5 tips om je sterke kanten te ontdekken

Werken vanuit je kracht

Onderzoek toont aan dat mensen die hun sterke kanten benutten, meer voldoening en geluk in hun werk ervaren. Stel je voor dat je elke dag naar je werk gaat en datgene doet waar je van nature goed in bent én wat je plezier geeft…

Wanneer je je sterke kanten inzet, ga je niet alleen met meer plezier naar je werk, werken vanuit je kracht heeft ook een positieve invloed op je gezondheid. Stress vermindert wanneer je werk uitvoert waarin je uitblinkt.

Maar ja, wat zijn die sterke kanten van jou? Hoe kom je erachter waarin je uitblinkt? Hier volgen vijf onmisbare tips voor het achterhalen van jouw sterke kanten. 

1. Zelfreflectie: Identificeer wat je voldoening geeft

Denk na over situaties waarin je echt succesvol was. Wat waren de specifieke taken of activiteiten in die situaties? Identificeer patronen en kijk naar de gemeenschappelijke elementen die hebben bijgedragen aan je succes. Dit kan je helpen je natuurlijke kwaliteiten en talenten te herkennen.

2. Vraag anderen om feedback

Vraag vrienden, familie, collega's en leidinggevenden om eerlijke feedback over je sterke punten. Meestal hebben de mensen om je heen een ander perspectief op wat je goed doet. Let op herhaalde complimenten of opmerkingen over bepaalde taken die je met gemak lijkt te vervullen. Deze feedback kan waardevol zijn bij het identificeren van je sterke kanten.

3. Experimenteer!

Wees niet bang om nieuwe dingen uit te proberen. Neem deel aan verschillende activiteiten, projecten of taken en observeer welke taken je gemakkelijk afgaan en welke je met plezier vervult. Soms ontdek je onverwachte talenten door simpelweg nieuwe uitdagingen aan te gaan. Sta jezelf toe te groeien door te experimenteren!

4. Maak gebruik van assessments en tests

Overweeg het invullen van tests. Er zijn er een heleboel, zoals Birkman, Insights, DISC, MBTI. Deze instrumenten bieden inzicht in je persoonlijkheid en sterke punten en dienen als een leidraad bij het ontdekken van je natuurlijke vaardigheden. 

5. Houd een succes-dagboek bij

Start een succes-dagboek waarin je dagelijkse successen en positieve feedback noteert. Dit kan variëren van kleine successen tot grotere prestaties. Door je successen bij te houden, kun je patronen herkennen en beter begrijpen waar je natuurlijke talenten liggen. Het kan ook dienen als een bron van motivatie en zelfvertrouwen.

Onthoud dat het proces van het ontdekken van je sterke punten een doorlopende reis is. Wees geduldig en open-minded terwijl je nieuwe dingen probeert en leert van je ervaringen. Het begrijpen van waar je goed in bent, is een essentieel onderdeel van het bouwen van een succesvolle en bevredigende loopbaan.

Talenten ontwikkelen als eventmanager

Wil je jouw professionaliteit verder ontwikkelen en inzetten voor jouw medemens? Word dan eventmanager bij JobOn! Je neemt deel aan ons talentprogramma waarin we je opleiden tot eventmanager. Door jouw events help je anderen en jezelf verder.

word eventmanager

Over de auteur: Klazien Lanting
Als (loopbaan)coach, trainer en adviseur word ik enthousiast als ik van toegevoegde waarde kan zijn voor organisaties en medewerkers. Graag ondersteun ik bij (loopbaan) vraagstukken op een open, respectvolle wijze. Mijn doel is door praktische handvatten mensen te helpen ontwikkelen en blijvend plezier in het werk te laten hebben. 

Stichting JobOn werkt met vrijwillige trainers en coaches. Zij zetten hun kennis en ervaring in om werkzoekenden te helpen met de stap naar een (nieuwe) baan. Wil jij ook van maatschappelijke waarde zijn en gastspreker worden bij JobOn? Meer informatie vind je hier