5 tips om meer zelfvertrouwen te voelen

Bij sommige mensen lijkt zelfvertrouwen iets vanzelfsprekends, alsof het een tweede natuur is, maar bij velen is dit nog best wel lastig. Dit kan te maken hebben met hoe je over jezelf denkt, wat jou ooit verteld is, of wat jij bent gaan geloven over jezelf.

door Jorien Waanders

Daarnaast speelt er vaak de behoefte om jezelf te vergelijken met die ander die het beter doet volgens jou, dan jij zelf. Dit is funest en slecht voor je eigenwaarde. Perfectionisme kan ook in de weg zitten, want wanneer is het goed genoeg?

Hoe voel je zelfvertrouwen in het dagelijks leven?

Is dat wanneer je een compliment krijgt van iemand? Ervaar je dan een gevoel van trots zijn op jezelf? Of kun je ook trots zijn met vertrouwen zonder dat iemand anders ermee te maken heeft? Zo is een sollicitatie vaak een spannend moment waarin jouw zelfvertrouwen op de proef wordt gesteld.

Voordat ik werd aangenomen als stewardess had ik wel 5 pogingen gewaagd bij verschillende luchtvaartmaatschappijen. Ik wilde dit heel graag dus ik ging door met solliciteren. Alleen vond ik dit toen zo spannend dat ik vaak dichtklapte. Ik ontdekte dat ik te veel met mezelf bezig was, wat ik zei en deed en ik moest juist aandacht geven aan de ander.

Levensgeluk ervaren

Uiteindelijk werd ik bij KLM Cityhopper aangenomen en ging ik alsnog, na 4 jaar, automatisch door naar de KLM. Daar had ik mezelf ook steeds uitgedaagd om te solliciteren voor een hogere functie en ik leerde ook dat niets vanzelf gaat. Maar ik geloof dat wanneer je echt ergens voor gaat, dan kom je er wel en werd ik aangenomen als senior Purser (eerste leidinggevende).

In 2016 nam ik de spannende maar mooie stap om volledig voor mijn coach en counselingspraktijk You are in Balance te werken. Hierin coach ik mensen met spanningsklachten, onzekerheid en faalangst. Ik begeleid mensen in het voelen en ervaren van hun levensgeluk, obstakels te overwinnen, met een positief gevoel over zichzelf, waardoor ze de touwtjes weer in handen krijgen van hun eigen leven.

5 tips voor om meer zelfvertrouwen te voelen:

Tip 1

Bedenk ten eerste dat je niet de enige bent, kijk maar eens om je heen en wanneer je mensen echt in de ogen kijkt, zie je vanzelf of er angst of onzekerheid is.

Tip 2

Hoe voelt onzekerheid? Wanneer is dit er? Sta er eens bij stil en geef het alle ruimte (je denkt misschien dat het dan erger wordt, maar het omgekeerde is juist waar, het vermindert) Schrijf het voor jezelf eens op.

Tip 3

Bedenk een situatie waarin jij je heel zeker voelde, of trots was op jezelf, wat deed je, met wie was je en hoe voelde dat, kruip helemaal in dat gevoel.

Tip 4

Wanneer je iets spannends gaat doen, bijvoorbeeld een sollicitatie, doe dan deze oefening als voorbereiding: Leg 1 hand met 2 vingers onder je navel en draai daar cirkels. Dit kan je het beste staand doen. Spanning gaat vaak in je buik zitten, maar onder je navel zit ook je krachtcentrum. Wanneer je dit van tevoren doet, zal je al een verschil merken. 

Tip 5

Humor kan jou helpen, neem jezelf niet altijd te serieus, dan blijft het ook niet zo lang in je hoofd ronddwalen. Ik hoop dat dit jou al helpt en blijf hiermee oefenen want dit gaat niet vanzelf.

Over Jorien Waanders

Met mijn coachings praktijk You are in Balance inspireer ik mensen om een goed gevoel over zichzelf te krijgen met een positief zelfbeeld en vrij van angst en belemmeringen. Het gaat er niet om dat je je altijd maar sterk moet voelen en gelukkig. Maar wel hoe je er zelf mee omgaat. Pak de regie terug over jouw leven, het begint binnen in jou!