Zichtbaar jezelf zijn

Weet jij waar je gepassioneerd over bent en waar jouw bloed sneller van gaat stromen? Wanneer je in je leven bewuste keuzes maakt, die aansluiten bij jouw talenten en interesses, levert dit gegarandeerd meer voldoening en (werk)plezier op. De meest gestelde vraag die ik als coach krijg is: ‘Waar ben ik echt goed in en hoe laat ik dit aan de buitenwereld zien?’ Een eerste indruk maak je maar 1 keer! Om je duidelijk te maken hoe kleuren hier nu precies invloed op hebben geef ik je graag een kijkje in de wereld van kleur.

Kleur en communicatie
Kleuren spelen een belangrijke rol in de visuele communicatie. Voordat je ook maar een woord hebt gesproken, hebben de kleuren die je draagt al iets over jou verteld. Achter iedere kleur schuilt een emotie en een boodschap. Jouw favoriete kleur vertelt iets over wat jij echt belangrijk vindt. Daar sta je misschien helemaal nooit bij stil! Toch is het zo. Jouw kleur vertelt veel over jouw gedrag, wat jouw motiveert, hoe je communiceert en wat je belangrijk vindt. Kleur en uitstraling worden beter onthouden dan namen.

Kleur als taal
Kleur is een universele taal en kan daarom door iedereen gebruikt worden. Kleur geeft ook duidelijkheid en inzicht in je kwaliteiten. Als ik zeg ‘passie’denk je waarschijnlijk meteen aan rood! En bij groen heb je waarschijnlijk meteen een associatie met de natuur. Hieronder een overzicht van de 10 belangrijkste kleuren met hun bijbehorende drijfveren. Wat is jouw Power kleur (= je grootste kracht)?

  • Rood = Passie & Ambitie 
  • Oranje = Avontuur & Plezier
  • Geel = Identiteit & Duidelijkheid  
  • Turkoois = Creativiteit & Vernieuwing  
  • Groen = Harmonie & Balans
  • Blauw = Communicatie & Vertrouwen
  • Zwart/Wit = Onafhankelijkheid & Continuïteit
  • Bruin = Discipline & Realisatie 
  • Roze = Liefde & Zorgzaamheid  
  • Paars = Intuïtie & Verbeelding

Word gezien, gehoord en gewaardeerd om wie jij bent
Als mens zijn we uniek, maar we hebben allemaal de behoefte om echt gezien, gehoord en gewaardeerd te worden. Herken jij de drijfveer van jouw Power kleur en klopt het dat de bijbehorende drijfveer jou in beweging brengt?

Geel
Het motto van geel is laat zien wie je bent en wat je wilt! 
Crème (hoort bij geel) is mijn Power kleur. Ik hou van geel. Deze staat voor identiteit en duidelijkheid. Het motto van geel is wie ben ik en wat wil ik? Het specifieke woord wat bij crème hoort is de zonnige adviseur. Ik doe niets liever dan jou te helpen ontdekken wie jij in de kern bent en wat jij nu echt wilt.

Beken kleur
Misschien vind je het lastig om 1 kleur uit te kiezen. Om je te helpen heb ik de volgende tip voor je. Ga bewust verschillende kleuren dragen en schrijf op welk gevoel ze jou gaven. Dat kan variëren van een warm gevoel tot juist het tegenovergestelde. Ook kan een kleur spannend aanvoelen. Misschien wil je graag een opvallende kleur dragen, maar ben je bang om dan teveel op te vallen. Probeer het uit en luister naar de reacties die het oplevert. Uiteraard ben je als mens veel meer dan 1 kleur, maar het helpt wel wanneer je precies weet en kan vertellen én laten zien waar jij in uitblinkt.

Zichtbaar jezelf
Het is mijn grootste verlangen dat je gaat doen wat echt bij jou past. Beken kleur en laat je passie zien is niet voor niks mijn slogan. Voor een juiste eerste indruk, krachtige communicatie en meer (werk)plezier.

Actie
Deel jouw verhaal over je lievelingskleur op mijn Fb pagina en vertel erbij wat deze kleur voor jou betekent. Uit alle reacties verloot ik een 20 pagina’s tellend online Power rapport, inclusief 45 min coaching. Op 17 augustus 2020 doe ik de trekking. Schrijf je ook in op mijn homepage voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en ik stuur je gratis een lijst met kernwaarden toe die je gaan helpen zichtbaar jezelf te zijn.

Over de auteur:
Grietje Jongsma is identiteitscoach en eigenaar van KleurBkennen.nl, een bedrijf dat zich inzet voor mensen en organisaties -welzijn en zorg - om hun identiteit te (her)ontdekken. Voor een juiste eerste indruk, krachtige communicatie en meer (werk)plezier maakt Grietje gebruik van Training, Personal coaching en Kleur/Stylingadvies.