‘Wat ik vroeger als kind wilde: dát was een eyeopener’ ik heb nu een baan die mij past!

Carolien Pathuis had een eigen onderneming maar wilde graag een carrière-switch maken. Ze vertrok voor een maand naar Spanje om goed na te kunnen denken over haar toekomst. Bij terugkomst kwam ze in contact met JobOn. Ze werd tijdens een workshop teruggebracht naar haar jeugdpassies en zo werd de weg ingezet naar een baan als docent. ‘Ik heb deze baan zelf veroverd, maar JobOn heeft me belangrijke inzichten gegeven.’

door Thomas Braun

Afstand nemen

Carolien heeft altijd gewerkt, ze had een bedrijf samen met haar broer. ‘Wij verhuurden sta-op stoelen’, licht ze toe. ‘In elk verzorgingshuis staat er in elke kamer wel één. Zo’n fauteuil waar je op kunt liggen met de benen omhoog want die worden ondersteund en de rugleuning naar achter. Omdat ze ook helpen bij het opstaan heten ze zo.’ Na een flink aantal jaar als ‘stoelen-ondernemer’ te hebben gewerkt, wilde Carolien iets anders.

Wat wil ik?

Carolien wilde niet meteen in een ander avontuur springen. ‘Ik ben vrij snel na mijn vertrek bij de onderneming naar Spanje gegaan’, vertelt ze. ‘Ik nam vakantie, en ben veel gaan wandelen om even afstand te nemen van alles. Toen ik terugkwam ben ik gaan zoeken. Wat wilde ik nu? Ik wist het niet.’ Om zich heen kreeg Carolien vaak de vraag: Heb je nou nóg geen baan? Maar ik wilde de tijd nemen. Ik wilde écht uitzoeken wat ik wilde gaan doen. Ik ben rustig gaan oriënteren en één ding wist ik zeker: ik ga geen dingen meer doen waar ik geen zin in heb.’

Ze sprak tijdens haar ‘werkpauze’ veel mensen en kreeg via-via de tip om eens met JobOn in contact te komen. ‘Dat heb ik in februari gedaan en ik kreeg er gelijk een goed gevoel bij. De eerste contacten waren meteen waardevol. Het is zo fijn om mensen tegen te komen die in dezelfde situatie zitten, dezelfde vragen hebben, mensen die ook willen weten waar ze naartoe willen met werk. Ik sprak ook veel gelijkgestemden van mijn leeftijd, niet meer de jongsten, maar jong genoeg om een nieuwe stap te maken. Om een baan te vinden die past.’

Blijf je ontwikkelen

De voormalig onderneemster volgde een aantal workshops, zoals het Droombaanspel, om er later zelf ook een aantal te organiseren. ‘Ik heb een paar events gedaan in Groningen: een drieluik over netwerken. En ik heb de training FutureLab van JobOn meegedaan, ook dat sprak me heel erg aan. In korte tijd leer je veel over de digitalisering, je leert vooruitkijken, meegaan met de tijd, je blijven ontwikkelen. Wat ik daar geleerd heb, bijvoorbeeld over ChatGPT, pas ik nu toe in mijn nieuwe baan.’

Een nieuwe baan

Want sinds 1 augustus is ze docent Ondernemerschap en Retailmanagement aan de Saxion Hogeschool in Enschede en Deventer. ‘Voor mij was het een volslagen verrassing dat ik in het onderwijs terecht zou komen. Het idee ontstond bij de workshops van JobOn. Ik kreeg de opdracht om op papier te zetten wat je vroeger het liefste deed als kind. Ik vond dat best moeilijk om terug te halen maar ik wist wel dat ik graag op mijn kamer zat en dan een soort van schooltje-spelen deed. Dan maakte ik lessen voor mijn poppen. Dat was wel een soort van eye opener, dat ik me realiseerde dat ik dat altijd heel leuk vond. Mensen in mijn omgeving hebben door de jaren heen ook vaak tegen me gezegd: Waarom ga jij niet voor de klas staan?. Na het volgen van deze workshops ben ik verder gaan denken en heb ik gereageerd op een vacature Ondernemerschap en Retailmanagement. Die ging niet door, maar een tweede, bij Saxion, wel. Ik dacht: ik ben ondernemer geweest, retail vind ik fantastisch, dit is het! En ik heb er echt enorm veel lol in. Lesgeven, overleg met collega’s, het is zo boeiend, ik ben echt helemaal op mijn plek. Laatst begon de herfstvakantie. Ik dacht: ben ik nu al vrij? Dat zegt toch ook wat: de tijd vliegt als je het ergens naar je zin hebt.’

Omscholen

Ze moest – en moet – zich wel flink omscholen. ‘Ja, dat is best intensief. Ik weet veel over ondernemerschap, maar moest ook de boeken in en ook nu ben ik hier druk mee bezig. Daarnaast ga ik binnenkort ook een half jaar een cursus ‘didactiek en ondersteuning’ volgen. En zoals ik al zei: het FutureLab heeft me ook zo geholpen. Vanmorgen ben ik bij het voorbereiden van een les weer gebruik gemaakt van ChatGPT. Door het FutureLab blijf ik mezelf ontwikkelen en met de tijd meegaan omdat ik met allemaal jongeren werk. Alle puzzelstukjes zijn voor mij echt samengevallen.’ Ik heb de baan gevonden die mij past.

Wil jij werken aan jouw loopbaan en je netwerk vergroten?

Wil je jouw professionaliteit verder ontwikkelen en inzetten voor jouw medemens? Word dan eventmanager bij JobOn! Je neemt deel aan ons talentprogramma waarin we je opleiden tot eventmanager. Door jouw events help je anderen en jezelf verder.

word eventmanager