Je droombaan behaal je door realistisch te blijven met een back-up plan paraat, een interview met DJ Jelle Keizer

Jelle Keizer (voormalig DJ duo Mightyfools) is professioneel DJ en heeft over de hele wereld shows gedraaid. Van Tomorrowland tot aan een festival in Woerden, Jelle Keizer is een bekende naam in de wereld van de elektronische dansmuziek. Op zijn 14de raakte hij enthousiast door muziekzender TMF en besloot hij dat muziek zijn toekomst was, maar altijd had hij een plan achter de hand voor het geval het niet lukte. In dit interview vertelt Jelle over zijn pieken en dalen, blikt hij terug op zijn carrière en hoopt hij dat het wellicht jou inspireert.

Mijn eerste setje draaitafels, daar heb ik de hele zomer hard voor gewerkt. Het was een dubbele cd-speler van Skytech die ik over kon kopen van een kennis.

Denk goed na over jouw droombaan

Geïnspireerd door TMF begint Jelle in zijn ouderlijk huis met het maken van techno. Na zijn middelbare school besluit hij om de opleiding tot grafisch vormgever te volgen: “Dat deed ik voornamelijk omdat het mij een makkelijke opleiding leek, maar het sloot niet echt aan op mijn wensen en gaf mij weinig energie. Dat was mijn eerste les, kies nooit enkel voor wat makkelijk is. Na mijn opleiding wilde ik naar de Rock Academy, maar daar werd ik afgewezen omdat mijn genre (techno) te specifiek was.

Omdat een carrière in muziek niet snel geld oplevert, besluit Jelle om naast zijn studie in de zomer flink uren te maken. “Ik werkte destijds zo’n 50 uren per week voor Dutchview, tegenwoordig is dat NEP. Het was hersendodend werk, maar daardoor kon ik wel flink sparen. Ik zei tegen mijn ouders: Geef mij een half jaar, dan wil ik het voor elkaar hebben. Die zomer heb ik geleefd op energiedrank en pizza. Alle uren naast mijn baantje was ik bezig om muziek te maken.

Copyright Jelle Keizer

Nooit meer voor een baas werken

Na de zomer hard doorwerken is het voor Jelle duidelijk, hij wil het heft in eigen handen nemen en dat ook zo houden. Doordat Jelle techno uitbrengt krijgt hij enige bekendheid en draait hij wat shows in Nederland en België. “Doordat ik de hele zomer gewerkt had en ernaast met muziek bezig was, wist ik goed wat de Rock Academy wel wilde. Dat is mijn tweede tip, zorg dat je goed weet wat je moet kunnen om aan te sluiten. Omdat techno te specifiek was, maakte ik de switch naar house. House is veel meer divers en daardoor werd ik wel aangenomen.

Je komt er zelden door toeval & geluk, houd het realistisch!

Ontmoet mensen en verbreed je netwerk

Bij JobOn roepen wij altijd dat netwerken werkt, Jelle zijn verhaal bewijst dit. “Tijdens mijn opleiding aan de Rock Academy kreeg ik meer en meer boekingen. Zo stond ik ooit in een club in Hilversum, de ‘Baccara’ en daar leerde ik Andy kennen. Andy was qua draaien en persoon echt te gek, het klikte enorm.” Jelle en Andy richten samen ‘Mightyfools’ op en stonden al snel op grote podia zoals Mysteryland en Dance Valley. Van 2007 tot 2018 draaiden ze ongeveer 1.000+ shows en waren ze als één van de eerste Nederlandse DJ’s bezig met een tour door Australië: “Toen we daar op een balkon, bij de zee, bier zaten te drinken dacht ik wel: Zo, ik heb het gemaakt!

Een burn-out verandert je echt, je bent erna niet meer hetzelfde. Het enige wat goed is, is dat je jouw grens beter aanvoelt.

Burn-out en weer verder gaan: Vallen en opstaan

DJ’s en burn-outs, door het tragische einde van Avicii is er nu meer bekendheid voor dit probleem. Tijdens de periode van Mightyfools komt ook Jelle terecht in een burn-out. Uiteindelijk kwam in 2018 het duo ten einde als ook Andy in een zware burn-out raakt: “Het was op, we konden niet meer en besloten te stoppen met onze act. Dit dwong mij heel erg tot nadenken: Hoe kan ik het nog een keer proberen? Zodoende ben ik verder gegaan onder mijn eigen naam. De contacten en de kennis had ik al, ik moest alleen het wiel opnieuw uitvinden. Tijdens mijn eerste burn-out lag ik twee weken op bed met de ramen en luiken dicht, ik kon echt geen enkele prikkel aan. Mijn tweede burn-out was anders, maar niet minder zwaar. Ik heb in die periode vooral veel nagedacht over hoe ik het anders kon proberen. Dat is dan ook een tip die ik je wil meegeven: Houd het realistisch!”

Het back-up plan en blijven leren

Jelle was zich er al vroeg van bewust dat hij een plan achter de hand moest hebben voor het geval dat zijn droom niet lukte. Zijn opleiding sloot uiteindelijk onvoldoende aan: “Het was niet waar ik gelukkig van werd, maar het was fijn om iets achter de hand te hebben. Helaas merkte ik wel dat, als je een tijd lang niet in dat vak werkt, de kennis snel achterhaald is. Het voordeel van mijn opleiding was dan weer wel dat ik illustraties in mijn opstartfase allemaal zelf kon maken, dat scheelde geld.

Wij bedanken Jelle voor zijn tijd om met ons te spreken over zijn carrière! Heb je het gevoel dat jouw kennis wellicht een update kan gebruiken? Speciaal voor iedereen die wil weten waar hij/zij staat in zijn/haar loopbaan is er het FutureLab. Dit is een programma, gericht op digitale kennis voor de banen van de toekomst. Lees meer over ons FutureLab-programma en meld je aan.

FutureLab aanmelden

Uiteindelijk is ieders pad anders en, zo vinden wij, is het altijd de moeite waard om naar elkaar te luisteren. Wat haal jij uit dit verhaal? Heb je soortgelijke ervaringen gehad? Deel jouw reactie op onze sociale media!