Het ontwikkeladvies

Je zag de term misschien al voorbijkomen op LinkedIn of op websites: het Ontwikkeladvies. Wat is dit nu precies? Het Ontwikkeladvies is onderdeel van het programma NL Leert Door, een door de overheid opgezet programma om mensen te ondersteunen tijdens de coronacrisis.

Iedereen vanaf 18 jaar en ouder heeft recht op 4 uur gratis Ontwikkeladvies, ofwel 4 uur gratis coaching bij een loopbaancoach. Of je je nu moet omscholen omdat je in deze roerige coronatijden zonder werk zit, up te date wil blijven binnen je vakgebied of nog steeds zoekt naar jouw droombaan… Het volgen van deze coaching is voor iedereen nuttig.

De inschrijfronde van het Ontwikkeladvies dat 1 augustus startte, verliep razendsnel. Maar liefst 22.000 mensen meldden zich aan en daarmee is het maximum bereikt. Niet getreurd: de regering heeft besloten dat deelname weer mogelijk is vanaf 1 december dit jaar! Nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Jobcoach met een missie
Eén van de coaches die deelneemt aan dit project is Rose-Marie Lucas van Rooskleurig Coaching, uit Uithoorn, NOLOC-Loopbaan professional. Als je je bij haar aanmeldt voor het Ontwikkeladvies, verdeelt zij deze 4 uur over 3 sessies. Ze is voorstander van veel contactmomenten.

Rose-Marie is ervaren loopbaancoach met een praktische, resultaatgerichte aanpak. Op haar website en LinkedIn-pagina loven klanten haar vanwege haar persoonlijke, toekomstgerichte aanpak. Tijdens het Skype-gesprek is goed te zien waarom: ze praat rustig, kijkt je goed aan (ondanks de camera als tussenwand) en kan het niet laten om toch ook nog wat vragen te stellen over je eigen loopbaan. Haar nieuwsgierigheid en interesse in de ander is oprecht. Dat voel je.

Rose-Marie: “Ik probeer een band te creëren met nieuwe klanten. Ik zie ze in de bibliotheek, thuis en tegenwoordig ook achter het beeldscherm. Eerst praat ik even over hoe het gaat, over hun dagelijkse bezigheden.

Als het ontspannen voelt, en er vertrouwen is, beginnen we. Hoe meer iemand vertelt, hoe beter. En: tussen de regels door krijg je veel informatie.”  

Nieuwe kansen grijpen
De coach besloot meteen mee te doen met het Ontwikkeladvies, nadat ze al goede ervaringen had met de voorloper hiervan, het Ontwikkeladvies 45+. “Daarmee heb ik destijds vele mensen kunnen helpen. Ik wist ook al hoe ik het ongeveer aan moest pakken.”

Eén traject van het huidige Ontwikkeladvies is al afgerond. Dat was iemand uit het bibliotheekwezen, die ervoer dat er in die branche nu minder werk was. Ze zocht iets anders. Rose-Marie en de klant onderzochten haar (communicatieve, servicegerichte) kwaliteiten, updaten haar LinkedIn-pagina en cv en oefenden het sollicitatiegesprek. Uiteindelijk werd de klant aangenomen als telefonisch onderzoeker bij positief geteste Covid-patiënten. Ze was er erg blij mee. De klant begint deze week!

Welke hulpvraag klanten ook hebben, de ervaren coach wil dat mensen na het doorlopen van het Ontwikkeladvies weten wat ze willen en kunnen. Lucas wil, samen met de klant, kansen grijpen. Soms besluiten klanten een opleiding te doen. Dan helpt Rose-Marie ze bij het uitzoeken van deze opleidingen. Ze zoekt ook uit welke opleidingen gesubsidieerd worden, welke onderdeel uitmaken van de kosteloze online scholingsmogelijkheden.

Hoe verder?
Na afronding van het Ontwikkeladvies evalueert de coach het traject. Hoe heeft de klant het ervaren? Wat is hij of zij uiteindelijk gaan doen? Waar had hij of zij het meest aan? Is er behoefte aan meer ondersteuning? Wil je een vervolgloopbaantraject doen?

Uiteraard kun je ook bij JobOn terecht voor vragen of voor het volgen van gratis webinars. Zie bijvoorbeeld: https://jobon.nl/training/ontwikkel-je-talent/.

Wil je nog meer informatie over het Ontwikkeladvies of ervaringen van mensen horen die een traject afrondden? Ga dan naar de website van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Je vindt er video’s en uitleg.

Ontwikkelingsmogelijkheden genoeg! Voor welke optie ga jij?

Gratis ontwikkeladvies via JobOn
Goed nieuws voor degenen die ook kans willen maken op een gratis ontwikkeladvies vanaf 1 december. JobOn biedt nu 100 werkzoekenden uit het netwerk de mogelijkheid om een gratis coachingstraject met een gecertficeerde loopbaancoach te volgen. Meer info vind je hier!

Over de auteur
Mirthe Smeets is tekstschrijver en adviseur voor Tekstschrijvers.nl. Een tip voor werkzoekenden? Mirthe raadt aan om af en toe te denken zoals Pipi Langkous: "Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan!" In het diepe springen is spannend, maar je ontdekt ook wat er wel en niet bij je past.