• solliciteren

  • coaching

Een carrière-switch maken? Ga experimenteren!

Je bent op zoek naar ander werk. Maar dan ook echt ánder werk, want op wat je deed ben je helemaal uitgekeken. Helaas weet je nog niet precies wat je dan wel wilt. Dus struin je vacaturesites af, denk je na over wat je leuk vindt en waar je goed in bent, misschien drink je zelfs koffie met mensen uit je netwerk. Maar het aha-moment laat wel erg lang op zich wachten. Herkenbaar?

Een veel gemaakte fout bij carrière-switchen is te wachten met échte stappen zetten, tot je helder hebt wat je nieuwe carrière moet gaan worden. Handiger is het om je ideeën meteen uit te proberen, je inzichten om te zetten in nieuwe experimenten en zo stapje voor stapje achter je droombaan te komen.

Waarom je meteen moet gaan experimenteren
Je leert sneller of iets voor je is door het uit te proberen, dan door je er een voorstelling van te maken. De realiteit is altijd anders dan je hoopte dus als iets tegenvalt, kun je dat beter maar meteen weten. Door zoveel mogelijk verschillende dingen uit te proberen, leer je dus supersnel wat je wel en niet leuk vindt.

Een ander voordeel van experimenterend carrière-switchen is dat het helpt met de angst voor verandering. Je laat immers iets achter wat je kent, en die nieuwe baan moet zich nog maar bewijzen. Als je die nieuwe baan al hebt uitgeprobeerd, weet je precies wat je kunt verwachten en wordt de stap een stuk kleiner.

Hoe dan?
De ultieme manier om erachter te komen of een baan echt iets voor je is, is om één of meerdere dagen mee te lopen. Je kunt dan ervaren of alle verwachtingen die je had over de baan kloppen met de werkelijkheid. En zo niet, dan is wat je wel en niet aansprak waardevolle informatie voor een volgend experiment.

Is het niet mogelijk om mee te lopen (hallo Corona!), dan kun je natuurlijk altijd (virtueel) koffiedrinken met iemand die werk doet waar jij in geïnteresseerd bent. Je leert zo niet alleen over de baan, maar bouwt ook een nieuw netwerk op. Grote kans dat daar je droombaan onverwachts voorbijkomt of dat iemand je bij een organisatie kan introduceren.

Wil je een vakinhoudelijke switch maken? Volg dan een online cursus, of bezoek een open dag voor een opleiding. Beurzen of bijeenkomsten van vakverenigingen zijn ook prima gelegenheden om te kijken of het onderwerp je ligt en of de mensen die je er tegenkomt ziet als toekomstige vakgenoten.

Nog een laatste tip
Beperk je, vooral in het begin, niet alleen tot realistische baanexperimenten. Probeer ook werk wat je leuk lijkt, maar niet meteen haalbaar is. Of drink koffie met iemand die een heel ander pad heeft gevolgd of je op een andere manier inspireert. Het zijn die ver-van-mijn-bed ervaringen die vaak de beste inzichten opleveren over waar het echt om draait. Én die de hele zoektocht naar ander werk een heel stuk leuker maken!

Over de auteur:
Maaike den Besten is carrièrecoach en trainer en helpt ervaren professionals met het vormgeven en maken van een carrière-switch. Door haar tijd in Sydney, Barcelona en Kaapstad is ze gewend vanuit ongebruikelijk perspectief te kijken. Met humor, inzicht en een flinke dosis omdenken, helpt ze mensen om zo het allerbeste uit hun carrière te halen.