10 netwerktips voor de Nationale Werkbezoekdag

Op 15 november is het zover: de Nationale Werkbezoekdag 2023! Honderden werkgevers openen hun deuren om werkzoekenden tijdens een vrijblijvend (online) netwerkgesprek meer te vertellen over hun branch, bedrijf en/of beroep.

Voor zowel werkzoekenden als werkgevers is het belangrijk om goed voorbereid te zijn op de Nationale Werkbezoekdag. Met deze 10 netwerktips kom je goed voor de dag:

1. Doe je onderzoek

Voordat je naar je werkbezoek gaat, is het belangrijk om je goed te verdiepen in het bedrijf. Lees de website, bekijk de vacatures en kijk op social media. Zo krijg je alvast een goed beeld van het bedrijf en de banen die ze aanbieden.

2. Kleed je professioneel

Een eerste indruk is belangrijk, dus zorg ervoor dat je er representatief uitziet. Dit betekent niet dat je een pak hoeft te dragen, maar zorg wel dat je kleding schoon en netjes is. Ook voor een online gesprek is het belangrijk om representatief over te komen. Kies tevens een rustige plek uit zonder veel achtergrondgeluid en zorg ervoor dat je een stabiele internetverbinding en goedwerkende camera en microfoon gebruikt. 

3. Wees enthousiast

Werkgevers zijn op zoek naar enthousiaste mensen die gemotiveerd zijn om te werken. Laat dus zien dat je enthousiast bent over de bedrijven en de banen die ze aanbieden.

4. Stel vragen

De Nationale Werkbezoekdag is een perfecte kans om vragen te stellen aan werkgevers. Stel vragen over de organisatie, de banen, de cultuur en de mogelijkheden voor ontwikkeling.

5. Wees zelfverzekerd

Wees niet bang om jezelf te verkopen. Vertel over je vaardigheden, je ervaring en je ambities. Ontdek of jouw talenten en ambities in een omgeving tot bloei kunnen komen en bedenk goed waarom wel of waarom niet

6. Blijf in contact

Na de Nationale Werkbezoekdag is het belangrijk om in contact te blijven met de mensen die je hebt ontmoet. Stuur ze een e-mail of LinkedIn-bericht om ze te bedanken voor hun tijd. Deel daarbij nog iets leuks zoals bijvoorbeeld een relevant artikel dat aansluit bij het gesprek of iets anders waarmee jij op een positieve manier in het vizier blijft.

7. Maak een goede indruk op social media

Werkgevers zijn tegenwoordig steeds vaker actief op social media. Zorg er dus voor dat je een goede indruk maakt op social media. Dit betekent dat je een up-to-date profiel hebt met een duidelijke foto en een professionele bio. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig relevante content te delen.

8. Een selfie op LinkedIn

Laat op LinkedIn weten dat je mee doet met de Werkbezoekdag door bijvoorbeeld een selfie te plaatsen, dit vind de professional leuk en zorgt ervoor dat jij zichtbaar bent.

9. Wees jezelf

De Nationale Werkbezoekdag is een kans om jezelf te laten zien. Wees dus jezelf en laat je persoonlijkheid zien.

10. Geniet ervan!

De Nationale Werkbezoekdag is een leuke en leerzame dag. Geniet ervan en maak er een succes van!

11. Digitaal bewust werken aan jouw loopbaan?

De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt gaan razendsnel en dit vraagt om het bijhouden van digitale vaardigheden. Sommige banen zullen verdwijnen en er komen nieuwe banen terug. Daarom is er FutureLab: Een leerzaam en inspirerende training voor iedereen die het maximale uit zijn of haar loopbaan wil halen. Deze training biedt kennis, verbreding van je blikveld en zicht op de veranderende arbeidsmarkt en jouw positie hierin!