4 tips voor werk zoeken in 2021, you can do it!

Ben je op zoek naar werk en weet je niet waar je moet beginnen? Hoe pak je dat nu het beste aan anno 2021? We geven je 4 tips voor een succesvolle sollicitatie die past bij deze tijd:

1. Maak van werk zoeken werk!
Structuur is fijn. Vaak weet je anders niet wanneer je genoeg hebt gedaan. Zorg dat je een prettige werkomgeving hebt, creëer een comfortabel thuiskantoor, begin om 9.00 uur en stop rond een uur of 16.00 uur, met daar tussenin de nodige pauzes (om 13.00 uur lunchen en misschien tussendoor 1 x lang of 2 x kort wandelen of sporten). Ontspan na je ‘werk- en solliciteer dag’ ook écht, dat heb je verdiend. Ga lekker een serie kijken, lezen, breien of schilderen of videobellen. Doe iets waar je van oplaadt. Je mag trots zijn: je hebt je vandaag weer heel goed ingezet. 

2. Blijf up to date

  • Het is belangrijk dat je LinkedIn-profiel er aantrekkelijk en verzorgd uitziet. Plaats een goede portretfoto, eventueel met het logo ‘’op zoek naar werk’’ erbij en zet er een foutloze tekst bij. Maak, als je er het budget voor hebt, gebruik van LinkedIn Jobs.
  • Maak een document aan waarin je je sollicitatie-activiteiten bijhoudt, bijvoorbeeld in Excel, en zet belangrijke websites bovenaan, zodat je nieuwe vacatures niet mist.
  • Zorg voor een goede, zakelijke en toch enthousiaste motivatiebrief. Voorkom spelfouten, vraag eventueel een kennis of familie met talenknobbel om je brief na te lezen. En zorg dat je cv een beetje modern oogt. Via canva.nl kun je hem professioneel opmaken, dat is zelfs voor mensen zonder ook maar enige vormgeving-ervaring te doen.

Pas zowel je cv als brief aan bij elke vacature waarop je schrijft. Lees je daarbij goed in, zodat je beslagen ten ijs komt. Het geeft een werkgever vertrouwen als hij ziet dat jij weet waar je het over hebt. De brief moet nieuwsgierig maken. Verklap niet alles over jezelf, maar geef aan waarom je past bij dit bedrijf en deze functie. 

3. Netwerk erop los!
Maak (online) afspraken met oud-collega’s, nieuwe inspirerende mensen (te vinden via LinkedIn) of andere relevante contacten die je vooruit kunnen helpen. Stel vragen en vertel waarom je hen graag wil ontmoeten. Wat vind je leuk aan hun baan of instelling? Waarom? Hoe zijn zij gekomen waar ze nu zijn? Hebben ze tips voor je? Weten ze of er ergens een baan vrij komt? 

Steek tijd in het opbouwen en bijhouden van je netwerk en schaam je niet om te vragen of mensen je kunnen helpen. Het is óók geen verspilling van je tijd om te netwerken, je kunt hier heel veel aan hebben.

4. Solliciteer met charme, maar blijf jezelf
Natuurlijk is het slim om een net jasje aan te trekken (wist je dat de kleur donkerblauw rust en vertrouwen uitstraalt?) en je haren extra goed te kammen, je bril schoon te maken en te controleren of er niets tussen je tanden zit… Maar overdrijf niet. Ga niet ineens als een heel ander mens de deur uit (of voor je scherm zitten, wanneer de sollicitatie online plaatsvindt).

Als je aangenomen wordt, voel je anders ook veel druk om dit plaatje te showen. Het is fijner om jezelf te laten zien. Dan weet je ook of je écht bij dit bedrijf past (en zij bij jou). Dus als jij altijd kleurrijke oorbellen draagt, dan kun je dat best doen, maar zorg wel dat je er nog steeds verzorgd uitziet, en dat het niet ‘’te veel’’ wordt. Zorg voor rustige kleding als je oorbellen druk zijn. En als je gympen zou dragen onder je nette broek met colbertje, zorg dan wel dat ze schoon zijn en bijvoorbeeld zwart zijn. Tenzij je bij een accountant of advocaat gaat werken, waar ze een dresscode hebben. Doe dan je pak(je) en nette schoenen aan en ga voor neutrale sieraden. Trek na afloop thuis weer je eigen stijl kleding aan. Want zo zal het ook gaan na een werkdag!

Voelen en kritische vragen
Vergeet daarnaast niet te “voelen” hoe jij het gesprek vindt gaan en welke “vibe” jij krijgt bij dit kantoor. Zie je jezelf hier werken? Denk je dat er een klik is? Vergeet niet dat niet alleen jij de werkgever moet overtuigen van je kwaliteiten, maar dat het andersom ook zo is. Ze moeten jou ook overtuigen! Wil je hier werken? Je hebt nog altijd een keuze. Durf daarom ook kritische vragen te stellen en stel je niet al te pleasend op. Dat komt alleen maar realistisch en zelfverzekerd over. Je wil de baan graag, maar vindt het belangrijk om informatie te krijgen en om een weloverwogen afweging te maken voordat je een aanbod aanneemt.

Je mag ook best af en toe een grapje maken, en als je heel zenuwachtig bent, probeer jezelf dan te kalmeren door je voeten goed te aarden en je vingers onder de tafel tegen elkaar aan te drukken (als een driehoekje). Jij mag er zijn! Het komt wel goed met je, hoe dan ook. Of het nu deze baan wordt of de volgende.

Toitoitoi!
Break a leg. You can do it. Soms helpt het ook om thuis nog even bemoedigende woordjes tegen jezelf te zeggen. Ga goedgemutst op pad, alert (met voldoende nachtrust) en zet je zenuwen om in gezonde spanning en nieuwsgierigheid. Wie weet wat je vandaag voor mensen ontmoet en welke interessante gesprekken je gaat voeren? Bekijk het een beetje van een afstand, als een verslaggever en schrijf na afloop een verslag in je hoofd. Wat viel je op? Wat was er leuk, wat niet? Wat was er lachwekkend? Wat verwachtte je? 

Bedenk ook wanneer je het niet wordt: “Wat kan ik hiervan leren? En dan moest het niet zo zijn.” Op naar de volgende baan, ooit lukt het je. We weten het zeker!

Over de auteur
Mirthe Smeets is tekstschrijver. Een tip voor werkzoekenden? Mirthe raadt aan om af en toe te denken zoals Pipi Langkous: "Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan!" In het diepe springen is spannend, maar je ontdekt ook wat er wel en niet bij je past.