Bibliotheek

JobOn & Koninklijke Bibliotheek Nederland

Dankzij een financiering vanuit Koninklijke Bibliotheek Nederland kunnen alle bibliotheken profiteren van de kennis en het netwerk van JobOn. De stichting heeft jarenlange expertise met het opbouwen van communities voor werkzoekenden.

Ben jij werkzaam bij een bibliotheek en wil jij ook verkennen welke rol jouw organisatie kan hebben op het gebied van Werk & Inkomen? Vraag dan nu meer informatie aan over de mogelijkheden voor jouw bibliotheek. Vanwege de succesvolle samenwerking in de afgelopen jaren is het aanbod ook voor 2022 verlengd waardoor nog meer bibliotheken kunnen profiteren van dit aanbod. 

Nieuw: Om bibliotheken te ondersteunen bij het opzetten van programering voor Oekrainse vluchtelingen organiseren we extra sessies.
 


Tip: Bovenstaande YouTube-video kunnen bibliotheken gebruiken op social media en op de eigen website om de nieuwe dienstverlening en samenwerking met JobOn te promoten. 

Programma 2022 - Samen naar werk!

Het programma Samen naar werk bestaat uit de volgende onderdelen:

1. Boost jouw bibliotheek & help werkzoekenden.

In een ochtend schetsen we in deze workshop de ontwikkelingen en mogelijkheden bij jou in de bibliotheek. Leven Lang Ontwikkelen biedt namelijk kansen voor de bibliotheeksector. De arbeidsmarkt blijft sterk in beweging. Mensen zijn op zoek naar werk óf willen een volgende stap maken in hun loopbaan. We nemen je in twee uur tijd mee in de veranderende arbeidsmarkt en de rol van bibliotheken in het oppakken van een groot maatschappelijk vraagstuk: De bibliotheek als de laagdrempelige plek voor al je loopbaanvragen. Aan de orde komen de volgende onderwerpen:

 • beleid en trends op het gebied van Werk & Inkomen
 • samenwerking Stichting JobOn en de Koninklijke Bibliotheek
 • nieuwe programmering in jouw bibliotheek
 • bereiken van nieuwe doelgroepen
 • de online toolkit van JobOn vol interessante werkvormen

 In 2022 zijn er vier van deze workshops en daarmee vier startmomenten voor bibliotheken om aan de slag te gaan met het 'Samen naar werk'-programma waarin we gebruik maken van de JobOn methodiek: vergroten werkgeluk, versterken van sollictatievaardigheden, meerwaarde van netwerken en een positieve mindset.

 

Trainingsochtend 1 februari, 10-12 uur (online)

Trainingsochtend 5 april, 10-12 uur (online)

Pieter Vermeer (JobOn) en Stephanie Verhagen (Koninklijke Bibliotheek Nederland) ontvangen bij de reguliere startbijeenkomsten vertegenwoordigers van maximaal 15 bibliotheken. Klik op één van bovenstaande data om je aan te melden voor een van deze ochtenden. Deelname is mogelijk met één of twee medewerkers per bibliotheek. 

 

2. Eén, twee of drie JobOn events bij jouw bibliotheek

Heb je de trainingsochtend over ons reguliere aanbod gevolgd en wil je zelf uitproberen of deze nieuwe dienstverlening past in jouw organisatie? Dan start je door één, twee of drie events (3-12 personen) in te plannen of natuurlijk direct een heel jaarprogramma. Deze workshops kunnen zowel online als fysiek plaatsvinden. JobOn geeft je toegang tot de (W)e-learnings die je kunt inzetten voor zowel fysieke als voor online bijeenkomsten. De bibliotheekmedewerker is de eventmanager en host/moderator van de events. JobOn coacht en adviseert op de afstand.

De toolkit bestaat uit 21 (W)E-learnings waar je een keuze uit kunt maken, in afstemming met de contactpersoon bij JobOn kies je eerst één, twee of drie (W)E-learnings uit ons complete anbod. 

Waarom is het interessant om als bibliotheek hiermee aan de slag te gaan?

 • Onderzoek of het zelf organiseren van workshops voor werkzoekenden past in het beleid van jullie bibliotheek.
 • Zie het als een pilot voor jouw bibliotheek. Een die zorgt voor draagvlak en goede onderbouwing van toekomstig beleid van de bibliotheek.
 • Biedt kansen voor nieuwe samenwerkingen binnen de regio. 
 • Inzetten en ontwikkelen van een nieuwe dienstverlening op een nieuw domein maakt alternatieve financieringsstromen mogelijk. 
 • Starten met de bouw van een community voor werkzoekenden, zonder baan of in een volgende stap in de carrière.
 • Onderzoek van mogelijkheden om als bibliotheek zich te ontwikkelen tot dé ontmoetingsplaats voor werkzoekenden.
 • Leveren van maatschappelijke impact.

 

3. Kennisevent voor bibliotheekmedewerkers

JobOn ziet de bibliotheek als perfecte plek om burgers te inspireren rondom het thema leven lang ontwikkelen én als een laagdrempelige ontmoetingsplek voor werkzoekenden. Om te zorgen dat bibliotheken meer inzicht krijgen in de thema's rondom werk en inkomen, arbeidsmarkt en solliciteren organiseren we in 2022 in totaal 6 kennisevents die gratis zijn voor medewerkers van de bibliotheek. Nieuwsgierig? Stuur een mail naar info@jobon.nl. 

 

4. Maandelijkse leercirkels via BiebToBieb 

Het aantal (latente) baanzoekers neemt toe. Een belangrijk moment dus om een programma voor werkzoekenden aanvullend op de al lopende programma’s binnen de bibliotheek te onderzoeken. Veel bibliotheken kunnen zich hiermee stap voor stap ontwikkelen tot een laagdrempelige ontmoetingsplek voor werkzoekenden. Via een aparte ruimte op BiebtoBieb delen vakprofessionals bij de bibliotheek tips en profiteren bibliotheken onderling van elkaars tips en ervaringen. Meld je dus aan voor de BiebtoBieb-groep: "Bibliotheek & Werk - ontmoetingsplek voor werkzoekenden."

5. Bonus: Online trainingsaanbod GoodHabitz voor vrijwilligers en bezoekers

Ga je als bibliotheek aan de slag met de toolkit van JobOn en organiseer jij in 2022 één of meerdere (online) events voor werkzoekenden? Dan is er een extra cadeau voor alle bezoekers en vrijwilligers van jouw bibliotheek!  Alle bezoekers van aangesloten bibliotheken kunnen via het platform van JobOn gratis toegang krijgen tot de e-learnings van GoodHabitz. Ben jij vrijwilliger in de bibliotheek en werk je met deze doelgroep? Dan kun jij ook van dit aanbod profiteren. Interesse? Klik HIER voor het Good Habitz programma.


 

Contact & Helpdesk

Heb je vragen over het programma van JobOn voor de bibliotheek? Voor alle deelnemers aan de events van JobOn bij de bibliotheek is er van maandag tot en met donderdag tussen 09 – 16u een helpdesk geopend waar je met al je vragen terecht kunt. Stuur je vraag naar je vaste contactpersoon bij JobOn of info@jobon.nl. Werk je bij een bibliotheek en wil je meer informatie? Neem dan contact op met Pieter Vermeer via pieter@jobon.nl en/of met de contactpersoon Petra van der Vlugt via petra@jobon.nl.