• coaching

  • flow & fun

Volg je eigen weg

Hoe zou het zijn als je je leven helemaal op jouw manier kunt leven? Een leven los van verwachtingen van anderen, helemaal zoals jij het zelf bedenkt. Niet meer van hot naar her racen om overal bij te zijn, maar bewuste keuzes maken over wat je wel en niet doet. Werken omdat het je hart vult en je er blij van wordt, niet omdat je nu eenmaal geld moet verdienen. Wees blij: Je hoeft niet vast te zitten in het systeem dat je jezelf hebt opgelegd.

Jouw eigen regels
Iedereen gelooft in zijn eigen regels. Of die ons nu verteld zijn door onze ouders en opvoeders, leraren of ‘de maatschappij’. Je bent ergens in gaan geloven en hebt daarmee de wereld gecreëerd waarin je nu leeft. Deze regels zitten vast in je lijf en bepalen je acties en daarmee je werkelijkheid. Alles wat je gelooft wordt werkelijkheid. Gelukkig kun je ze ook omkeren. Door steeds heel bewust te kijken naar wat je doet en zegt en je af te vragen: “is dit waar?”. 

Ik heb me altijd los proberen te maken van het systeem en mijn eigen weg te bewandelen, maar ook ik zat vast in mijn eigen gecreëerde regels. De dingen waarin ik was gaan geloven waren vaak sterker dan de waarheid. Hierdoor hield ik mezelf steeds tegen om echt het leven te creëren dat ik wilde. Steeds als ik weer een sprankje voelde van hoe het ook kon zijn, dan maakte ik het weer kapot door mijn gedachten die me vertelden dat dit niet waar kon zijn. Dat het leven niet zo eenvoudig kon zijn als ik op dat moment ervoer.  

Meedoen met de rest is onze natuur
Het is normaal om mee te doen met de rest, dat geeft een veilig gevoel. Dat hadden we vroeger ook nodig, toen we nog in groepen over de prairie bewogen. Als je alleen was overleefde je het gewoonweg niet. Omdat er niemand was die je hielp gevaren te zien. Ondertussen zijn de grootste gevaren geweken, toch vinden we het allemaal fijn ergens bij te horen. En dus zoeken we massaal naar banen waar we collega’s hebben, worden we lid van clubs om te sporten en zoeken we elkaar op op feestjes en andere bijeenkomsten. Door de behoefte ergens bij te horen is het lastig een andere weg te bewandelen dan de mensen om je heen. En toch kan het je een veel leuker leven opleveren. Want zolang je jezelf verloochent kan dit allerlei effecten hebben op hoe je je voelt. In eerste instantie uit zich dat in boosheid, frustratie, vermoeidheid, maar het kan uiteindelijk uitmonden in allerlei ziektes van een burn-out tot kanker. Die boosheid gaat in je lijf gaat zitten en kan niet goed weg stromen als je daar de ruimte niet voor creëert en het steeds weer getriggerd wordt.

De mooie kant van helemaal jezelf zijn
Helemaal je volle potentie benutten betekent dat je een leven hebt dat altijd vol energie is. Een leven waar je echt alles uithaalt en je je niet hoeft te verantwoorden voor de keuzes die je maakt. Want alles wat je doet, doe je omdat je het wilt (zelfs het schoonmaken van het toilet of stofzuigen, omdat je weet dat het je een schoon huis geeft). En het is echt voor iedereen haalbaar, als je er maar iets aan wilt doen. Want het betekent heel eerlijk naar jezelf kijken en je overtuigingen naar boven halen. En omdraaien. Wat als je altijd hebt geloofd dat je heel hard moet werken om geld te hebben en succesvol te zijn? En als dat je nu helemaal niet gelukkig maakt? Wat nu als je blijer wordt van een leven in de natuur, zonder al te veel spullen?  

Het is lastig die stap te zetten, want hoe ga je dat nu uitleggen aan je vrienden en familie? Zullen ze je begrijpen? Je steunen? Of zullen ze proberen je weer op het oude pad te krijgen? Zeker weten dat dit gaat gebeuren. Ik heb het zelf vaak genoeg ervaren. Mensen om je heen willen niet dat jij je eigen weg bewandelt en je eigen keuzes maakt. Dat is bedreigend, want dan worden ze geconfronteerd met het feit dat jij het wel doet en zij niet. Terwijl ze misschien zelf ook wel iets anders willen.

Durf jij je eigen weg te volgen?
Als je op zoek gaat naar je essentie zul je eerst een periode van chaos ontdekken, daarna wordt het allemaal veel eenvoudiger. Je hoeft namelijk niet meer na te denken, je volgt je intuïtie en baseert je keuzes meer op je gevoel. Hierdoor voel je je lichter, heb je meer energie, houd je meer tijd over en kun je geld besparen op al die dingen die je nu misschien koopt omdat je denkt dat je ze nodig hebt. 

Durf jij je eigen weg te volgen? 

Over de auteur:
Irene van Gent schrijft en spreekt over hoe iedereen in staat is zijn meest ideale leven te creëren en uit zichzelf opgelegde systemen te stappen. Irene is expert in leven met minder, leeft als een moderne yogi, woont in Utrecht en geeft lezingen in binnen- en buitenland.  Wil je meer weten over het creëren van je ideale leven?  Volg Irene via irenevangent.com en meld je aan voor haar nieuwsbrief of podcastkanaal. Of kom op 17 april 2020 naar het “Volg je eigen weg” festival bij Seats2meet Utrecht CS.