Jouw cv en LinkedIn profiel: 7 verschillen

Het is belangrijk om je LinkedIn profiel niet als een online versie van je cv te zien. Er zijn meerdere manieren waarop je cv en LinkedIn profiel zouden moeten verschillen. Hier zijn er zeven.

1. Lengte

Allereerst verschillen een cv en LinkedIn profiel in lengte.

Waar een cv bij voorkeur één pagina moet hebben en in ieder geval niet meer dan twee, heeft je LinkedIn profiel geen maximale lengte. Minder is meer? Niet op je LinkedIn profiel!

2. Gericht versus compleet beeld

Je cv moet een gericht document zijn, gericht op recruiters. Dus hoe maak je gerichte cv's? Je kan dit doen door verschillende cv-versies te maken die zich richten op verschillende vaardigheden en die zijn afgestemd op specifieke banen. Elke versie moet (ten minste) een gerichte functietitel, samenvatting en vaardigheden bevatten.

Maar voor je LinkedIn profiel kan je profielbezoekers het beste een compleet beeld bieden. Je wilt dat je profiel voor iedereen vindbaar is, niet alleen voor recruiters die misschien een specifieke baan voor je hebben.

3. Foto

Mijn advies is om je foto niet op je cv te zetten. Werkgevers willen worden beschermd tegen beschuldigingen van discriminatie en veel recruiters vinden het opnemen van een foto onprofessioneel of zelfs ongepast.

Het toevoegen van je foto aan je LinkedIn profiel is daarentegen gewoon een must. Een profielfoto bouwt meer vertrouwen op en het simpelweg hebben van een foto, zorgt ervoor dat je profiel 14 keer vaker door anderen wordt bekeken.

 

4. Opmaak

Als je cv-screeningsoftware slimmer af wilt zijn, moet je in je cv eenvoudige opmaak gebruiken. Dat betekent dat het geheel om tekst gaat en dat je daarom het beste geen kleuren en afbeeldingen gebruikt.

Op LinkedIn moet je echter proberen om je profiel visueel aantrekkelijk te maken. Hoe? Door zowel een omslagfoto als media toe te voegen (documenten, foto's, video's, presentaties). Zorg er ook voor dat je bedrijfspagina's koppelt aan je werkervaring, zodat je de logo's van werkgevers op je profiel hebt staan.

 

5. Relevante werkervaring

Op je cv is het goed om je verantwoordelijkheden en prestaties, en in sommige gevallen zelfs je gehele werkervaring, weg te laten wanneer een functie niet relevant is voor de betreffende sollicitatie.

Op je LinkedIn profiel is het 'hoe meer zielen, hoe meer vreugd' en kan je elke functie opnemen, inclusief functietitels, bedrijfsnamen, data, verantwoordelijkheden en prestaties. Op deze manier bied je het complete beeld dat ik eerder heb besproken en zal je beter scoren in de zoekresultaten.

6. Aantal vaardigheden

Op je cv zou het gedeelte met vaardigheden kort moeten zijn. Denk hierbij aan maximaal 10 vaardigheden. Zorg ervoor dat je zowel hard skills (wat je kan doen) als soft skills (hoe je het zal doen) vermeldt.

Op je LinkedIn profiel kan je meer vaardigheden toevoegen. Mijn advies is om er zelfs 50 toe te voegen, wat de limiet is. Ze zijn geweldig social proof en zullen ook (weer!) je LinkedIn search engine optimization (SEO) ten goede komen.

7. Referenties versus aanbevelingen

Hoewel je geen referenties in je cv hoeft op te nemen, is het super om aanbevelingen op je LinkedIn profiel te hebben. Via LinkedIn kan je (voormalige) klanten, collega's en werkgevers vragen om je aan te bevelen. Social proof? Check. SEO-proof? Check.

Dat was het alweer, 7 manieren waarop je cv en LinkedIn profiel zouden moeten verschillen. Ik hoop dat je deze tips kan gebruiken om ze beiden te optimaliseren!

Over de auteur:
Daniëlla Frost is een LinkedIn Trainer & Loopbaanadviseur met 12 jaar recruitmentervaring, met de nadruk op recruitment via LinkedIn. Daniëlla helpt werkzoekenden bij hun zoektocht naar werk en leert ze graag hoe ze op LinkedIn kunnen zoeken en gevonden kunnen worden.