Ontdek welke banen bij je passen en waarom

Naar welke vacatures kijk je in je zoektocht naar een nieuwe baan? Zijn dat banen die met je diploma matchen of aansluiten bij wat je eerder hebt gedaan? Ben je er zeker van dat je in de juiste richting zoekt? Om dat te weten, start je het beste bij je kernwaarden. Want als je die kent, volg je eigenlijk je hart, zowel in je werk als in je privéleven. En dan ben je gelukkiger met wie je bent en wat je doet.

Kernwaarden: weet wat je belangrijk vindt
De beste baan is er eentje die je vleugels geeft: energie, zelfvertrouwen en zin in meer. Die baan vind je op basis van je kernwaarden of drijfveren. Want precies die waarden bepalen wanneer jij je goed voelt. Voor de een gaat het over zekerheid en rust, de andere wil competitie en actie, en nog iemand anders wordt blij van sociale contacten.

Kernwaarden in je werk én je leven
Je kernwaarden hebben niet alleen met je werk te maken, ook met je privéleven. De waarden geven aan waarvoor je staat. En ze verbeelden wat je belangrijk vindt in het leven. Toch zijn ze niet in beton gegoten. Ze evolueren mee met je ervaringen. Daarom is het belangrijk om je kernwaarden af en toe weer op een rijtje te zetten, zoals nu, en ze door te laten klinken op je werk en in je privéleven. Zo groei je verder, als mens, ouder en werknemer.

Dit win je erbij als je je kernwaarden kent:

  • Je maakt betere keuzes in je leven en loopbaan.
  • Je bent gemotiveerder en gelukkiger met wat je doet.
  • Je bent zeker van jezelf en minder afhankelijk van wat anderen zeggen.

Proef op de som
Stel je eens voor dat je al een jaar ergens aan de slag bent. Op een dag biedt je baas je een mooie promotie aan. Het enige wat hij verwacht, is dat je gedurende enkele maanden een intensieve training volgt. Een gerenommeerde opleiding op kosten van je werkgever, maar met huiswerk en redelijk wat lessen ’s avonds. Wat zou jij doen? Kies je voor de promotie, of voor je vrije tijd en je gezin? Wat je ook kiest, het zijn je kernwaarden die aan de basis liggen van die beslissing.

Oefening: zo ontdek je je kernwaarden
Met de volgende oefening wordt het duidelijk wat je precies belangrijk vindt en welke banen je dus zeker in het oog moet houden:

  1. Kies uit deze 50 waarden10 à 15 waarden die jou het meeste aanspreken, en schrijf ze op.
  2. Beschrijf voor jezelf waarom je elk van die waarden zo belangrijk vindt.
  3. Breng je lijst terug tot 7 kernwaarden. Leg ze op volgorde van belangrijkheid en ga na of de vacature matcht met die sleutelwaarden.

Scrol je straks door een vacaturesite? Laat je leiden door wat je belangrijk vindt. Veel succes!

Over de auteur
Priscilla Vreugdenhil is loopbaancoach, sollicitatietrainer en personal coach met glundergarantie. Haar missie: jou weer laten stralen. Dat doet ze door het beste in je naar boven te halen, zodat je weer gemotiveerd en zelfverzekerd in het leven staat. Met haar coachees trekt ze regelmatig de natuur in, om het hoofd letterlijk en figuurlijk een verse portie zuurstof te geven. En ze biedt individuele coachingsreizen aan in het buitenland. Meer informatie: www.priscillavreugdenhil.nl