De mooie & minder mooie fases van ondernemerschap

Professionals die ‘in between jobs’ zijn en een start als ondernemer overwegen willen alles weten. De prachtige, maar ook de stomvervelende dingen van het ondernemerschap. Terecht! Want pas als je weet waar je in springt, kun je ook gaan springen.

Ik ga je eerst 5 stomvervelende fases laten zien waar je even door heen moet:

  1. Een lege agenda. Je was altijd druk, druk, druk. Nu even niet. Fijn, maar ook lastig. Fijn dat je van die saaie vergaderingen af bent, maar lastig om je eigen structuur te vinden.
  1. Aaai, instanties. Afspraken maken met UWV over het starten van je eigen bedrijf is soms stroef. En de meeste ‘in betweeners’ worden niet blij van de sfeer en de omgeving daar.
  1. KvK anticlimax. Je inschrijving bij de Kamer van Koophandel is verre van glamorous. Saai eerder. Denk debiteuren – crediteuren / Jiskefet. Zie er de humor van in en drink er thuis een glaasje op.
  1. Een conservatieve omgeving. Zelf meegemaakt: een moeder op het schoolplein die aan mijn vrouw vroeg of ik werkloos was, ik was immers zo vaak op het schoolplein? Of wat dacht je van deze: voor jezelf beginnen, moedig hoor!
  1. Jij wilt graag, de ander soms minder. Ook ik ging volop mensen bellen om veel en snel koffiegesprekken te voeren. Alleen, die ander kan pas over 5 weken. Zucht..

Herken jij al 1 of meerdere stomvervelende fases?

Gelukkig zijn er ook supermooie fases als ondernemer die niemand je ooit vertelt:

  1. Niet eigenwijs, maar eigen visie. In je baan vonden ze je eigenwijs en dat was lastig. Nu heb je eigen visie en dat is prachtig!
  1. De eerste factuur. Die vergeet je nooit. Loon naar werken en de ultieme bevestiging dat klanten wel degelijk op jou zitten te wachten.
  1. Waarde in plaats van tijd. Je tijd verkopen lijkt wel erg op loondienst. Ga tijd en beloning loskoppelen! En laat je betalen voor de waarde die je levert aan je klant. Hoe? Ik help je graag daarbij.
  1. Echt iets betekenen. Jij doet waar je echt achter staat, betekent iets voor je klanten. Mooier dan dat bestaat er niet!
  1. Je klant ontslaan. Als je begint, wil je klanten binnenhalen. Er komt ook een moment dat je een klant ontslaat. Omdat het niet meer werkt, voor de klant en voor jou. Hoort er bij en geeft ruimte.
  1. Voetbalmoeder en balletvader. Je verdient goed, wordt betaald naar waarde en je ontslaat soms een klant als dat nodig is. Dat zorgt voor tijd en rust en dat je altijd langs de lijn en in de balletzaal kunt zijn. Goed gedaan! Deze mooie momenten met je gezin komen niet meer terug dus pak ze met volle overtuiging.


Wat zijn jouw lastige en mooie fases als ondernemer? 

Je kunt het me hier laten weten, ik ben heel benieuwd! Nog meer tips, inzichten en adviezen? Download dan hier mijn gratis ebook met 7 sterke strategieën voor Werelds Ondernemen.

 

Over de auteur:
Marco den Hartog is eigenaar en directeur van Zorgfamilie, tevens is hij eigenaar, directeur en senior ondernemerscoach van Ondernemers voor ondernemers.