Leeftijd is (g)een issue

Als loopbaancoach hoor ik het bijna dagelijks… ’Ik ben 52 en te oud voor de arbeidsmarkt’ en ‘Als 50-plusser kom ik toch niet aan de bak, ik ben te oud en krijg toch gelijk een afwijzing’. Stop hiermee, want wat je gelooft wordt waarheid! Verander je mindset en laat zien dat jij goud waard bent op de arbeidsmarkt.

Wat jij gelooft, denkt en waarvan je overtuigd bent, daar zoekt je brein steeds bewijzen voor totdat dat klopt. Jij ziet en leest dát, wat jouw ideeën en denkbeelden bevestigen. Dit is dus een enorme valkuil voor de 50-plusser die op zoek is naar een baan. Als je jezelf hierin herkent, stap hiervan af en verander je mindset over je leeftijd in iets positiefs!

Jouw leeftijd is goud waard
Als eerste moet je er in geloven dat je goud waard bent op de arbeidsmarkt. Je mindset is hierbij héél belangrijk. Hoe jij over jezelf denkt straal je ook uit. Het gaat dus vooral om een positieve mindset.

Hiernaast zijn een goed onderscheidend CV, een brief ‘anno nu’, een professioneel LinkedIn profiel, het kunnen geven van goede voorbeelden van je werk en resultaten de basis ingrediënten om de baan te vinden die bij jou past.

Ook is het van belang dat jij weet wat jouw toegevoegde waarde is en dat je zo kunt oplepelen waarom ze jou wél moeten aannemen.

Als je dan toch blijft denken dat jouw leeftijd een issue is, kan je toch afgewezen worden. Je mindset straalt dit namelijk uit en die energie is voelbaar in het gesprek. Zonde! Verander daarom je mindset over je leeftijd en geloof in jezelf!

Nog niet overtuigd?
Hier een kleine opsomming waarom werkgevers jou als 50-plusser juist wél aannemen:
• Je hebt een bák aan kennis en ervaring, dat kun je gelijk inzetten in een nieuwe baan.
• Je bent gelijk beschikbaar, bent in no-time ingewerkt en kunt direct beginnen!
• Je kunt je kennis en ervaring overbrengen op je jongere collega’s.
• Je bent ouder en daardoor wijzer, je kent jezelf beter en weet wat je wilt. Vaak is er een goede work-life balans.
• Door alle veranderingen die je tot nu meegemaakt hebt, laat je je niet meer gek maken door reorganisaties, managers, processen.
• Je bent loyaal en toegewijd. Jij wisselt niet om het minste of geringste van baan, maar probeert alles eruit te halen wat erin zit.
• Door jouw ervaring kijk je niet meer zo snel ergens van op, je kunt relativeren.
• Door je ervaring in jouw vakgebied pak je snel en makkelijk taken op.
• Je bent bijna nooit ziek. Je hebt geleerd goed voor jezelf te zorgen, je bent vitaal, je sport, leeft bewust en wilt gezond ouder worden.
• Je blijft positief, je bent trots op je leeftijd die zorgt voor je kennis en ervaring, en je leeftijd is een waardevolle toevoeging op alles wat je te bieden hebt!

Overtuigd? Zie jouw leeftijd als toegevoegde waarde, straal uit dat jij in jezelf gelooft en laat zien dat jij goud waard bent op de arbeidsmarkt!

Over de auteur
Wendy Goudzwaard is coach en trainer en helpt jou om in beweging te komen naar de baan én het leven wat bij jou past. Als loopbaancoach zet ze in op werkgeluk, zie ook: https://www.ikbengoudwaard.nl/. Ze heeft de succesvolle methodiek SES ontwikkeld: ‘Slim & Efficiënt Solliciteren. In zes stappen naar de baan die bij jou past!’ Wendy geeft ook trainingen zoals LinkedIn, Werkgeluk en Leeftijd is (g)een Issue.

-----------------------------------

Wil je ook jouw digitale vaardigheden verder ontwikkelen en meer inzicht krijgen in de digitalisering van de arbeidsmarkt en de banen van de toekomst? Doe dan eens mee met FutureLab50+, met dit maandelijkse programma leer je in twee weken tijd enorm veel over de snel veranderende arbeidsmarkt door de invloed van digitalisering en ontdek je op welk vlak jij je nog verder wil ontwikkelen om jouw baankans te vergroten!