"Ik weet wat ik waard ben in Nederland"

Olena Vedmytska ontvluchtte vorig jaar haar vaderland Oekraïne. Mede dankzij ‘JobOnTrack, hét loopbaantraject voor nieuwkomers in Nederland’ kan ze werken aan de toekomst van haarzelf en haar kinderen. “Waardevol en informatief, ik ben blij dat ik JobOnTrack heb gevolgd. Zo kreeg ik veel nuttige informatie over de arbeidsmarkt en samenleving van Nederland en ontmoette ik diverse mensen.“

door Asta Diepen Stöpler

Olena (37) ging na de Russische inval in Oekraïne in maart 2022 noodgedwongen met haar 2 dochters naar ons land. “We woonden in Odessa, een prachtige stad, de ’tweede hoofdstad’ van ons land. Vooral in het begin van ons verblijf in Nederland was veel onzeker voor ons. Waar we zouden wonen, werken en een nieuw leven beginnen? JobOnTrack heeft me heel goed geholpen bij het opbouwen van een bestaan.“

Olena wilde al vanaf dag 1 in Nederland werken. Zij is afgestudeerd in Finance & Economics en werkte in Oekraïne onder meer als financieel directeur bij een koepelorganisatie van tandartspraktijken. Goede uitgangspositie dus voor een carrière in Nederland. Maar het viel toch niet mee om aan een passende baan te komen. “Ik heb van alles gedaan: bellen, mijn cv mailen, online solliciteren, maar met weinig effect. Op een gegeven moment deed ik schoonmaakwerk maar om aan het werk te zijn.“

Persoonlijke ontmoeting

In mei zag ze een aankondiging van JobOn op het informatiebord van een opvanglocatie voor Oekraïnse vluchtelingen. “Het programma JobOnTrack sprak me meteen aan, ik heb me dan ook direct ingeschreven. Afgelopen zomer volgde ik het programma. Ik vind het nuttig en interessant vanwege de vele tips en goede informatie over de Nederlandse arbeidsmarkt, kansen en mogelijkheden. Het programma omvat onder meer enkele online sessies en webinars. De groepsbijeenkomst sprak me het meeste aan vanwege de persoonlijke ontmoeting met andere deelnemers en JobOn-medewerkers. Samen hebben we voor elkaar mooie toekomstplannen gemaak. Met drie Oekraïners wil ik een school voor jonge Oekraïnse kinderen beginnen. Ons doel is een internationale school. Ook het een-op-een gesprek met mijn JobOnTrack-coach vond ik heel plezierig. We praatten 2 uur lang uitgebreid over mijn mogelijkheden op de Nederlandse arbeidsmarkt.“

Integratie

Olena had vanaf haar aankomst in Nederland de nodige ervaring opgedaan met het zoeken naar een werk. “JobOnTrack leerde me dat ik sommige dingen wél goed deed, maar dat ik ook het een en ander kon verbeteren. Mensen in mijn situatie hebben de nodige problemen meegemaakt. Dit kan sporen achterlaten op onze gemoedstoestand. We zijn goed geholpen om ons zelfbeeld te verbeteren, meer zelfvertrouwen en veerkracht te herkrijgen. En ook om een positievere blik op het leven te krijgen. Verder is ruim aandacht besteed aan integratie in de Nederlandse samenleving. Hoe belangrijk dit is en hoe je dit het beste kunt aanpakken. We leerden om onszelf verder te ontwikkelen en om niet ontmoedigd te raken door tegenslagen. Dit werkt allemaal heel goed. Ik ben nu een stuk zelfverzekerder. Ik weet wat ik kan en wat ik waard ben in Nederland.“

Boost voor zelfvertrouwen

Na verschillende losse baantjes vond Olena een betaalde, passende functie. “Een Oekraïnse vrouw die ik hier heb ontmoet, wees me op de vacature bij een liefdadigheidsinstelling voor kinderen in Europa en Azië, ze zochten een accountant. Ik werkte er sinds 1 augustus met veel plezier. Het was leuk, zinvol werk, maar de woon-werkafstand was met 160 kilometer wel erg groot. Ik ben blij dat ik sinds 1 november dichterbij huis een mooie baan bij TenneT heb. Mijn Nederlandse vrienden hielpen me  bij het vinden van deze job. Ik kreeg de baan aangeboden vlak nadat ik aan JobOnTrack was begonnen. Ik heb dit programma uiteraard afgemaakt vanwege de nuttige lesstof en de aardige mensen die ik er ontmoet heb. Echt een aanrader“, aldus de enthousiaste Olena. “Je ontmoet veel mensen, je krijgt bruikbare informatie om je weg te vinden op de Nederlandse arbeidsmarkt en in de samenleving. Je zelfvertrouwen en zelfinzicht krijgt een boost.“

Meer over JobOnTrack

JobOnTrack is hét loopbaantraject voor nieuwkomers in Nederland. Het helpt nieuwkomers bij het vinden van werk op hun eigen niveau in Nederland en bevordert integratie, economische groei en diversiteit op de werkvloer. Dit komt zowel de nieuwkomers als de samenleving ten goede en draagt bij aan een inclusieve en welvarende toekomst voor ons land.

Daarom is er JobOnTrack: een Engelstalig loopbaantraject van 3 maanden waarin nieuwkomers hulp krijgen bij het zoeken naar passend werk.

Het programma bestaat uit een persoonlijke coaching sessie, 6 workshops, webinars, persoonlijke begeleiding en individuele taal coaching in samenwerking met partner Kletsmaatjes.