"Mijn oogkleppen voor mijn eigen talenten zijn verdwenen".

Bescheidenheid, doorzettingsvermogen, creativiteit. Enkele van de talenten die opgemerkt zijn tijdens de workshop ’Inzicht in je talenten’ in de bibliotheek van Amstelveen. Een van de workshops die de bibliotheek dit jaar aanbiedt vanuit onze samenwerking rond het aanbod voor werkzoekenden. Vijf deelnemers wisselden met elkaar van gedachten over hun kwaliteiten. Ze keken ook naar zichzelf om vaardigheden te ontdekken. Zij oriënteren zich op een - nieuwe - baan of  een ander beroep. Sommigen na een lang dienstverband, anderen om meer uitdaging te krijgen.

door Asta Diepen Stöpler

Onder de enthousiaste leiding van Eric van Rooyen van bibliotheek Amstelland in Amstelveen, begonnen onder anderen Carolien, Ellen, Anna en Esmee aan de eerste opdracht: noem drie talenten. “Het is niet makkelijk om je eigen kwaliteiten te herkennen“, stelt Eric de aanwezigen gerust. “Denk aan bijvoorbeeld hardlopen, informatie overdragen, werken met cijfers. Zelfkennis is de basis voor het bewust zijn van je talenten.“

Tip: maak een lijst van je talenten en vaardigheden. Deze lijst zal groeien en zo je zelfvertrouwen versterken.

Vertel je verhaal

Volgende onderwerp was een persoonlijk crisismoment, zoals omgaan met lastige mensen. Met welke vaardigheden presteerde je in zo’n situatie boven verwachting. Het gaat er hier om wie je wezenlijk bent. Dit soort moeilijke vragen kunnen in sollicitatiegesprekken gesteld worden. Een deelnemer vertelt over de begintijd van een nieuwe baan waarin haar leidinggevende langdurig ziek werd. Hierdoor kreeg zij zwaardere taken , die ze goed uitvoerde.

Tip: Storytelling is een beproefd middel om je kwaliteiten te verwoorden. Met een voorbeeld geef je, zonder opschepperij, inzicht in je persoonlijkheid en je vaardigheden.

 

 

 

 

 

 

 

Begeleider Eric besteedde vervolgens aandacht aan het belang van de gunfactor. „Niet alleen naar anderen toe, maar gun het je zelf om je op de beste manier te presenteren.“ Carolien ondervond dit op positieve wijze in een sollicitatieprocedure. „Er waren meerdere kandidaten, maar ik was de enige die naar aanleiding van de vacature de telefoon pakte. Als je belt, dan heb je al contact met iemand van de organisatie. En je toont initiatief.“

Tip: neem een sollicitatiebuddy, waarmee je kunt sparren. Als je het sollicitatiegesprek een paar keer oefent, dan zal het minder vreemd en ongemakkelijk zijn. Zo krijg je meer zelf vertrouwen.

Grenzen verleggen

Ellen werkt ruim 15 jaar als diëtiste en wil meer uitdaging. Binnenkort heeft ze op eigen initiatief een gesprek met de directeur voor een stip op de horizon. Eric vult aan dat „het zo makkelijk is om in je comfortzone te blijven. Maar door er uit te stappen, ontstaan meer kansen en mogelijkheden.“ De volgende opdracht was om een tijdlijn te maken van je werkend leven met maximaal 5 positieve situaties. Zo krijg je inzicht bij welke type organisaties je op je plek bent en waar niet. Carolien maakte een overzicht van fijne en vervelende bedrijven waar ze werkte. “Bij de prettige werkgevers zette ik nieuwe projecten op en had ik een goede vertrouwensband met collega’s. Door de workshop begin ik meer mijn talenten te zien. Ik had een tijd oogkleppen op en deze verdwijnen nu.“

Samen naar werk

De keuze om deze workshop in een bibliotheek te houden is bewust genomen. "De bibliotheek is de ontmoetingsplek bij uitstek. Vaak midden in de gemeente, goed bekend en prima toegankelijk en publiekgericht. Bibliotheken leveren een grote maatschappelijke bijdragen voor veel mensen. De workshops van JobOn zijn voor de bibliotheek dus van grote waarde", aldus Eric. 

Met het ‘Samen naar werk’-programma biedt JobOn exclusief voor bibliotheken een compleet pakket aan trainingen en workshops voor burgers die zich willen blijven ontwikkelen in hun loopbaan. Wij bieden hiervoor een (digitale) toolkit aan, bestaande uit een compleet pakket met 16 kant-en-klare trainingen, workshops en loopbaanspellen voor de doelgroep. De workshop 'Inzicht in je talenten' is onderdeel van de Persoonlijke Ontwikkeling serie. Meer informatie over het programma vind je hier