Netwerken en groeien: het Engelstalige Talent Program voor nieuwkomers

“Zelf een event opzetten kan behoorlijk ingewikkeld en onwennig klinken, maar begin gewoon met een eenvoudig idee“ is het advies van Adelina en Lotte. Zij begeleidden het gloednieuwe Engelstalige Talent Program voor nieuwkomers. “Dit programma biedt veel steun, praktische informatie en hulpmiddelen. Wij helpen jullie graag met ideeën, locaties en sprekers .“

door Asta Diepen Stöpler

Netwerken tijdens de zwangerschap, normen en waarden op de Nederlandse werkvloer, ChatGTP bij het zoeken van werk, sollicitatietraining voor expats. Origineel en talrijk zijn de ideeën om een JobOn-event te organiseren tijdens de eerste bijeenkomst van het Engelstalige Talent Program.

De deelnemers

Eind februari jl. was het eerste Engelstalige Talent Program. Negen mensen namen er aan deel: Gautam (India), Nour (Syrië), Tatiana (Rusland), Oksana, Nataliia en Zuzanna (alle drie uit Oekraïne), Nada (Egypte), Luisina (Uruguay) en Recep uit Turkije. Zij kwamen bij elkaar bij JobOn in Utrecht. Medewerkers Lotte en Adelina verzorgden het programma.

Stappen zetten in je carrière

Lotte: “Als eventmanager zet je nieuwe stappen in je carrière. De mogelijkheden voor onderwerpen van je events zijn groot, afhankelijk van je eigen wensen, interesses en mogelijkheden. Je kunt kiezen voor een onderwerp dat je zelf goed beheerst of juist waarover je graag meer te weten wilt komen. Als eventmanager bouw je een groter en interessanter netwerk op en stap je uit je comfortzone. Dit is nodig om de felbegeerde baan te vinden. Je krijgt meer informatie over je kansen en mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Voorbeeld: zo kun je als verpleegkundige ontdekken dat je uitstekende skills hebt om gastvrouw te zijn op bruiloften.“

Kant-en-klare scripts

Lotte en Adelina geven heldere uitleg over de vele vormen en mogelijkheden van events:

  • Online en offline events met een spreker over een bepaald onderwerp. De workshops duren ongeveer 2 uur. De eventmanagers kunnen zelf een spreker regelen of via de sprekerslijst van JobOn. Ook kunnen de deelnemers gebruik maken van lokale locaties die kosteloos hun deuren openen voor stichting JobOn. Locaties voor events kunnen zijn bibliotheken en andere instellingen waarmee JobOn samenwerkt, zoals Achmea en  Rabobank.
  • Events zonder spreker. Populair is het wandelevent: eenvoudig op te zetten met alleen datum, aanvangstijd en een omgeving om met mensen te wandelen. Ook hier is de keuze aan onderwerpen groot: wat zijn je carrièrewensen, hoe verbeter je je zelfvertrouwen of welke uitdagingen zie je.

Verdere ondersteuning voor de aanstormende eventmanagers zijn onder meer kant-en-klare draaiboeken. Van het checken van je cv, het oefenen van een elevator pitch tot het ontdekken van je droombaan met de Dream Job Game.  

Tip van Adelina en Lotte is om met een makkelijk event te beginnen. Adelina: “Zodoende leer je het organiseren op eenvoudige wijze. Geleidelijk aan kun je meer ingewikkelde vormen en onderwerpen oppakken. Je hoeft zelf geen ervaren spreker te zijn, je zult wel zelf de mensen moeten ontvangen en het openingswoord doen. Een mooi moment om ervaring op te doen.”

De leerdoelen van de eventmanagers

Dan volgt een boeiend onderdeel van het Engelstalige Talent Program: de leerdoelen van de deelnemers, dit zijn de onderwerpen voor de events. Deze blijken heel divers en verrassend.

  • Gautam wil anderen helpen om beter met LinkedIn om te gaan. Hij geeft solliciatietips voor expats via zijn eigen LinkedIn-platform, hij wil deze breder aanbieden via JobOn.
  • Voor Tatiana is vrijwilligerswerk een manier voor nieuwkomers om werk te vinden en in de Nederlandse samenleving te aarden. Voor vrouwen denkt ze aan netwerken tijdens zwangerschapsverlof en mogelijkheden om weer aan het werk te gaan na de bevalling. Deze twee laatste ideeën zijn nog niet eerder gedaan bij JobOn. “Mooi, origineel idee“, aldus begeleiders Lotte en Adelina.
  • Nada wil ChatGTP gebruiken als partner bij het zoeken van passend werk en voor het verbeteren van de motivatiebrief, pitch en CV. Ze heeft al een spreker in gedachten.
  • Nour wil meer weten over Nederlandse normen en waarden op de werkvloer. Wat zijn verschillen met andere culturen. Hoe kun je meer interculturele skills krijgen door verschillen & overeenkomsten te bespreken. Wat vertel je over je persoonlijke leven, hoe zit het met hiërarchische zaken.
  • Luisina wil koffiegesprekken bij de gemeente organiseren en ook een meeloopstage regelen om de gewenste baan en bedrijf(scultuur) goed te leren kennen. Gautam kent een vrouw die dit doet en zal Luisina met haar in contact brengen. Een mooi voorbeeld hoe mensen die elkaar 2 uur geleden niet kenden goed samenwerken om elkaar en anderen te helpen.

Benieuwd naar de workshops die de eventmanagers organiseren? Bekijk de actuele agenda hier

Over het Talent Program

Het Talent Program helpt mensen om eventmanager bij JobOn te worden. Na de opstartbijeenkomst volgen 2 online meetings in de weken erna en een webinar met andere eventmanagers. Het is de bedoeling dat de deelnemers binnen 10 weken hun eerste eigen event organiseren. Na afronding krijgen de deelnemers een certificaat dat geplaatst kan worden op onder meer LinkedIn en het cv.

Al enkele jaren draait het Nederlandstalige Talent Programma succesvol; met een gemiddelde rating van 8,2. De Engelstalige versie is een recente uitbreiding van het JobOn-aanbod.

Deelname aan het Engelstalige en Nederlandstalige programma is gratis, met als voorwaarde dat de events georganiseerd worden in een van de subsidiërende gemeenten, te weten Aalsmeer, Amstelveen, Delft, Den Bosch, Eindhoven, Gouda, Groningen, Hilversum, Leiden, Oss, Zaandam en Zeist.

Meer informatie en aanmelden voor het Talent Program vind je hier.