Hoe blijf je als werknemer van waarde voor de maatschappij?

Ik zit thuis, rechtop op mijn bureaustoel met mijn laptop opengeklapt op mijn bureau. De zoommeeting van de tweede workshopmeeting van de training FutureLab is vijf minuten geleden gestart. De deelnemers van FutureLab zijn baanonderzoekers, werkzoekenden, baan-switchers en mensen die re-integreren. Allemaal nieuwsgierige mensen die de digitale transformatie eng, interessant en tegelijkertijd een uitdaging vinden.

door Willy Pardijs

‘Wat verandert er door de digitale transformatie van de arbeidsmarkt en hoe blijf je bij?’. Gastspreker Ronald van den Hoff, trendwatcher, schrijver en meer, vraag ik om zijn visie op de nieuwe ontwikkelingen en wat je zelf kunt doen om digitaal vaardig te blijven.

Samenwerken met AI

Ja, chaos. Dat is wat de mensen nu voelen, de ontwikkelingen gaan zó snel en er komt enorm veel informatie op ons af. Dat is verwarrend en beangstigend. Je zult je moeten beperken tot jouw expertise en we zullen als mensen meer gaan samenwerken. Samenwerken met mensen én de AI. De menselijke intelligentie en de kunstmatige intelligentie zullen één globale kennisbron worden.

Netwerken

Netwerken is essentieel voor het vinden van nieuwe kansen. De meeste nieuwe banen worden gevonden via je eigen netwerk, blijf daarom in contact met collega's en oud-collega's. Vertel wat je zoekt en maak gebruik van online platforms zoals LinkedIn. Deel interessante berichten over onderwerpen uit jouw vakgebied, zo laat je je interesse zien en help je andere mensen uit jouw vakgebied verder.

Nieuwe dingen leren tijdens je werk

Leer nieuwe vaardigheden die passen bij de huidige arbeidsmarkt. Denk aan digitale vaardigheden, zoals het gebruik van softwareprogramma's. Het opdoen van kennis en het volgen van educatie zullen steeds essentiëler worden op de werkvloer. Ben je in-between-jobs? Dan is vrijwilligerswerk een mooie manier om nieuwe vaardigheden op te doen. Eventmanager worden bij JobOn is hier een mooi voorbeeld van. 

Ondernemerschap 

Geen werkgeversmatch? Als je het gevoel hebt dat je niet meer past in de traditionele arbeidsmarkt of als je overgekwalificeerd bent, overweeg dan om als expert je eigen bedrijf te starten. Hiermee kun je je eigen koers bepalen en gebruik maken van je ervaring en kennis.

Krijg inzicht in nieuwe technologieën

Lees over de nieuwe technologische ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld de ontwikkeling van robots, GPT: Generative Pre-trained Transformer en AI: kunstmatige intelligentie.

Blijf op de hoogte van de innovaties en weet hoe je de innovaties toepast op jouw werk en expertise. Je kunt bijvoorbeeld nieuwsbrieven volgen of door deel te nemen aan het gesubsidieerde programma FutureLab.

Over FutureLab

Wat is de training FutureLab, digitaal bewust werken aan je loopbaan? Het gesubsidieerde programma van Stichting JobOn helpt jou om je carrière voor te bereiden op de toekomst. Je kunt in een maand leren en ontdekken wat er nodig is om succesvol te zijn in de snel veranderende wereld van werk. Meer weten?

Tot ziens bij FutureLab, coach en trainer Willy Pardijs.