Met een rotsvast vertrouwen in jezelf kom je overal, ook zonder diploma

Het is halverwege juni als we, tijdens de JobOn theatertour, in gesprek komen met Corina Hensen. Tijdens het netwerkmomentje na de show vragen we naar haar loopbaan en dan volgt een, in onze opinie, bijzonder verhaal. Dit is het verhaal van iemand die, zonder een diploma, veel verschillende banen heeft gehad en dankzij haar rotsvaste vertrouwen in zichzelf nu een zalencentrum (Gebouw de Koningin, Hilversum) beheert.

Werken in de supermarkt en kaartjes verkopen aan het loket van de NS

Een diploma zegt lang niet altijd alles en soms wordt er helemaal niet naar gevraagd. Toch is het niet hebben van een diploma vaak een dingetje. Voor Corina gold dit ook, maar ze besloot om er gewoon voor te gaan. “Alweer vele jaren terug begon ik eerst bij een supermarkt, eigenlijk zoals iedereen. Ik had familie die bij de NS werkten, dus was het logisch dat ik ook bij de NS ging werken. Ik ben begonnen aan het loket, dat was in de tijd dat je nog een kaartje kocht. Ik kende elk station op de kaart van Nederland uit mijn hoofd. Dat was toen ontzettend belangrijk, dat hoorde je gewoon te weten.”

Net als de situatie van oud-eventmanager Irma, volgde er bij de NS een reorganisatie en was er de mogelijkheid om op andere functies te solliciteren. “Ik vond plannen erg leuk en zo kwam ik in een dergelijke functie terecht. Uiteindelijk volgde nog een reorganisatie, waarbij ik na 13 jaar de NS moest verlaten. Zo kwam ik in de haven terecht, de haven van de stad waar ik geboren ben: Rotterdam. Prachtig werk! Ook hier was ik bezig met de logistieke planning en mocht ik zo efficiënt mogelijk omgaan met meters die containers aflegden, zodat er zoveel mogelijk containers gestapeld konden worden en de productie naar wens was.”

Ik wil gewoon alles!

Een leven lang jezelf blijven ontwikkelen

Er zijn bij JobOn diverse workshop te volgen als je, net als Corina, een brede interesse hebt. Corina: “Ik wil gewoon alles! Als ik iets leuk vind, dan ga ik ervoor. Zodoende ben ik begonnen met een opleiding tot gewichtsconsulente en personal trainer, nadat ik 40 kilo was afgevallen. Vervolgens volgde ik een opleiding tot coach. Dit heeft mij enorm geholpen om keuzes te maken. Via een training kwam ik bij  Gebouw de Koningin en dit zalencentrum beheren leek mij echt te gek. Dus, toen ik de kans kreeg ben ik ervoor gegaan. Nu kan ik alles mooi combineren: Gastvrouw zijn, coaching verzorgen en het (aan)bieden van ruimtes aan anderen die op hun beurt weer mensen verder helpen. Prachtig werk!

Tips voor meer vertrouwen in jezelf

Wij vroegen Corina of ze tips heeft voor lezers die zichzelf herkennen in haar verhaal? Corina: “Zeker, als je net als ik een brede interesse hebt dan kan je jouw neus weleens stoten. Je bent vaak onrustig en zoekende, je wil meer, maar wat dan? Dat wordt niet altijd gewaardeerd. Het is belangrijk om die kritiek je niet persoonlijk aan te trekken (de slachtofferrol), maar naar de oorzaak te gaan: Pak jouw eigen invloed!

Dit zijn de drie tips van Corina om jezelf te versterken en meer vertrouwen te krijgen. Dat helpt je op jouw beurt weer om jouw loopbaan vorm te geven zoals jij dat wil.

1. Leer reflecteren

Kijk altijd naar jouw aandeel in het geheel. Als er iets niet gaat zoals je dat wilde, kijk dan goed of jij hier een beslissende rol in had. Wellicht kom je erachter dat iets niet ging zoals je het wilde, maar dat dit niet jouw schuld was. Het kan dus ook goed zijn dat je beseft dat je zelf de schuldige bent. Dan moet je dat ook erkennen en er lering uit halen. Wees hierbij lief voor jezelf, we zijn allemaal lerende in het leven.

2. Leef volgens jouw waarden

Je moet eigenlijk de beste vriend van jezelf zijn. We zijn, met name als Nederlanders, altijd enorm kritisch naar onszelf. Pak dat aan! Ga houden van jouw krachten en blijf bij jezelf. We hebben geleerd om met ons hoofd te denken, maar luister vooral ook naar jouw gevoel. Je moet weten wat jouw waarden zijn en daarnaar handelen. Vindt je dit lastig? Ga eens langs bij een coach of volg een training. 

3. Blijf leren, blijf in beweging

Je bent nooit te oud om te leren! Wees nieuwsgierig naar dat wat je niet weet. Dit kan je echt overal toepassen: Thuis bij jouw partner, je vrienden of (als je ze hebt) jouw kinderen. Stel (oprechte) vragen en luister naar het antwoord. Volg opleidingen of trainingen als dat even kan. Is een traject te duur? Maak dan gebruik van het STAP-budget.

Wij bedanken Corina voor het delen van haar inzichten. In het kader van een leven lang ontwikkelen, bieden wij namens diverse partners het FutureLab aan. Een programma met drie online bijeenkomsten gericht op een betere aansluiting op de hedendaagse arbeidsmarkt. Dus, zit je vast in je loopbaan en wil je jezelf (digitaal) ontwikkelen? Bekijk de pagina en meld je aan. Heb je vragen? Neem dan contact op met onze coach Willy Pardijs (willy@jobon.nl).