“FutureLab versterkte me om in mijn oude vakgebied terug te keren“

Monique Jansen (58) werkt(e) bij verschillende grote financiële instellingen in diverse functies.“In het voorjaar van 2020 werd ik boventallig verklaard na een dienstverband van 10 jaar, ik had op dat moment al bijna 35 jaar in loondienst gewerkt. Daar sta je dan.

Ik wil graag nog jaren blijven werken, dus het was een behoorlijke klap voor me. In ons gezin hebben we een sterk arbeidsethos. Als je kunt dan werk je voor de kost. Dat ik buiten mijn schuld om werkloos raakte en de WW inging, voelde vreemd. Het was moeilijk en ik moest een hoge drempel over om er mee om te kunnen gaan. In deze periode leerde ik veel over mezelf: niet altijd makkelijk, maar wel nuttig en goed. Zo merkte ik dat ik het liefste samenwerk met anderen. Ik ben een echte teamplayer.

Ik blijf graag door ontwikkelen en ging na het ontslag allerlei activiteiten doen om me te helpen aan een betaalde baan. Onder meer woonde ik veel bijeenkomsten bij waar ik contact legde met anderen. Ik volgde verscheidene workshops en trainingen, zo ook FutureLab van JobOn. Ik ben nog lang niet klaar met werken, ik wilde snel weer aan de slag. Ik help graag met mijn kennis en ervaring. Zo geef ik als vrijwilliger vakles Financieel Bewustzijn op mbo-scholen. Mooi te merken dat dit bewustzijn bij mbo-studenten beter is dan bij de gemiddelde pas afgestudeerde huisarts, maar dit terzijde.“

FutureLab gaf mij nieuwe inzichten

Monique nam deel aan FutureLab in september 2022. “Ik was al best goed digitaal vaardig, zo bleek tijdens de bijeenkomsten. Maar uiteraard heb ik nieuwe inzichten gekregen. Er was veel informatie over de invloed van digitalisering op het leven van mensen. Bijvoorbeeld hoe de Chinese overheid de bevolking via digitale systemen in de gaten houdt en beïnvloedt. De invloed van Cambridge Analytici op de presidentsverkiezingen in de VS van 2016, de verkiezingsstrijd rond het Brexit-referendum in het Verenigd Koninkrijk. Dit soort situaties is nog heftiger dan ik al dacht. Het is stevig bij me binnengekomen wat er allemaal gebeurt en wat er voor de toekomst te verwachten is. Deze processen spelen natuurlijk ook in het bedrijfsleven. Organisaties weten veel meer over burgers en consumenten, dan ze zich realiseren. Dan wij ons realiseren, want iedereen is burger en consument. Grote vraag hierbij is wat nog ethisch is en wat niet?“

Je hoeft niet bang te zijn voor digitalisering

Mede dankzij de inzichten van de programma's van JobOn en FutureLab is Monique sinds 1 november jl. werkzaam als senior proces specialist hypotheken voor grote geldverstrekkers. „Ik ben nu als financieel adviseur veel meer richting IT gegaan. Dit had ik 10 jaar geleden niet bedacht. Je hoeft niet bang te zijn voor digitalisering. Deze biedt zoveel mogelijkheden, onder meer op het gebied in hypothekenland.

Deelname aan FutureLab kan een eye-opener zijn. Ik denk dat veel mensen zich niet realiseren dat ze ook met IT goed kunnen functioneren. Ik wil dan ook JobOn de tip geven om deelnemers aan FutureLab meer aan te sturen om hun ’digitale‘ aanleg te onderzoeken en te ontwikkelen, zodat ze meer kansen hebben op de arbeidsmarkt. 

Ook vind ik dat FutureLab veel beter bekend mag zijn bij werkzoekenden en vooral instanties zoals het UWV. Ik heb zelf JobOn moeten ontdekken, terwijl het voor de hand ligt dat het UWV zijn cliënten hierop moet attenderen. Meer actieve houding zou deze instantie en andere vergelijkbare organisaties sieren. Het zou mooi zijn als JobOn hier meer voeten aan de grond krijgt.“

Monique kijkt met een positieve blik terug op haar deelname aan FutureLab. Onze twee begeleiders - Renate en Willy - waren heel enthousiast en namen ons heerlijk mee op sleeptouw. Dat FutureLab digitaal was, maakte niet uit. Hun energie en inzet spatten gewoon van het scherm af.

FutureLab heeft me versterkt om in mijn vakgebied terug te keren. Ik weet nu goed wat ik wel en wat ik niet wil, mede dankzij FutureLab.“

Aanmelden FutureLab

Deze blog is geschreven door Asta Diepen Stöpler, onze bevlogen journalist!

 

TIP: Lees ook het artikel 'Te veel mensen staan nog aan de kant’ over FutureLab dat onlangs in SER magazine is gepubliceerd. Het zoomt in op de kansen die FutureLab biedt voor vijftigplussers om hun digitale vaardigheden op te krikken. En daarmee ook hun zelfvertrouwen.