarom al langere tijd, onder andere via social media. Uiteindelijk is er contact ontstaan en zijn we gaan kijken hoe we elkaar konden ondersteunen. Na een tijdje hebben we de samenwerking daadwerkelijk opgestart.”

Hoe ziet de samenwerking tussen Perspectief en JobOn eruit?

Josée: “In het begin was het vooral aftasten en hebben we veel met elkaar gesproken. Uiteindelijk hebben we besloten om het talentprogramma en FutureLab aan te bieden aan de werkzoekenden die begeleid worden door Perspectief.”

Ivar: “Om te kijken of beide programma’s zouden passen binnen onze dienstverlening, hebben een aantal collega’s als pilot meegedaan aan deze programma’s. Dit was een succes en dus besloten we de programma’s ook daadwerkelijk aan te bieden!”

Wat houden deze programma’s in?

Josée: “Het talentprogramma is een van onze bekendste en meest ingezette programma’s. Hierbij leiden we werkzoekenden op tot eventmanagers. In drie weken tijd leren zij hoe ze een event moeten organiseren en gaan ze aan de slag met hun leerdoelen. Op basis van hun leerdoelen kiezen ze een onderwerp om een event (workshop of training) over te organiseren. Dit kan bijvoorbeeld gaan over onzekerheid na ontslag. Ze regelen zelf een locatie en spreker. Dit doen zij aan de hand van een draaiboek en met behulp van vrijwilligers. Wij promoten dit event op onze website zodat andere werkzoekenden of geïnteresseerden kosteloos kunnen deelnemen om geïnspireerd te raken. Dit hoeven niet alleen werkzoekenden te zijn. Iedereen die een stap wil maken in zijn loopbaan kan deelnemen.”

“FutureLab is een specifiek programma om werkzoekenden bewust te maken van de veranderingen in werk door de opkomst van digitalisering en termen als Artificial Intelligence, robotisering en deepfake. In een maand tijd krijgen werkzoekenden een e-learning en drie bijeenkomsten die hun blik verruimen en zelfvertrouwen geven om aan de slag te gaan met een persoonlijk actieplan om digitale vaardigheden te ontwikkelen.”

Ivar: “Het leuke aan FutureLab is dat je interactie hebt met mensen die allemaal geïnteresseerd zijn om mee te komen op de arbeidsmarkt en openstaan voor verandering. Dit helpt ook om uit je bubbel te komen en enthousiast en geïnspireerd te raken.”

Wanneer zet Perspectief de diensten van JobOn in?

Evelien: “We bieden de diensten standaard aan aan werkzoekenden die al langere periode bij ons in een traject zitten. Zo hebben we FutureLab ook ingezet bij Petra, die aan het re-integreren was nadat ze uitviel met klachten en zocht naar een nieuwe passende baan. Petra was erg enthousiast over FutureLab. Ze vond het vooral vernieuwend omdat ze erachter kwam dat ze misschien wel in de IT aan de slag kon. Dit had ze daarvoor niet verwacht. Daarnaast gaf het haar inzicht in waar ze stond qua kennis op het gebied van social media en dergelijke.”

Wat is de kracht van deze samenwerking?

Ivar: “Vooral dat de neuzen dezelfde kant op staan. We gaan niet alleen voor het korte termijneffect, maar vooral voor de maatschappelijke impact op lange termijn.”

Josée: “We geloven allebei in persoonlijk contact. Het is fijn dat we met onze trajecten de werkzoekenden die begeleid worden door Perspectief kunnen ondersteunen. Onze samenwerking zorgt voor Stichting JobOn voor continuïteit. Daarbij wil ik ook het ING Fonds Nederland bedanken, zij hebben voor de fundering van onze samenwerking gezorgd. Zo werken we samen, nu en in de toekomst, aan een inclusieve samenleving.