"FutureLab is een cadeautje voor me"

Mens én computer samen, met elkaar in goede samenwerking. Niet tegen elkaar of tegenover elkaar. Christa van Ree (40) heeft een duidelijke mening over de rol van digitalisering in de samenleving. Zij is op zoek naar een nieuwe baan in educatie of in zorg & welzijn. Juni jl. volgde ze de training FutureLab. “Ik wilde meer weten over de laatste stand van zaken rond digitalisering. Het contact met de andere deelnemers was fijn. Het was voor mij een warm bad om met elkaar te werken, onder andere in de escaperoom.“

door Asta Diepen Stöpler

Christa van Ree heeft flink wat interesses: onder meer natuur, sport, kunst en astronomie. Ze deed studies modedetailhandel en leisure managment. De afgelopen 14 jaar werkte ze als frontoffice assistant en in customer service support. “Recent ben ik uit dienst gegaan, omdat ik toe ben aan een nieuwe stap in mijn leven en carrière. Ik heb behoefte aan meer diepgang en ontwikkeling. Tijdens mijn sabbatical oriënteer ik onder meer op de arbeidsmarkt. Kan ik bijvoorbeeld van een van mijn liefhebberijen mijn beroep maken? In zorg & welzijn of educatie? Uit alle gemaakte testen in het begin van mijn zoektocht wordt alleen maar bevestigd dat ik een dienstbaar persoon ben. In deze richtingen ga ik zoeken. In deze herontdekkingsfase staan de deuren wijd open.“

Eye opener

Het UWV wees Christa op JobOn, zodoende ontdekte ze FutureLab. “Deze training leek me meteen interessant: informatie over de laatste stand van zaken in de digitale wereld en een beeld van mijn digitale vaardigheden.“ Lachend: “Dat laatste viel trouwens een beetje tegen, deze had ik iets te hoog ingeschat. Een eye opener was was dat de aard van mijn oude functie als frontoffice assistent in de verre toekomst mede door digitalisering mogelijk kan verdwijnen. Voor mij was FutureLab een van de positieve confimaties in de juistheid van mijn beslissing om mijn baan te verlaten.

Ik merk dat het voor steeds meer mensen lastig is om met digitalisering om te gaan, ook voor mijn generatie. Maar je moet je wel aanpassen, de ontwikkelingen zijn onomkeerbaar. FutureLab bevestigde dit voor mij.“

Digitale wereld

De online omgeving van I.AMDIGITAL sprak Christa aan. Hierin studeren de deelnemers op eigen gelegenheid vele aspecten van de digitale wereld. „Zoveel waardevolle informatie en links. Wat me bijzonder aansprak was de Ted Talk van Kelly McGonigal over stressvrij leven in de digitale revolutie. Ze stelt dat het oké is te zijn met het Nú. En met de essentie van het najagen van betekenis. Beter om de diepgang na te jagen en te vertrouwen op de menselijke stress die volgt. Dan deze te vermijden en de groei en zelf geluk te vermijden.

Het Nú waarin ook een werkzoekende zich verkeert. Kort gezegd: het komt wel goed. Dit raakte me, want het was een stressvolle periode voor me.
’Het komt goed‘, wat een heerlijke geruststelling. Voor mij was deze 'boodschap' een kers op mijn persoonlijke taart.“

Mens en computer in samenwerking

Christa was verrast over de huidige stand van digitale zaken. “De ontwikkelingen gaan razend snel. Dit maakt me alleen nog maar enthousiaster over de digitale wereld. Het is een spannende, innovatieve wereld, maar je moet ook bij jezelf en je menselijke waarden blijven. En hierin wil ik me zelf ontwikkelen. Intuïtie, liefde en creativiteit zijn unieke menselijke waarden, die niet ’uit de computer‘ kunnen komen. Het is in mijn visie mens en computer, met elkaar in goede samenwerking. Niet tegen elkaar of tegenover elkaar.“