Keuzestress? Kiezen kun je leren!

Je bent op zoek naar een nieuwe baan. Dat betekent dat je zal moeten kiezen: kies je voor vergelijkbaar werk of wil je eigenlijk wat anders? Blijf je in loondienst of ga je voor jezelf aan de slag? Zoek je zo snel mogelijk naar nieuw werk of gun je jezelf tijd om uit te vinden wat je echt wilt? 

Keuzestress: Kiezen kan je leren

Al die keuzes en niet weten hoe je toekomst eruit zal zien brengt onzekerheid met zich mee. Hoe ga je daarmee om? Hoe maak je de juiste keuzes voor jouw loopbaan?

De eerste stap is te accepteren dat onzekerheid erbij hoort. Liefst wil je zo snel mogelijk een antwoord, duidelijkheid, zekerheid. Maar hoe vervelend de keuze-onzekerheid ook kan zijn, maak geen keuze om er vanaf te zijn. Het is een belangrijke fase die hoort bij het keuzeproces en volstrekt normaal is.

Kiezen is een werkwoord

Kiezen is een werkwoord en vraagt om tijd en actie. Gun jezelf de tijd om uit te zoeken waar je blij van wordt., wat jouw talenten zijn en in wat voor omgeving jij het beste tot je recht komt. Jezelf toestaan ‘het’ nog even niet te weten geeft ruimte om vrijblijvend rond te kijken en om erachter te komen wat je écht wilt voor jouw carrière.

Realiseer je dat kiezen – of eigenlijk niet weten wat te kiezen – veel energie kost. Wat kiezen zo lastig maakt, is dat de gevolgen vaak gepaard gaan met allerlei verantwoordelijkheden en consequenties. Dat kan voor een hoop twijfels en stress zorgen. En als er veel te kiezen valt, betekent kiezen ook nog eens ‘nee’ zeggen tegen een heleboel alternatieven.

Kiezen kun je leren

Gelukkig is kiezen een vaardigheid die je kunt leren! Het is een krachtig middel om je leven naar eigen inzicht vorm te geven. Als je de kunst van het kiezen eenmaal onder de knie hebt, zal je zien dat kiezen makkelijker wordt en iets positiefs is waar je steeds meer plezier in kan krijgen. In de kern gaat het bij het maken van keuzes om het kennen van je behoeften, het creëren van overzicht en het stellen van prioriteiten. Als je daar de best passende mogelijkheid bij vindt heb je de juiste keuze gevonden.

Over de auteur

Lieneke Arts  "Als life- & loopbaancoach help ik je graag geïnspireerde, bewuste en duurzame keuzes maken voor jouw toekomst. Ik werk met de TMA Methode die een objectieve, opbouwende en vooral diepgaande analyse van je drijfveren, talenten en ontwikkelmogelijkheden mogelijk maakt."

Lieneke Aarts