Wat ga jij doen zonder een baan?

'Geen paniek! Maar ook jouw baan gaat eraan', dit is de titel van een boek dat ik laatst las. De essentie van dit boek is dat er veel banen door robotisering gaan verdwijnen, maar dat er tegelijkertijd ook veel ander werk zal ontstaan. Het wordt steeds meer zaak dat je je blijft ontwikkelen. Je kunnen aanpassen aan de veranderende situatie op de arbeidsmarkt wordt steeds belangrijker.

‘De arbeidsmarkt verandert, onder andere door automatisering, maar historisch gezien komt er alleen maar steeds meer werk bij. Dus lezers moeten niet in paniek raken, maar wel in beweging komen. Als je dat te lang niet doet, gaat het mis. Blijf je ontwikkelen, blijf leren, volg wat er op de arbeidsmarkt gebeurt.’ (Intermediair)

Wat ik doen zonder een baan?

Nu was het eigenlijk altijd al van belang dat je je blijft ontwikkelen en aanpassen. Mijn persoonlijke boodschap hierbij is, dat dat aanpassen wel de goede kant op moet blijven gaan. Namelijk: de kant waar jij blij van wordt. Als je je steeds maar klakkeloos aanpast aan wat de omgeving van je vraagt, kan dit een kant op gaan waar je niet gelukkig van wordt.

Andere mindset

De arbeidsmarkt kent vele mogelijkheden. Je hoeft niet in banen en functies te denken. Het mag wel, maar het hoeft niet. Er valt van alles te doen en te organiseren waar je ook geld mee kunt genereren. Een heerlijke vrije gedachte, vind je niet? Persoonlijk ervaar ik het als een andere mindset. Het is loskomen van bestaande patronen, zoals we die sinds jaar en dag met elkaar hebben georganiseerd. Al decennia lang denken we in termen van een baan of een functie als het gaat om werk. Terwijl een mix van zelf iets ondernemen en een stukje ‘baan’ ook erg leuk kan zijn.

Trouw blijven aan jezelf

Wat je ook doet, het belangrijkst is dat je trouw blijft aan jezelf in de dingen die je onderneemt. Om dit te bewerkstelligen is het belangrijk dat je jezelf goed kent en jezelf ook serieus neemt. Dat kan spannende keuzes opleveren. Jezelf leren kennen en steeds meer vanuit eigen verbinding keuzes maken in werk, is een proces. Een persoonlijk groeiproces. Mijn tip: besteed hier voldoende aandacht aan. Dan kom je vanzelf bij je droombaan!

Over de auteur
Reina Janssen is loopbaancoach en auteur van het boek Spring! Naar werken in verbinding met jezelf. Ze helpt je je hart durven volgen in werk, en werkt met het persoonlijk levensverhaal. Inspiratie nodig? Laten we kennis maken. Iedere maand organiseer ik een kennismakingsworkshop Kantelen in je werk. Kijk op mijn website www.janssencoaching.nl voor informatie. Hier kun je gratis mijn e-book ‘7 tips naar gelukkig werken’ downloaden.