Op zoek naar een baan? Zet je talenten in voor deze kansrijke carrières

Opgebouwde vaardigheden of natuurlijke talenten: ze kunnen goed van pas komen tijdens de zoektocht naar een baan! Het is echter wel handig om te weten hoe je deze skills optimaal kunt benutten op je werk. In dit artikel lichten we daarom een aantal bekende talenten uit en laten we zien bij welke kansrijke banen ze goed passen.  

Tijdens je sollicitatie wil je jezelf zo goed mogelijk verkopen. Het is dus handig om te weten bij welke banen jouw talenten écht goed tot hun recht komen. Er is in bijna elke branche wel een match te vinden.

1. Organisatie-wonder

Houd je al sinds jongs af aan alles netjes bij met lijstjes, planningen en andere handige tools? Organiseer je in een handomdraai leuke events, verjaardagsfeestjes of uitjes? Deze vaardigheden kunnen bij verschillende banen goed van pas komen. Wat voorbeelden van kansrijke beroepen waar organisatie-skills goed van pas komen zijn:

  • Secretaris: als secretaris ben je een belangrijk onderdeel van een bestuur. Je bereidt de agenda voor, stuurt iedereen de agendastukken toe, notuleert vergaderingen en houdt actiepunten bij.
  • Magazijnbeheerder: naast het aansturen van magazijnmedewerkers hou je de planning en de voorraad bij, plaats je orders en neem je administratieve taken op je.
  • Reisadviseur: je adviseert klanten over reizen, bestemmingen en activiteiten. Ook verwerk je boekingen, wijzigingen en annuleringen en stel je offertes en reisvoorstellen op.

2. Sociale vaardigheden

Je ziet het in bijna elke vacature terug: teamplayers gezocht, klantgerichtheid is belangrijk, ‘people skills’ gewenst. Sociaal vaardig zijn is dus erg handig, zowel tijdens je sollicitatie als op het werk zelf. Kansrijke beroepen zoals HR-adviseur en baliemedewerkers zijn in dit geval een goede match.

3. Probleemoplossend denken

Ben je in je vrije tijd graag aan het puzzelen? Of je nou sudoku’s oplost, gek bent op woordzoekers of het liefst elk weekend een escape room bezoekt: probleemoplossing is erg belangrijk! Als je graag puzzelt, programmeert of knutselt, train je hiermee je probleemoplossend vermogen en vind je sneller creatieve oplossingen. Er zijn veel carrières en sectoren waarin deze vaardigheid erg gezocht is. Zo kan je deze vaardigheid goed inzetten bij een kansrijke baan als projectleider milieu of jurist.

4. Technische skills

Sleutel je graag aan auto’s, beginnen je handen te jeuken bij kapotte machines of speel je al sinds kind af aan graag met technische LEGO? Grote kans dat je dan aanleg hebt voor een baan in de technieksector. Hiervoor is vaak enige ervaring of opleiding nodig, maar er zijn ook een hoop banen waar je tijdens het werken leert. Zo zijn auto- en elektromonteurs erg gewild, en is het daardoor een ontzettend kansrijk vak.

5. Oog voor detail

De een vindt het pietluttig, de ander zit het liefst boven op de details. Een scherp oog is in veel vakken onmisbaar. Kansrijke beroepen waarin deze vaardigheid goed uitkomt zijn onder andere hovenier en schilder. In deze banen is het eindresultaat namelijk vaak afhankelijk van hoeveel detail en aandacht er in de afwerking zit. Ook schoonmakers en administratief medewerkers hebben veel baat bij deze vaardigheid.

Een nieuwe uitdaging

Als werkzoekende ben je waarschijnlijk druk bezig met het vinden van een baan die bij je past. Herken je jezelf in een (of meerdere) van de bovenstaande vaardigheden? Neem dan eens een kijkje naar de bijbehorende kansrijke beroepen. Wie weet maakt het jouw zoektocht een stuk makkelijker!

JobOn-Zomerspelen: benut je talent!

Iedereen heeft talenten en hoe mooi is het om deze op de juiste manier in te zetten, zowel in werk als privé. Tijdens de JobOn Zomerspelen gaan we actief aan de slag met het benutten van onze talenten en het bereiken van onze doelen. Van 22 juli t/m 15 augustus organiseren onze eventmanagers workshops die jou inspireren en motiveren om jouw talenten te benutten. Meer weten?

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Nationale Vacaturebank. Meer handige tips lezen? Bekijk dan ook eens het carrièreblog van Nationale Vacaturebank boordevol handige sollicitatietips.