”Deelnemers vinden de bibliotheek een fijne en laagdrempelige setting om bezig te zijn met een relevant thema”

Sinds 2022 werken de bibliotheek Eindhoven en JobOn samen rondom het aanbod ‘Samen naar werk’, dat bestaat uit 16 kant-en-klare workshops, draaiboeken en loopbaanspellen rond thema’s als persoonlijke ontwikkeling, solliciteren en presenteren. Het aanbod is exclusief voor bibliotheken en richt zich op mensen die zich willen blijven ontwikkelen in hun loopbaan. In Eindhoven biedt de bibliotheek maandelijks workshops aan voor de doelgroep. Jolanda Wijffels, medewerker bibliotheek Eindhoven en begeleider van deze workshops, vertelt enthousiast over haar ervaringen.

Jolanda: “Het aanbod van workshops is gevarieerd en zit goed in elkaar. Zo zijn bijvoorbeeld het droombaanspel en werkgelukspel bij ons met veel enthousiasme gespeeld.” Alle workshops duren 2 uur en deelnemers gaan samen aan de slag met interactieve opdrachten. “Vaak kunnen zij hun eigen ervaringen goed als voorbeeld gebruiken bij de verschillende vragen en opdrachten, dat is nuttig en fijn om met elkaar te delen.”. 

Mooie inzichten

Zelf vindt Jolanda het ook leuk om deze workshops te begeleiden: “De workshop ‘Inzicht in je talenten’ was een nieuwe vorm voor mij. Hierbij gingen deelnemers in twee groepjes aan de slag om alle stappen in het canvas te beantwoorden. Ik stuurde met behulp van een paar sheets de tijdsdoorloop. Ter verduidelijking had ik zelf wat voorbeelden van talenten op het whiteboard geschreven. Een deelnemer was haar zelfvertrouwen kwijt door een zeer negatieve ervaring met een manager. Tijdens de workshop werd ze zich weer meer bewust van haar eigen talenten. Dat is natuurlijk mooi om te zien.”

Toegevoegde waarde

“Maar dat niet alleen, een toegevoegde waarde vind ik ook het op een positieve manier kijken naar jezelf. Deelnemers vinden het een leuke manier om ervaringen te delen. Het is informeel en niet dwingend. Men luistert naar elkaars verhalen en geeft elkaar nuttige feedback. De antwoorden die de deelnemers tijdens de workshop bespreken nemen ze mee naar huis. Daarnaast vinden zij de bibliotheek een fijne en laagdrempelige setting om bezig te zijn met een relevant thema. Andersom zien wij dat ook zo. Het past mooi bij de andere activiteiten die de bibliotheek al organiseert op het gebied van werkzoekenden. Komend jaar bekijken we verder hoeveel belangstelling er is, maar ik ben enthousiast!”, aldus Jolanda.

Een positieve manier om mensen te helpen

Ook voor andere bibliotheken biedt het aanbod voordelen vindt Jolanda: “Het is een positieve manier om mensen te helpen die op zoek zijn naar een baan. Door dit aanbod kunnen zij meer over zichzelf te weten komen. Met behulp van de werkmap en de materialen kan een bibliotheek vrij gemakkelijk een workshop opzetten. De bibliotheek kan zelf kiezen welke thema's het meest interessant zijn voor hun publiek. De video's die erbij zitten zijn een leuke aanvulling. Vanuit JobOn vind ik de samenwerking ook prettig, Petra heeft handige tips als het nodig is, zo kan het nuttig zijn bij een workshop op locatie ook de PowerPoint presentaties erbij te hebben.”  

Meer weten over ons aanbod?

Met ons aanbod ‘Samen naar werk’ bieden we bibliotheken een compleet pakket van trainingen en workshops voor burgers die zich willen blijven ontwikkelen in hun loopbaan. Dankzij financiering vanuit de Koninklijke bibliotheek kunnen wij dit aanbod exclusief en kosteloos aanbieden aan bibliotheken in 2023. Wil je meer weten? Lees hier JobOn & Koninklijke Bibliotheek Nederland | JobOn meer of neem contact op met Petra van der Vlugt via petra@jobon.nl of 06-45220160.