Bibliotheek

Stichting JobOn is opgericht door drie werkloze twintigers die elkaar vonden tijdens de zoektocht naar een baan. Inmiddels is de stichting uitgegroeid tot een landelijke beweging waar wekelijks honderden werkzoekenden samen komen om te profiteren van elkaars ervaringen en netwerk. Deze netwerkbijeenkomsten worden verspreid over Nederland georganiseerd en daarbij werkt JobOn reeds succesvol samen met tientallen bibliotheken.

  • 7.248 werkzoekenden in één community;
  • 662 events in het afgelopen jaar
  • Partnerships met OranjeFonds, LinkedIn-Benelux, Koninklijke Bibliotheek Nederland, UWV, WSP en tientallen gemeenten en sociale diensten.

Koninklijke Bibliotheek

Dankzij een financiering vanuit Koninklijke Bibliotheek Nederland kunnen alle bibliotheken profiteren van de kennis en het netwerk van JobOn. De stichting heeft jarenlange expertise met het opbouwen van communities voor werkzoekenden.

Ben jij werkzaam bij een bibliotheek en wil jij ook verkennen welke rol jouw organisatie kan hebben op het gebied van Werk & Inkomen? Vraag dan nu meer informatie aan over de mogelijkheden voor jouw bibliotheek. Vanwege de succesvolle pilots in 2020 is de samenwerking in 2021 verlengd waardoor nog meer bibliotheken kunnen profiteren van dit aanbod.
 

Programma 2021

Het programma voor 2021 bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. De bibliotheek en nieuwe kansen | Pilot 2021

Trainings-/inspiratie ochtend alleen voor bibliotheekmedewerkers

Leven Lang Ontwikkelen biedt kansen voor de bibliotheeksector. Zeker in deze periode is de arbeidsmarkt sterk in beweging. Nog meer mensen gaan op zoek naar werk. We nemen je mee in de veranderende wereld en de rol van bibliotheken in het oppakken van een groot maatschappelijk vraagstuk.

In twee uur tijd nemen word je meegenomen in beleid/trends op het gebied van Werk&Inkomen en de mogelijkheden om hiermee zelf binnen jouw bibliotheek aan de slag te gaan. We vertellen je meer over de pilot Bibliotheken 2021 waar je op een makkelijke manier kunt proberen of deze nieuwe manier van dienstverlening past in jullie organisatie. Ook tonen we je de JobOn-toolkit vol interessante werkvormen die je bij deelname aan de pilot van ons ontvangt en hiervoor kunt inzetten. Keynotespeaker Wendy Goudzwaard,loopbaanexpert, weet alles over solliciteren anno 2020 en sluit af met belangrijkste tips om aan de slag te gaan met de nieuwe doelgroep: werkzoekenden.

In 2021 zijn er vier startmomenten voor bibliotheken die willen starten met de methodiek van JobOn.


Pieter Vermeer/Inge Laagewaard (JobOn) en Maaike Toonen en/of Lisenka Akse (Koninklijke Bibliotheek Nederland) ontvangen dan vertegenwoordigers van maximaal 20 bibliotheken. Klik op één van bovenstaande data om je aan te melden voor desbetreffende event.

2. Pilot Bibliotheken

Heb je de trainingsochtend gevolgd en wil je zelf uitproberen of deze nieuwe dienstverlening past in jouw organisatie? Dan kun je deelnemen aan de pilot. 

Het doel van de pilot Bibliotheken:

  • Onderzoek of het zelf organiseren van workshops voor werkzoekenden past in het beleid van jullie bibliotheek.
  • De pilot zorgt voor draagvlak en goede onderbouwing van toekomstig beleid van de bibliotheek.
  • Biedt kansen voor nieuwe samenwerkingen binnen de regio. 
  • Inzetten en ontwikkelen van een nieuwe dienstverlening op een nieuw domein maakt alternatieve financieringsstromen mogelijk.  

Inhoud van de pilot

Organiseer 3 workshops (3-12 personen) in 2021. Deze kunnen zowel online als fysiek plaatsvinden. JobOn levert een toolkit met werkvormen voor zowel fysieke als voor online bijeenkomsten. Bibliotheekmedewerker is eventmanager en host. JobOn coacht en adviseert.  Interesse? Stuur een mail naar Inge@jobon.nl voor meer informatie.

3. Online trainingsaanbod GoodHabitz

Doe je mee aan een van bovenstaande workshop en ga je aan de slag met de Pilot? Dan is er een mooi aanbod voor alle bezoekers en vrijwilligers van de bibliotheek? JobOn werkt samen met bibliotheken in heel Nederland, omdat de bibliotheek een ontmoetingsplek is voor werkzoekenden. Alle bezoekers van aangesloten bibliotheken kunnen via het platform van JobOn gratis toegang krijgen tot de e-learnings van GoodHabitz. Ben jij vrijwilliger in de bibliotheek en werk je met deze doelgroep? Dan kun jij ook van dit aanbod profiteren. Interesse? Klik op de button hieronder

4. Kennisevent

In 2021 staat er 6 kennisevents op de agenda:

Jan – BlueMondayFestival

Mrt – data volgt

April – data volgt

Juni – data volgt

Sep – data volgt

Nov – data volgt

 

5. Leercirkels via b2bieb iedere maand

Het aantal baanzoekers neemt dagelijks toe. Een belangrijk moment dus om een programma voor werkzoekenden aanvullend op de al lopende programma’s binnen de bibliotheek te onderzoeken. Veel bibliotheken kunnen zich hiermee stap voor stap ontwikkelen tot een laagdrempelige ontmoetingsplek voor werkzoekenden. Bijgaand het promotiefilmpje bibliotheken https://youtu.be/aTx5iza_U7g die jullie kunnen inzetten voor deze nieuwe dienstverlening.

Contact & Helpdesk

Heb je vragen over de pilot? Voor alle deelnemers aan de pilot is er van maandag tot en met donderdag tussen 09 – 16u een helpdesk geopend waar je met al je vragen terecht kunt. Stuur je vraag naar je vaste contactpersoon bij JobOn of info@jobon.nl