Storytelling, het vertellen van verhalen

Verhalen vertellen doen we al zolang de mensheid bestaat. Denk aan de muurschilderingen die de eerste mensen maakten. Dat was destijds dé manier om te vertellen aan anderen wat er allemaal gebeurde! We maken een sprong naar nu en leggen je uit hoe jij jouw verhaal kunt vertellen tijdens een sollicitatie. Dit is een blog over storytelling en solliciteren.

Het sollicitatiegesprek: jouw storytelling 

In ons leven vertellen wij elkaar dagelijks verhalen. Zo kan je een sollicitatiegesprek ook zien als het vertellen van verhalen aan elkaar. Tijdens jouw sollicitatie presenteer jij jezelf namelijk als de hoofdpersoon van jouw loopbaanverhaal. Samen met het bedrijf waar je solliciteert kijk je of jullie samen het volgende hoofdstuk gaan schrijven. Dit wordt altijd bepaald door te kijken of er voldoende raakvlakken zijn: Matchen de verhalen?

Je kwaliteiten verwerken in jouw verhaal 

Je bent meer dan alleen het beroep dat je hebt geleerd. Je hebt verschillende normen en waarden, die je kunnen helpen om een passende baan te vinden. Het samenvoegen van relevante onderdelen is een belangrijk aspect van storytelling. Weet je wat jou kwaliteiten, normen en waarden zijn? Zo ja, top! Zo niet, dan hebben we een lijstje met vragen opgesteld om je op weg te helpen naar jouw volledige verhaal.

  • Wie ben jij buiten het werk? Wat zijn je hobby’s en wat doe je jouw vrije tijd? Welke kwaliteiten zet jij in op die momenten? 
  • Wie wil jij zijn? Denk bijvoorbeeld aan rolmodellen (dat mag gerust een fictief voorbeeld zijn), wie inspireren jou? Wat zijn de overeenkomsten en verschillen?
  • Wat heeft jou gevormd? Omschrijf welke drie gebeurtenissen de meeste impact op je leven hebben gehad. Welke lessen heb jij van die momenten geleerd? 
  • Waar ben je goed in? Welke thema’s, werkzaamheden of vakken vind je leuk of juist niet leuk? 
  • Denk aan quotes die je vaak gebruikt of inspirerend vind. Hiermee laat je persoonlijke drijfveren zien en die kan je gebruiken in jouw sollicitatie. 
Storytelling

Drie tips voor storytelling: Het maken van jouw verhaal

Het belangrijkste: Jij bent de hoofdpersoon van het verhaal en daaromheen bouw je, aan de hand van jouw kwaliteiten, ervaringen, normen en waarde, jouw verhaal. Dit zijn de drie tips om een goed verhaal te bouwen:

  1. Houd in gedachte wat de lezer van jou wil en moet weten. Dit is belangrijker dan wat jij zelf wil delen.  
  2. Ken het einde van je verhaal. Zorg voor een goed slot dat blijft hangen bij de luisteraar (jouw gesprekspartner). Het helpt om met een korte samenvatting te eindigen. 
  3. Houd het kort en simpel. De lezer wil er zo snel mogelijk achter komen of jij geschikt bent. Je moet de aandacht van de lezer vast weten te houden.

Juni 2022 - De maand van het verhaal

'Storytelling'! Verhalen vertellen doen we al zolang de mensheid bestaat. Denk aan de muurschilderingen die de eerste mensen maakten. Dat was destijds dé manier om te vertellen aan anderen wat er allemaal gebeurde!

Je bent meer dan alleen het beroep dat je hebt geleerd. Je hebt verschillende normen en waarden, die je kunnen helpen om een passende baan te vinden. Het samenvoegen van relevante onderdelen is een belangrijk aspect van storytelling. Weet je wat jouw kwaliteiten, normen en waarden zijn?

Bekijk alle events op de projectpagina en meld je aan voor één van de vele opties tijdens 'De maand van het verhaal!'

maand van het verhaal