Werkplezier en zelfontwikkeling zijn onbetaalbaar

Marie* kreeg een leidinggevende functie bij een groot bedrijf in de foodindustrie, maar al snel merkte ze dat deze baan haar geen energie gaf. Toen ze geen mogelijkheden meer zag om dit te veranderen, nam ze ontslag.  Ze kwam in contact met Stichting JobOn, waar ze veel nieuwe mensen leerde kennen. Nu is ze als zelfstandige via tijdelijke opdrachten op zoek naar haar ware bestemming.

door Thomas Braun

‘Ik heb 10 jaar met veel plezier bij dezelfde werkgever gewerkt. Een producent van produkten voor een kwetsbare doelgroep, dat zorgde ervoor dat niet alleen ik, maar iedereen, trots op deze firma is. Twee jaar terug werd ik aangesteld als teamleider van een afdeling die als groep niet goed functioneerde. Met veel enthousiasme en plezier ben begon ik aan de functie, tot ik merkte dat er meer nodig was om veranderingen in gang te zetten. Het was moeilijk voor mij om zelfstandig beweging in de afdeling te krijgen. Ik heb samen met de directie gesproken over de specifieke behoeften en uitdagingen van deze afdeling. Uiteindelijk werd er aangegeven dat ze vast wilden houden aan de huidige koers en het meer tijd te geven. Maar dat afwachten lukte mij niet. Ik hou van actie in de tent en van resultaat en beweging; het perspectief ontbrak.

Loslaten geeft ruimte

‘Ik besloot de fabriek te verlaten. Met pijn in mijn hart, want ik had echt fijne collega’s die ik als mensen mocht. Het salaris was ook heel goed, maar ik was niet meer gelukkig. Ik ging eerst met vakantie en ondanks dat ik zoveel fijne jaren had meegemaakt stond ik helemaal achter mijn besluit. Ik was blij dat ik een streep gezet had en ja, je laat je inkomen los, en ja, je laat je baan los, en je neemt afstand van iets wat je identiteit voor een deel bepaalt, want wat je doet is toch ook wie je bent. Maar het voelde 100 procent goed, ik knapte op, want ik was best uitgeput.’

Gelijkgestemden bij JobOn

‘Na de zomervakantie ben ik wat gaan googelen over werk en opleiding en jobcoaches en zo kwam JobOn ineens op mijn LinkedIn terecht. Ik ben me in deze club gaan verdiepen en ik heb in november de training FutureLab gevolgd. Het klinkt raar, maar als je heel lang in een groep werkt waar mensen niet op één lijn zitten met jou, dan is het een verademing om weer mensen om je heen te hebben die dezelfde drive hebben.

Empowerment door training FutureLab

Ik kwam door JobOn met mensen in aanraking van diverse pluimage, diverse leeftijden en met een totaal verschillende achtergrond en opleiding. We werkten in kleine groepjes samen en ik werd daar zó blij van. De uitwisseling van energie was erg leuk en tegelijk werk je aan je digitale skills, want daar gaat het FutureLab over. Er wordt heel veel aangeboden, ik werd me er echt van bewust hoeveel digitalisering eraan gaat komen en hoeveel banen ontstaan op dat gebied. Het is heel goed om je daarin te verdiepen. Die cursus was nuttig en het gaf me ook weer het vertrouwen dat veel mensen graag met plezier samenwerken. Het werd voor mij nog duidelijker dat ik heel graag in een collectief werk dat gemotiveerd is om in samenwerkingsverbanden te werken.

Een nieuwe start als zelfstandige

‘Ik heb me op 1 januari dit jaar als zelfstandige ingeschreven en probeer verschillende opdrachten binnen te halen. Het is niet mijn ambitie om van interim-klus naar interim-klus te hoppen, deze periode wil ik voelen en ervaren wat voor soort werk ik leuk vind, of, nog belangrijker, welke mensen er bij me passen. Het gaat mij om de werksfeer, de dynamiek en om enthousiasme. Mijn idee is, als ik verschillende klussen doe, kom ik daar vast en zeker achter.

Werkplezier en zelfontwikkeling

Ik spreek nog wel eens oud-collega’s die ook op zoek willen naar een andere baan, maar toch blijven omdat het salaris best goed is. Dat snap ik, maar tegelijkertijd denk ik “werkplezier en zelfontwikkeling is toch ook wat waard?” Veel meer zelfs, als je het mij vraagt; ik heb in ieder geval geen dag spijt gehad van mijn besluit”.

* om privacy redenen wil de deelnemer liever niet haar naam delen, de echte naam is bekend bij JobOn.