‘Een nieuwe baan’ in 5 stappen. Hoe je met meer vertrouwen en een beter resultaat solliciteert.

Vincent Kuyvenhoven heeft meer dan 25 jaar ervaring met alles wat met solliciteren te maken heeft. Hij is eigenaar van Zicht op Inzicht, sollicitatietrainer, loopbaancoach, coach, MapsTell Guide en verzorgt al jaren regelmatig trainingen voor JobOn. Gebaseerd op al die ervaringen schreef hij deze zomer het boek ‘Een nieuwe baan’.

Dit boek is voor jou als je dé baan zoekt die ècht bij je past. Als je er de tijd voor uittrekt om te bepalen wie je bent, waar je voor staat en waar jij zelf behoefte aan hebt. Als je er tijd en energie in wilt steken om het beste van jezelf te presenteren aan de arbeidsmarkt. Om vervolgens te werken in een functie waarvan jij gelukkig wordt.

Vincents ‘Hoe dan?’- boek is een handboek waarmee je aan de slag gaat met jouw voorbereiding op en in de uitvoering van jouw sollicitatieproces. Het is opgebouwd in 5 stappen en 20 hoofdstukken, waarbij elk hoofdstuk antwoord geeft op de meest gestelde ‘HOE-DAN?-vragen’ van werkzoekenden, aangevuld met voorbeelden, anekdotes en concrete opdrachten. Via de exclusieve boekbonus krijg je ook nog toegang tot onder andere handige checklists en podcasts.

In dit blog geven we je een inkijkje in ‘Een nieuwe baan’ aan de hand van een viertal quotes uit zijn boek.

1. Hoe doe jij je werk anders dan je collega met exact dezelfde baan?

Het boek gaat over solliciteren en solliciteren gaat over jou. Jij bent veel belangrijker dan de functies die je hebt gehad. Algemeen medewerker bij Janssen bv zegt je lezer niks. Maak het persoonlijk en onderscheidend door antwoord te geven op de vraag: “hoe doe jij je werk ander dan je collega met exact dezelfde baan”. Wat heb jij van je functie gemaakt, wat maakt jou nu typisch jou? Daar zijn immers je onderscheidend vermogen, je kracht en je meerwaarde te vinden.

Werk gaat echt niet alleen om wat je doet, maar ook zeker om waar jij behoefte aan hebt. Denk niet alleen aan je taken, maar vooral ook aan zaken als vrijheid, cultuur of omgang met een leidinggevende. Als je terugkijkt naar je werk, opleiding en privé; wat (en waarom) wil je daarvan heel graag meenemen naar een nieuwe functie en van welke aspecten ben je blij dat je je daar niet meer mee bezig hoeft te houden. Het boek geeft je daar een praktisch en uitvoerbaar stappenplan voor, onder andere met de gratis MapsTell analyse van jouw persoonlijke voorkeursgedrag en manier van communiceren.

2. Wachten op je zolderkamer totdat je ontdekt wordt en wereldberoemd bent, kan nogal eens lang duren.

Dat netwerken van groot belang is, is niks nieuws. LinkedIn speelt daarbinnen een grote rol. Vincent ziet jouw profiel als je persoonlijke netwerkwinkel. En je kopregel is de richtingaanwijzer daar naartoe. Hij deelt zijn ‘Zicht op Inzicht’ model waarmee je het LinkedIn algoritme verslaat. Hoe wil jij gevonden worden? Wat wil je dat iemand ziet die op je profiel komt?

Het toverwoord van netwerken: actie. Als je weet wat je wilt, laat je dat zien in je profiel en in de updates die je deelt. Zo deel je jouw verhaal en jouw kernwoorden met je netwerk. Daar word je in eerste instantie op herkend. Als je dat consequent en met regelmaat doet, word je erop erkend. De interactie zorgt dat het rondgaat in het netwerk van jouw netwerk. En misschien niet op dag 1, misschien ook niet op dag 2, maar het moment komt dat je wordt benaderd om…… precies dat wat je wilt.

