Bouw aan een waardevol netwerk

Als jij die leuke baan wilt veroveren binnen jouw vakgebied, is netwerken met vakgenoten van cruciaal belang en zeker op LinkedIn. Door je vakgenoten uit te nodigen als connectie ben je zichtbaar en bouw je aan een super waardevol netwerk binnen jouw vakgebied. Hoe je dat aanpakt? Sollicitatie-expert Aaltje Vincent legt het je uit in een paar stappen!

1:
 Maak eerst een targetlist van werkgevers binnen jouw woon-werkgebied
Om doelgericht aan de slag te gaan, is het handig eerst een targetlist te maken van werkgevers binnen jouw woon-werkgebied. Welke bedrijven of organisaties vind jij interessant in dit gebied? Ga vanuit hier op zoek naar vakgenoten bij deze organisaties op LinkedIn. Natuurlijk kun je hiernaast breder gaan kijken binnen jouw vakgebied, deze contacten kunnen ook waardevol zijn.

2: Vind je vakgenoten
Om je vakgenoten te vinden op LinkedIn, kun je zoeken op verschillende manieren.

Op naam:
-je (oud) school- en studiegenoten, ook die van latere (bij)scholing
-je vakgenoten bij je huidige werkgever en oud-vakcollega’s van voormalige werkgevers
-de deelnemers aan een congres, leden van een beroepsvereniging, enzovoort.

Zoek op gangbare functietitels voor je vak:
Denk aan directiesecretaresse, officemanager, executive assistent: je vakcollega’s bij andere werkgevers (binnen jouw woon-werk gebied).

> Technisch zoek je zo:
-tik in het zoekveld linksboven de functietitel in, bijv. secretaresse, daarna op Personen.
-Verfijn deze resultaten bij ‘Alle filters’ naar:
a. diegenen die nú (huidig) secretaresse zijn door secretaresse in te tikken bij functietitel en
b. naar locatie en
c. zeker ook naar de bedrijven op je targetlist.

Zoek naar hen in groepen:
Over je vakgebied en alumnigroepen van werkgevers en opleidingen.

3: Nodig je vakgenoten uit

Mijn eerste tip is om je uitnodigingstekst altijd persoonlijk te maken. LinkedIn is een sociaal netwerk! Ik deel graag een aantal voorbeeldteksten met je.

Uitnodiging van mensen die je al persoonlijk kent

Maak het persoonlijk, zeg dat je ook graag op LinkedIn met hen geconnect wilt zijn om elkaars ontwikkelingen te kunnen volgen en elkaar te kunnen helpen waar mogelijk!

Uitnodiging van vakcollega’s die je niet persoonlijk kent
In mijn trainingen spreek ik vaak mensen die zeggen: ‘Ik connect alleen met mensen die ik echt ken.’ In mijn ogen is dat onverstandig. Juist het opbouwen van een goed netwerk in je vakgebied, en ook in je targetlist, is een waardevol gebruik van social media. Zij zijn immers degenen die alles weten over de plek waar jij wilt werken, inclusief de vacatures. En weet dat zij openstaan voor contact; dat is immers het kenmerk van social media zoals LinkedIn.

Tip: Twee elementen die niet mogen ontbreken in je uitnodiging:
1. Dat je iemand kent of zijn profiel hebt gezien
2.
Wat je gemeenschappelijk hebt.

> Bijvoorbeeld:
‘Beste … [naam], ik heb je profiel met plezier/aandacht gelezen, ik zie dat we dezelfde liefde/enthousiasme voor hetzelfde … [vak] hebben. Ik ben graag met je geconnect om ontwikkelingen te delen.’

Iedere connectie versterkt je netwerk
De ervaring leert dat met een persoonlijke tekst 90% van de connectieverzoeken wordt geaccepteerd. Dat komt doordat je uitnodiging persoonlijk is en de ander zich daardoor echt gezien voelt. En ook doordat iedereen zich realiseert dat iedere connectie zijn netwerk in het vak versterkt.

> Technisch pak je het zo aan:
Klik op ‘Connectie maken’ en dan op ‘Bericht toevoegen’. Zie je de blauwe button met ‘Connectie maken’ niet, klik dan op de drie puntjes naast de naam en dan zie je ‘Connectie maken’ daar tussen staan. Op ‘Meer…’ tikken is ook de tip om via de LinkedIn-app iemand persoonlijk uit te nodigen.

4: Aan de slag!
Dus wees niet bang, leg nieuwe contacten en vergroot je netwerk. Iedereen wordt immers graag gezien en hoort graag ergens bij!