De heilzame missie van Tara Velis van FutureLab50+

‘Digitale handigheid is echt een must’

Tara Velis (27) is trainer bij FutureLab en heeft een missie. Zij moet werkzoekende mannen en vrouwen van boven de vijftig stimuleren om (meer) in de digitale wereld te duiken. Is het zo erg gesteld met de ‘boomers’? “Veel 50-plussers zijn niet digitaal opgegroeid. En bij 90 procent van de banen wordt nu eenmaal digitale vaardigheid gevraagd.”

FutureLab

Heb jij ook een vader die niets van de digitale wereld snapt?
“Nou, dat valt mee. Hij is redelijk handig, snapt hoe hij films moet downloaden, kan prima zippen en e-mailen en heeft ook interesse in gadgets. Maar hij is best wel een uitschieter. Veel mensen van zijn leeftijd zitten er minder goed in. Hij was neuroloog en heeft altijd met computers gewerkt. Dat scheelt natuurlijk.”

Nu werk jij aan online bijeenkomsten om de 50-plussers bij te spijkeren. Is vast geen eenvoudige klus.
“Laat ik vooropstellen dat ik het heel leuk vind om sociaal-maatschappelijke impact te mogen leveren. Wat dat betreft ligt deze missie in het verlengde van wat JobOn doet. Het is op de eerste plaats heel uitdagend want het ervaringsniveau verschilt nogal. Sommige mensen denken dat ze totaal niet vaardig zijn maar snappen stiekem toch best veel. Anderen zijn nog niet in staat om een computer op te starten. Het is leuk dat ik mijn kennis en expertise over mag brengen en mensen mag prikkelen en empoweren zodat ze zelf dingen gaan doen en ze zich realiseren dat dit niet alleen weggelegd is voor de jonge generatie.”

Jij bent met je 27 lentes natuurlijk zo digitaal als het maar kan.
“Ik ben wel altijd online, de hele dag door. Ik zit veel op mijn telefoon en laptop. Ik vergaar veel informatie en deel veel, vooral voor het werk. Ik kan echt niet zonder mijn telefoon, zo eerlijk moet ik wel zijn. Ik heb laatst vier dagen gewandeld in the middle of nowhere op IJsland en was vier dagen offline. Dan pas merk je hoe afhankelijk je tegenwoordig bent van de digitale wereld als je er veel gebruik van maakt. En het heeft ook echt mijn interesse. Toen ik ging studeren koos ik ervoor om mijn master in Digital Management te doen. Hier heb ik veel geleerd over innovatieve technologieën zoals blockchain, Internet of Things en kunstmatige intelligentie. ”

Zeggen die ‘ouderen’ niet: zoek het maar uit met je moderne gedoe?
 “Ik weet wel dat veel mensen het moeilijk vinden dat er zoveel zo snel verandert. Anderen vinden de mogelijkheden van nieuwe technologie juist reuze interessant. Zo vertelde ik laatst in een workshop dat AI algoritmes nu COVID-19 kunnen herkennen op basis van een hoestgeluid, ook zonder dat die persoon symptomen heeft. Dat is super revolutionair, veel ouderen vonden het prachtig. Ik merk dat weerstand vaak voorkomt op het moment dat mensen niet goed begrijpen wat een nieuwe technologie betekent, of kan betekenen. Daarom vind ik het zo leuk om hierover mijn kennis te delen.”

Maar ze moeten mee. Anders ben je kansloos op de arbeidsmarkt.
“Dat klink wat cru maar het komt daar wel op neer. De doelgroep waar we voor werken is op zoek naar een baan en in 90% van de vacatures zit een digitale component, waarin je enige vorm van handigheid moet hebben. Heb je nul verstand van computers dan blijven er weinig banen over. Vanuit het perspectief van werkzoeken is het van belang dat zij basics onder de knie krijgen zodat ze goed kunnen samenwerken met collega’s, soepel kunnen delen en begrijpen hoe alles een beetje werkt. En je hoeft echt niet te kunnen programmeren in Python of een geavanceerde machine learning algoritme te kunnen creëren. Op de werkvloer wordt wel verwacht dat je mee kunt komen en weet wat bepaalde termen inhouden, zodat je kunt meepraten en meedraaien. En als jij tijdens een sollicitatiegesprek kunt aantonen dat je over bepaalde digitale vaardigheden beschikt, dan heb je hoogstwaarschijnlijk een streepje voor.”

Dus jouw missie is: 50-plussers digitaliseren?
“Nee, het is mijn missie om de deelnemers aan ons programma enthousiast te krijgen voor de verschillende mogelijkheden. En ik wil graag laten zien dat de digitale wereld niet zo angstaanjagend is als velen denken.”






Ben je nieuwsgierig naar het FutureLab50+ van JobOn? Je kunt je als werkzoekende vijftigplusser gratis aanmelden via de website van JobOn: www.jobon.nl/futurelab/. Heb je interesse in een samenwerking of wil je kijken of vergelijkbare digitaliseringsprojecten kunnen worden opgezet? Hiervoor gaat Pieter Vermeer vanuit JobOn graag in gesprek: pieter@jobon.nl.