Zelfkennis start met een dikke knipoog naar jezelf

Als startende ondernemer kom ik vaak in nieuwe situaties terecht. Dat is soms spannend, het maakt dat ik me minder zeker voel en mij niet altijd effectief gedraag. Misschien herken je dit bij jezelf in nieuwe situaties? Een methode die hierbij kan helpen is de rationele emotieve training. De gedachte achter deze methode is dat gevoel - en daarmee je gedrag - niet wordt veroorzaakt door de situatie, maar door de gedachte die je over deze situatie hebt.

Een voorbeeld
“Ik laat mijn flyer, van een training die ik deze zomer geef, zien aan een vrouw achter de balie van een huisartsenpraktijk. Ze zit achter een dicht schuifraam. Hoewel het bordje aangeeft dat de receptie open is, ging de luxaflex pas open nadat ik op het raam klopte. Het voelt hier gesloten en niet erg welkom. De vrouw kijkt op mijn flyer en zegt meteen: ‘Talentcoach! Ik weet niet eens wat dat is’. Je zou verwachten dat ik haar vervolgens uitleg wat ik als talentcoach doe. Maar nee, ik begin haar te vertellen dat ik economie heb gestudeerd, universitair geschoold ben, jaren werkervaring heb en voel me langzaam een beetje belachelijk worden. Ik rond mijn zin snel af en zeg dat ik begin dit jaar mijn eigen coaching praktijk ben begonnen.

In de tijd dat ik van de huisartsenpraktijk naar mijn auto loop heb ik al een aantal redenen bedacht waarom ik beter kan stoppen met flyeren. Gelukkig besluit ik mijn vriend te bellen om een van deze redenen af te stemmen. Ik krijg de nuchtere reactie dat corona geen reden is om te stoppen, dat er niets aan de hand is zolang ik maar afstand houd. Eenmaal opgehangen is daar de herkenning van mijn zelfsabotage.

Niet denken voor een ander
Ik train en coach mensen onder andere om meer grip op hun eigen gedachten te krijgen. De meest misleidende gedachten is dat je denkt te weten wat de ander denkt. We kunnen niet denken voor een ander. Heel veel misverstanden en conflicten kunnen worden voorkomen als we dit niet meer zouden doen.

Weer iets geleerd
Tijd om mezelf er weer even bij te halen. Catch yourself! Want in mijn geval dacht ik: ‘die mevrouw denkt dat ik niets voorstel’. Vanuit een verdediging ging ik compleet irrelevante dingen zeggen en de vraag niet beantwoorden. Uiteindelijk heb ik mijn rondje flyeren afgerond en moest ik onderweg naar huis, na mijn eerste gevoel van schaamte, ook wel lachen over de situatie. Weer iets geleerd. Effectief communiceren begint met zelfkennis!

Over de auteur:
Ik ben Jolanda van Velsen en ik begeleid mensen om moeiteloos en vol zelfvertrouwen hun talenten in te zetten. Mijn coaching is geschikt voor eenieder die het gevoel heeft niet goed uit de verf te komen, maar het verlangen heeft om dit wel te gaan doen. www.jolandavanvelsen.nl