"In mijn proeftijd kon ik vertrekken, wat een knal"

Monique de Wit (61) uit Nieuwekerk aan de IJssel wist een nieuwe baan in de wacht te slepen, maar na een maand proeftijd mocht ze haar spullen alweer inleveren en was dáár het gat van de deur. Ze moest een computerprogramma onder de knie zien te krijgen op een longpoli en dat ging haar nieuwe werkgever niet snel genoeg. Nu geeft ze workshops over hoe om te gaan met ontslag en andere ervaringen die het zelfvertrouwen ernstig schaden.

door Thomas Braun

‘Jarenlang heb ik een goede baan gehad maar ik wilde iets anders, ook met het oog op mijn leeftijd. Ik wilde werk dat beter bij me paste, nu ik de zestig gepasseerd ben. Ik had gesolliciteerd, was aangenomen, maar ik zei meteen: Ik ben niet heel goed met de computer, die heb ik met name als verpleegkundige nooit hoeven gebruiken. Het zal dus even duren voordat ik die onder de knie heb. Nou, kennelijk vonden ze een maand al te lang want ik werd eruit gezet. Hier zit geen schot in, zeiden ze, terwijl ze mij ook helemaal niet goed faciliteerde. Ontslagen in mijn proeftijd, dat komt wel aan. Echt niet tof, om het zacht uit te drukken.

Opbouwen van zelfvertrouwen bij JobOn

Ik dacht wel meteen: ik moet meer weten over de computer en de online wereld. Een kennis van me heeft me thuis ingewijd over zaken als: hoe zit een computer in elkaar, wat kun je er mee, waar kun je dingen terugzoeken, dat soort items. En toen ik bij het UWV aanklopte zag ik iets voorbijkomen over het FutureLab van JobOn. Ik dacht: dat kan ook geen kwaad, om die online-cursus te volgen. En zo leerde ik onder meer wat je allemaal met LinkedIn kan, met Facebook, wat is AI? Daar had ik wel van gehoord, maar wat het inhield? Ik had geen idee. Toen ik de cursus had afgerond zei Willy Pardijs, coach bij JobOn, dat eventmanager worden ook een mogelijkheid was. En die kans heb ik gekregen. Ik heb het Talent Programma gevolgd, waarin mensen worden klaargestoomd om op vrijwillige basis een workshop te kunnen organiseren. Dat heb ik gedaan en ik wist ook al meteen waar het event over zou gaan: zelfvertrouwen. Want je krijgt zo een klap in je gezicht als je ineens ontslagen wordt. Nee, daar word je als mens niet zekerder van.

Wat doet ontslag met jou als persoon?

Ik heb eerst een wandeling georganiseerd. Zes mensen, met min of meer dezelfde ervaring als ik, liepen mee. Het gespreksonderwerp was: wat doet ontslag met jou als persoon? De meesten worden er namelijk wankel van. Hoeveel invloed heeft het op je latere sollicitaties en het zoeken naar een baan? Wat is ineens moeilijk? En hoe kun je hierin begeleid worden? Het was een mooi gesprek waarin mensen niet eens wilden dat er oplossingen werden aangedragen; het delen was voor de meesten al waardevol. 

Via LinkedIn kwam ik op het spoor van Sanneke Kats, coach op het gebied van onzekerheid. Het is haar doel om de flexibiliteit bij de deelnemers te verhogen zodat ze beter in staat zijn om afstand te nemen van negatieve ervaringen. En dat geldt ook voor mensen die na ziekte of burn-out hun baan zijn kwijtgeraakt, daar onzeker van zijn geworden, en toch ook weer terug willen keren op de arbeidsmarkt. En als je onzeker bent geworden zonder een ontslag, bijvoorbeeld door de vele sollicitaties die niets opleverden, kon je natuurlijk ook aanhaken. Het was de bedoeling dat je tijdens de workshop meer over jezelf zou leren en positiever naar jezelf ging kijken. De informatie van Sanneke sloot perfect aan op het onderwerp dat ik zo graag onder de aandacht bracht.

Een nieuwe baan

‘”Ik wil heel graag nog een derde bijeenkomst organiseren, maar dat wordt lastig want ik heb inmiddels een nieuwe baan. Ik zag een vacature in mijn straatje, als doktersassistente op de poli gynaecologie en zwangerschap. Een vakgebied waarin ik heel lang gewerkt heb als verpleegkundige. Ik ben heel blij dat ik deze baan heb en ik ben JobOn behoorlijk dankbaar. Door de vele bijeenkomsten en cursussen die ik heb gevolgd ben ik zekerder geworden en heb ik meer plezier in mijn leven gekregen, waardoor ik ook op een andere manier naar die enorme teleurstelling van ontslag ben gaan kijken. Ik heb er positieve energie van gekregen en nu ik meer van het computergebeuren weet vanuit FutureLab heb ik ook meer vertrouwen gekregen. En dat kan ik weer gebruiken in mijn nieuwe baan.”

Maak werk van zelfvertrouwen

“Maak werk van zelfvertrouwen” – onze activiteiten en ontmoetingen met anderen werken aan jouw zelfvertrouwen! Bij JobOn geloven we dat mindset en zelfvertrouwen de sleutel zijn voor jouw ideale baan. We gaan in de maand april samen op reis en werken aan zelfvertrouwen. We bieden met onze eventmanagers en trainers workshops, tips en ondersteuning om je te helpen je zelfvertrouwen te vergroten en je professionele doelen te bereiken. Daar ligt onze ambitie. Meer weten?