ZINZIZ en Miriam vonden elkaar op de Werkbezoekdag 2022

De Werkbezoekdag kan specialisten met elkaar in contact brengen, die elkaar anders niet zo makkelijk zouden ontmoeten. Een organisatie in het sociale domein en een bijna gepromoveerd sociaal psycholoog, bijvoorbeeld.

door Asta Diepen Stöpler

„Ik kende ZINZIZ niet, maar werd getriggerd door hun mooie werkveld“, vertelt Miriam Wickham. Zij werkte tot voor kort als onderzoeker bij de Universiteit Utrecht en was bezig met het afronden van een PhD in de sociale psychologie.

Ook voor Lissa Hollmann, trainer en onderzoek bij ZINZIZ te Utrecht was de Werkbezoekdag 2022 de eerste keer dat ze er aan deelnam, zij het aan ’de andere kant van de tafel‘.

Open en chill

Omdat haar aanstelling bij de Universiteit Utrecht zou aflopen, oriënteerde Miriam zich op de arbeidsmarkt. “De academische wereld is mooi, maar daarbuiten is ongetwijfeld ook veel interessants. En ik wilde iets doen met inclusie en diversiteit in de samenleving en arbeidsmarkt. Mijn werkcoach vertelde me over JobOn en de Werkbezoekdag. Echt cool, zo’n initiatief. Je krijgt er veel informatie over de meest uiteenlopende bedrijven, ruime mogelijkheden om kennis te maken en om te netwerken. Mijn oog viel op ZINZIZ vanwege hun werk in het sociale domein, onder meer aan een inclusievere arbeidsmarkt, precies waar ik me ook op wilde richten.

Met trainer-onderzoeker Lissa Hollmann had ik een chill gesprek. Op de eigenlijke Werkbezoekdag - 22 november - kon ik niet, maar dat was geen probleem, want zij kon ook niet. Toen we elkaar online spraken, was er snel een klik. Lissa beantwoordde mijn vele vragen over de organisatie, hun doelgroep en projecten. Ik was er niet op uit om te solliciteren, maar gaande het gesprek werd ik steeds enthousiaster. ’Ik wil wel bij jullie werken‘, zei ik op een bepaald moment. Heel open en onderzoekend om te zien of het wederzijds zou passen. Lissa wees me op een vacature van onderzoeker en deze bleek goed bij mijn kennis en ervaring te passen.“

Meer inclusie

Miriam ging 1 maart jl. daadwerkelijk aan de slag bij ZINZIZ. “Het werk, collega’s en de sfeer bevallen me uitstekend. Het is een goede keuze geweest. Ik kijk ernaar uit om mijn expertise op gebied van sociaal psychologisch onderzoek te gebruiken voor meer inclusie binnen het sociaal domein. Ik doe bij ZINZIZ onder meer onderzoek naar re-integratie van mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Iedereen heeft recht op werk en ik vind het belangrijk hieraan te kunnen bijdragen.“

Dit jaar wil Miriam weer meedoen aan de Werkbezoekdag. “Maar dan aan de andere kant van de tafel“, zegt ze lachend. “Eerst maar eens overleggen met Lissa. Ik kijk er naar uit om meer te weten te komen hoe het arbeidspotentieel is en wat ZINZIZ te bieden heeft.“

Krappe arbeidsmarkt

„Ja hoor, natuurlijk is het goed als Miriam meedoet aan de Nationale Werkbezoekdag op 15 november. Ik doe in ieder geval mee. In de huidige krappe arbeidsmarkt is de Werkbezoekdag van JobOn een waardevol instrument. ZINZIZ heeft enkele vacatures en onze ervaringen van vorig jaar zijn goed. De drempel tijdens de gesprekken is laag. Je praat vrijblijvend met elkaar, zonder verplichtingen wederzijds, gewoon puur uit belangstelling.“

Lissa is vanuit ZINZIZ platformmanager van ’50-plussers en werk‘. “Hiervoor scouten we organisaties die initiatieven willen uitvoeren om de positie van deze doelgroep te versterken. Job On is zo’n organisatie. Oprichter-directeur Pieter Vermeer kwam door de contacten met ons op het idee van FutureLab, de training om oudere mensen digitaal vaardig(er) te maken. Door deze samenwerking, hoorde ik ook over de Werkbezoekdag, waarvan de opzet ons zeer aanspreekt. JobOn nomineerde mij met ZINZIZ via een video op LinkedIn voor deelname aan de Werkbezoekdag 2022. Leuk idee, waaraan ik graag meewerkte. Onze promotiefilm plaatste ik door omstandigheden pas op het allerlaatste moment. Hierdoor had ik er eigenlijk niet veel vertrouwen in dat er mensen op af zouden komen. Tot mijn verrassing waren er twee aanmeldingen, waaronder die van Miriam. Zij reageerde laat, maar dat kwam mij goed uit, want op de Werkbezoekdag zelf had ik geen tijd.

Simpel en laagdrempelig

Het systeem van de Werkbezoekdag werkt heel goed, vind ik: simpel, laagdrempelig, je kan meteen zien wie zich aanmeldt voor een gesprek. Een mooie, ongedwongen manier om met mensen in contact te komen. Het is voor organisaties belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de arbeidsmarkt. De Werkbezoekdag is een moderne manier om dit te faciliteren.

In ons gesprek was Miriam zeer geïnteresseerd in ons bedrijf, ze had zich goed voorbereid en stelde veel zinnige vragen. We hebben samen de vacature doorlopen. Ik was enthousiast en zag het wel zitten dat ze onze organisatie zou komen versterken.“

Save-the-data Werkbezoekdag 2023: 15 november

Over de Werkbezoekdag

Kijk mee achter de schermen bij bedrijven, organisaties of professionals. Altijd meer willen weten over een bepaalde bedrijfscultuur, branche of vakgebied? Plan een afspraak in tijdens de volgende editie van de Nationale Werkbezoekdag: woensdag 15 november 2023 (save-the-date!)

De Nationale Werkbezoekdag 2022 heeft plaatsgevonden op 16 november en die dag hebben we 1518 werkbezoeken gefaciliteerd tussen werkzoekenden en vertegenwoordigers vanuit 837 verschillende organisaties.