• coaching

De voordelen van persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling houdt in dat je investeert in jezelf, zodat je jezelf effectief kan managen, ongeacht wat het leven naar je gooit. Het stelt je in staat om proactief te zijn. Je zult niet altijd je doelen bereiken, maar je zult een belonend en vervullend leven leiden als je je dromen achterna gaat. Zelfontwikkeling heeft verschillende voordelen voor je privé- en professioneel leven.

 1. Zelfbewustzijn
  De eerste stap naar zelfontwikkeling is bewuster worden van jezelf en jezelf beter leren kennen. Het is een voortdurend proces - naarmate het leven verder gaat, word je geconfronteerd met verschillende uitdagingen en ervaringen, waardoor je meer bewust wordt van je persoonlijkheid, gedachten en gevoelens. In het kort, het is belangrijk om nooit de band met jezelf te verliezen tijdens je pad naar zelfverbetering.

 2. Versterking van bestaande vaardigheden
  Door middel van persoonlijke ontwikkeling kun je je sterke punten identificeren en erop inspelen. Van relaties tot carrières - je sterke punten kennen is belangrijk voor elk aspect van je leven. Het geeft je een beter idee van waar je naar op zoek bent en waarin je waarschijnlijk zult bloeien en uitblinken. Je kan immers alleen bereiken wat je wilt als je weet wat je wilt.

 3. Zwakke punten overwinnen
  Hoewel het identificeren van sterke punten een belangrijk aspect is van je persoonlijke groei, is het accepteren van je zwakke punten net zo belangrijk. Schaam je vooral niet voor je zwakke punten, bekijk het als punten voor verbetering. Het zijn deze imperfecties die ons menselijk maken.

 4. Buiten je ‘comfort zone’ stappen
  De ‘comfort zone’ is een gevaarlijke plek om te zijn. Het voelt goed, maar het kan ook duiden op stagnatie en waar stagnatie is, kun je nooit groei vinden. Als je er voor kiest om jezelf te verbeteren moet je uit de comfort zone stappen. Het laat je jouw angsten onder ogen zien, nieuwe dingen proberen, risico’s nemen en jezelf uitdagen.

 5. Doelgerichtheid
  Door te beslissen om het pad naar zelfverbetering en persoonlijke ontwikkeling te bewandelen, geef je je leven een doel en betekenis. Dit is belangrijk omdat het je helpt om gemotiveerd en gefocust te blijven op je doelen.

Manieren om aan zelfontwikkeling te werken

Er zijn veel manieren waarop je aan je persoonlijke ontwikkeling kan werken. De beste manier hangt natuurlijk af van je doelen. Eén ding dat goed is om te doen, ongeacht je doel, is consistentie. Groei gebeurt niet van de ene op de andere dag; het is een langzaam proces, een dagelijkse praktijk en een levensstijl.

De eerste manier is om workshops te doen, voornamelijk te maken met zelfontwikkeling. Hier is zelfbewustzijn erg van belang. Ondanks de reden voor je persoonlijke ontwikkeling, het moet altijd vanuit jezelf komen.

Een andere manier is om gewoontes te ontwikkelen. Alleen op deze manier zal je verandering brengen aan jezelf. Je kan niet een leven leiden en verwachten dat je de volgende dag opeens een ander leven hebt. Je moet gewoontes ontwikkelen, waardoor de dingen die je wilt veranderen kunnen veranderen.

Als laatste is het goed om buiten je comfort zone te stappen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een nieuwe baan aan te nemen om je bestaande vaardigheden aan te scherpen of nieuwe vaardigheden te leren. Dit kan via verschillende vacaturebanken, o.a. StudentJob, waar we een ruim aanbod aan vacatures hebben in meerdere sectoren.

Kortom, persoonlijke ontwikkeling gaat vooral om zelfbewustzijn. Zodra je jezelf op een dieper niveau leert kennen, zijn er talloze voordelen die je eruit haalt. Als je denkt dat je er klaar voor bent om een verandering aan je leven te brengen en de persoon te worden waar je altijd van had gedroomd, is er geen betere tijd als nu.

Over de auteur:
Alan Nha Le is International Business student en loopt momenteel stage bij StudentJob. Hij hoopt dit jaar af te studeren en uiteindelijk zijn eigen café te openen.