Is dat toeval? Nee, dat is consequent laten zien wie je bent, waar je voor staat, wat je doet, hoe je dat doet en waar je naar toe wilt. Jij geeft richting en zo vinden mensen jouw netwerkwinkel.

3. Arrogant? Nee. Borst vooruit? Ja!

Daar is-ie dan; de vacature waar je blij van wordt. Gelijk maar een brief en je cv sturen? Vincents advies: niet doen. Om te bepalen of deze vacature jou wel waard is, maak je een analyse van waar het om draait. Zet een ‘plus’ bij alle informatie die je bij je vindt passen, een ‘vraagteken’ als je niet weet wat er bedoeld wordt en een ‘min’ bij alle informatie die je niet bij je vindt passen.

De klassieke fout is om slechts op te schrijven wat de ander graag wil lezen. Daarmee pas je je (volledig) aan de ander aan. Vincents filosofie is juist dat het om jou draait. Hij zegt daarmee absoluut niet dat je je arrogant opstelt en dat de ander zich maar aan jou aan moet passen. Zeker niet!

In het sollicitatieproces is het juist zaak elkaar te vinden. Alles wat op je cv staat is voor jou relevant en alles wat voor jou relevant is, staat op je cv. In deze fase zorg je ervoor dat wat je schrijft ook relevant is voor de ander. Dat wat zowel voor jou als voor de ander belangrijk en relevant is, zet je in de spotlights. Je sorteert voor op win-win.

4. Wanneer je één iemand gelukkig kunt maken in je sollicitatiegesprek, kies dan voor jezelf!

Het is goed om je te beseffen dat een sollicitatiegesprek tweerichtingsverkeer is. Het is geen vraag- en antwoordspelletje. De werkgever en jij hebben hetzelfde belang; na afloop van het gesprek tegen elkaar zeggen: “Ik heb er vertrouwen in. We gaan starten.”

Vincents belangrijkste vragen in de voorbereiding op jouw sollicitatiegesprek zijn: “Wanneer ben je tevreden als je van tafel stapt? Wat vind jij belangrijk dat de ander van jou moet weten? Wat vind jij belangrijk dat jij van de ander moet weten?”

Je kunt je heel goed op deze vragen voorbereiden door je tekst uit te schrijven en mee te nemen in steekwoorden. Jij voert het sollicitatiegesprek dus ook om antwoord te krijgen op jouw vragen. Om een beeld te krijgen van wat de functie inhoudt, wat de organisatie biedt en wat dat voor jou betekent. En of het past bij wat jij als passende stap ziet.  Alleen al de focus op wat je zeker gaat vertellen en echt wilt weten, zorgt ervoor dat je initiatief neemt. Je maakt van jouw gesprek een verdieping en een bevestiging van je cv en jouw meerwaarde.

Recensie

Pieter Vermeer (oprichter JobOn en directeur innovatie) las het boek en schreef een lovende recensie: “Het loont om de regie te pakken over je eigen loopbaan. Het vinden van een passende baan blijkt voor velen echter een lastige zoektocht. Slim solliciteren is daarom belangrijk. Slim solliciteren is bovendien hard werken en kost veel tijd. Om dat strategisch te doen, zijn de handvatten in dit boek een must voor iedereen die gaat solliciteren op een nieuwe baan.

Als sollicitatietrainer bij Stichting JobOn heeft Vincent laten zien een ware sollicitatie-expert te zijn! Vincents stappenplan is concreet en slim opgezet, zodat je ook hoofdstukken kunt selecteren die nu op jou van toepassing zijn, door de oefeningen kan je de theorie direct toepassen op je eigen sollicitatieproces.”

Nu te koop

‘Een nieuwe baan. Hoe je met meer vertrouwen en een beter resultaat solliciteert’ is te bestellen bij de boekhandels, maar ook via www.zichtopinzicht.nl/boek. Daar krijg je er een aantal ansichtkaarten en een persoonlijk bericht van Vincent bij 😉.