Welke hobby’s staan goed op je cv?

Het perfecte cv samenstellen is best lastig, want wat vermeld je wel en welke informatie kan je juist beter achterwege laten? Veel sollicitanten kiezen er voor om hun hobby's toe te voegen op het document. Dat kan best slim zijn! Door je persoonlijke interesses toe te voegen op je cv, geef je een werkgever namelijk een goed beeld van jouw persoonlijkheid. En soms zijn je hobby's zelfs relevant voor de functie. In dit artikel vertellen we welke hobby's goed zullen staan op jouw cv.

1. Schrijven/lezen

Ben jij gek op lezen of schrijf je graag? Deze ontspannende hobby’s geven de indruk dat jij een rustig persoon bent.

Schrijvers worden bovendien vaak gezien als creatieve wezens, en dat is een gewilde eigenschap voor veel werkgevers. Lezers zijn vaker leergierig, ook een positieve eigenschap.

Mocht je nou ook nog eens boeken lezen die goed passen bij de vacature waarop je solliciteert, dan zit je al helemaal goed!

2. Sporten

Sporten is een veelgenoemde hobby, maar wel een die altijd een goede indruk maakt. Sport toont doorzettingsvermogen en een gezonde levensstijl. Zeker als je een teamsport speelt is het de moeite waard om dit op je cv te benoemen. Dit toont dat je ervaring hebt met samenwerken en communiceren, iets waar veel werkgevers naar zoeken.

3. Vrijwilligerswerk/jeugdbewegingen

Zet jij je graag in voor anderen zonder hier iets voor terug te verwachten? Dan is het zeker een goed idee om met je cv te laten zien. Sollicitanten met hobby’s zoals vrijwilligerswerk of het helpen van jeugdbewegingen tonen behulpzaam en verantwoordelijk te zijn. Dit is dus misschien wel één van de beste vrijetijdsbestedingen om een goede indruk te maken op een toekomstige werkgever.

4. Denksport

Als je in je vrije tijd graag een potje schaakt of een echte bridge fanaat bent laat je zien dat je goed bent in strategisch denken. Jij bent goed in problemen oplossen en dat zien werkgevers natuurlijk wel zitten. Zeker bij vacatures voor adviesrollen komt deze hobby goed van pas. Wie weet scoor je zo wel je droombaan!

5. Creatieve hobby’s

Fotograferen, schilderen, tekenen en nog veel meer andere creatieve hobby’s geven een goede eerste indruk. Bij creatieve vrijetijdsbestedingen ontwikkel je vaak een oog voor detail. Ook komt er een flink portie geduld bij kijken. Kortom, kenmerken waar veel werkgevers naar zoeken.

Solliciteer je op vacatures voor marketing-, design- of PR-banen? Dan is het al helemaal een goed idee om deze vrijetijdsbesteding in je cv te benoemen.

6. Muziek

Last but not least: muziek maken is een hobby om trots op te zijn en daar zijn de meeste werkgevers het mee eens. Concentratie, geduld en discipline zijn een paar van de eigenschappen die je bij deze vrijetijdsbestedingen nodig hebt. Laten dat nou net eigenschappen zijn waar veel werkgevers naar op zoek zijn. Is muziek maken jouw hobby? Vermeldt dit dan zeker op je cv.

Andere hobby’s op je cv

Heb jij andere hobby’s die hier niet benoemd zijn? Ook dan zullen ze vaak een mooie toevoeging zijn aan je cv. Het is vooral belangrijk dat je de positieve eigenschappen en kennis die je op hebt gedaan door je hobby goed weet te benoemen. Ook is het belangrijk om dit goed af te stemmen op de baan waarop je solliciteert. Zo heb je binnen no time je droombaan aan de haak geslagen!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Nationale Vacaturebank. Meer handige tips lezen? Bekijk dan ook eens het carrièreblog van Nationale Vacaturebank boordevol handige sollicitatietips.