Wie ben jij achter je cv en hoe wordt dat onthouden?

Bij elk sollicitatiegesprek komt de vraag voorbij: ‘Vertel eens iets over jezelf?’ Hoe goed je je ook hebt voorbereid, de zenuwen spelen vaak toch een grote rol. Uit veiligheid roep je maar iets wat eigenlijk ook al in je cv staat. Niet echt overtuigend, zo doen heel veel sollicitanten het al. Maar wat moet je dan wel doen?

Beschrijf jezelf eens aan de hand van een metafoor. Dit kan een beeld zijn, maar ook een schilderij, foto, noem maar op. Hiermee creëer je een krachtig en consequent beeld van jezelf, waar je straks in het gesprek makkelijk op terug kunt grijpen.

Ikzelf gebruik altijd het beeld van de dirigent. Het voert nu te ver om uit te leggen waar dit vandaan komt, maar het heeft mij enorm geholpen om op een andere manier antwoord te geven op die ene vraag ‘vertel eens iets over jezelf’. Ik begon dan steevast met: “ik zie mijzelf als een dirigent”. Er is dan onmiddellijk aandacht. Het moet toch wel heel raar lopen als men niet nieuwsgierig is waar zo’n opening naartoe gaat. En als je dan die aandacht hebt, is het makkelijker om de regie van het gesprek in handen te krijgen en vast te houden.

Hou pak je dit nu aan:

  • Kies een voorwerp dat iets over jou zegt

Neem hier gerust de tijd voor. Soms valt je blik ergens op en denk je ‘ja! Dit is het precies’. Beperk je daar niet in, maar kijk onbevangen naar alles in je omgeving.

  • Denk na over je persoonlijke verhaal aan de hand van dit voorwerp

Schrijf op wat dit voorwerp voor je betekent en wat het over je zegt. Maak het persoonlijk, maar het moet wel iets zeggen over hoe jij in je werk bent. Laat het verhaal vooral ook lezen door anderen. Houd het document levend, dan kan je je verhaal steeds aanpassen en aanscherpen. Door veel met dit verhaal bezig te zijn zorg je ervoor dat het ‘in je systeem komt’.

  • Gebruik nu jouw verhaal bij al je sollicitatieactiviteiten

Delen van het verhaal kun je nu gebruiken in bijvoorbeeld je sollicitatiebrief. Het verhaal is nu je persoonlijke inspiratiebron geworden. Door steeds terug te vallen op wat je voor jezelf hebt opgeschreven creëer je een consequent beeld van jezelf. Daardoor is het veel makkelijker om een unieke waarde van jezelf op een originele manier te verwoorden. En het voorkomt dat je in algemene termen als ‘verbinder’, ‘teamplayer’, enzovoorts gaat praten.

Een voorbeeld
Ben je zo’n verbinder? Fantastisch! Omschrijf jezelf dan eens aan de hand van een stuk touw! Je kunt dan een bepaalde kwaliteit die gevraagd wordt voor een functie beschrijven aan de hand van dat touw. “Net zoals een mooi opgerold stuk touw zorg ik graag voor opgeruimde, makkelijk toe te passen processen”.. Zoiets…

En mag je straks op gesprek komen, dan ligt de brief op tafel en zie je de rol touw als logo zelf ook. Een mooi ankertje, want hoe zenuwachtig je ook bent. Als je nu de vraag krijgt ‘vertel eens iets over je zelf’ dan begin je met “Ik zie mijzelf als een stuk touw”…. Reken maar dat men naar je gaat luisteren wat je nu te vertellen hebt!

Nu is het jouw beurt. Hoe zou jij jezelf omschrijven? Succes!

Over de auteur
Taco Poot van Tacoaching is loopbaanadviseur en coach en houdt praktijk in Almere. Als voormalig leidinggevende bij KPN en voormalig werkzoekende heeft hij aan beide kanten van de sollicitatietafel gezeten, en is daarmee een echte ervaringsdeskundige.