14 april 2025
Luisteren, verbinden, doorzetten, creativiteit inzetten, minder pleasen, een afstudeeronderwerp kiezen, beter voorbereid zijn op sollicitaties. Een greep uit de persoonlijke inzichten die naar boven kwamen tijdens de workshop 'Inzicht in je talent', eind februari 2025.
door Asta Diepen Stöpler
Twaalf deelnemers treffen elkaar op het hoofdkantoor van het Wereld Natuur Fonds in Zeist. Een inspirerende omgeving met een aangename sfeer.. Eventmanagers Robin en Lisa zijn een beetje gespannen, want dit is hun eerste workshop, al is dat nagenoeg niet te merken. De voorbereiding ziet er goed uit: viltstiften en het canvas voor aantekeningen liggen klaar.
Als ijsbreker benoemen Lisa en Robin elkaars talent: ad rem, gevoel voor humor en initiatiefrijk. Deze start maakt het voor de deelnemers makkelijk om ook zichzelf kort voor te stellen. Sommigen zijn op zoek naar beter passend werk of nieuwe kansen; anderen herstellen van een burn-out. De deelnemers brachten een diverse mix van achtergronden, leeftijden en wensen mee, met werkervaring in onder andere communicatie & marketing, de zorg, de financiële sector en de lokale overheid.
De deelnemers gaan aan de slag met vijf vragen die ze in kleine groepjes bespreken. De eerste vraag 'Wat vond je als kind leuk om mee te spelen?' zorgt voor een bruisende sfeer en geanimeerde gesprekken tussen mensen die elkaar tot een kwartier geleden nog nooit gezien hadden. Zand en water, speelgoeddieren, blokken, buiten bij oma. Veel blijde gezichten aan dierbare herinneringen worden aan het canvas toegevoegd.
Na deze warme start volgt een iets serieuzere vraag: 'Wat zijn je talenten?'. Tja, wat is een talent eigenlijk? Iets wat je goed kunt, wat voor jou vanzelfsprekend voelt, maar in de ogen van een ander bijzonder is. De toon wordt wat serieuzer, maar blijft sprankelend. Goed om te zien dat men naar elkaar luistert, over en weer vragen stelt en reageert met eigen ervaringen. Robin en Lisa houden het proces goed in de gaten en lopen langs om te vragen hoe het gaat. Kort, krachtig en doeltreffend. Op het canvas verschijnen woorden als: nieuwsgierig, analytisch, verbindend, luisterend oor, optimistisch, volhardend.
Een graadje lastiger is de derde vraag: 'Vertel een positief verhaal over jezelf zonder dat het opschepperig klinkt'. Met aarzelen en voorzichtig aftastend komen de voorbeelden naar boven. De toon van de gesprekken is een tikkeltje bedachtzamer, alhoewel er ook regelmatig gelachen wordt. Gevoel voor humor is een duidelijk gedeeld talent onder de deelnemers.
Voor de vierde vraag keren de deelnemers weer even terug naar het verleden: 'Wat is je verborgen talent?' Denk aan een van je eerste bijbaantjes. Wat vond je leuk? Waar was je goed in als vakkenvuller of krantenbezorger? Let vooral op kleine dingen waar je je toen misschien nog niet van bewust was.
De gesprekken verlopen ontspannen en luchtig, met af en toe een onhandige, maar komische herinnering. Een deelnemer vertelt enthousiast over haar tijd in een kledingwinkel: "Vooral het goed adviseren van klanten, zodat ze met perfect zittende jeans de deur uit gingen.“
Men kent elkaar inmiddels een beetje en iedereen wil elkaar helpen. Mooi om te zien hoe snel zo’n coöperatieve sfeer ontstaat. De deelnemers reageren enthousiast op de voorbeelden en haken in met eigen ervaringen. Ze beginnen ook spontaan talenten van andere aanwezigen te noemen.
'Wat ga je met je inzichten doen? Noem een of meer acties voor de komende dagen, weken.'
De antwoorden zijn even gevarieerd als persoonlijk:
De workshop Inzicht in je talent bracht niet alleen waardevolle inzichten, maar vooral ook verbinding, herkenning en nieuwe energie. In één middag groeide een groep onbekenden uit tot een klein netwerk van mensen die elkaar bemoedigden, uitdaagden en versterkten. Een prachtig begin van een reis waarin ieders talent weer volop in beweging komt. Benieuwd naar deze verbinding? Je bent welkom bij onze events.