Netwerken met de buurman

Onlangs sprak ik met een werkzoekende dame over het belang van netwerken, er verscheen angst in haar ogen. Dat kon ze toch echt niet, vertelde ze. Terwijl ze zich niet direct realiseerde dat ons gesprek even goed netwerken was.

We weten allemaal dat het belangrijk is, maar toch hangt er een schaduw boven het werkwoord netwerken, het staat voor velen op gelijke hoogte met een bezoek aan de tandarts. Dit terwijl het meer is dan dwalen door een grote anonieme zaal vol gerokte statafels, netwerken is ook praten met de buurman over je ambities en je dromen. Daarom wil ik het hebben over een laagdrempelige, maar zeer effectieve manier van netwerken: met bekenden.

Wat heb ik aan netwerken met iemand die ik al ken?
Er zitten een aantal hele grote voordelen aan het netwerken met bekenden. Je kent iemand al, dus de lange introductie over jezelf kun je (grotendeels) achterwege laten, het is inhoudelijk vooral relevant waar je nu staat en wat je doelen en ambities zijn. Daarnaast is het ook leuk om iemand weer eens te zien, dat zorgt er gelijk voor dat jij je meer op je gemak voelt. Ook zijn bekenden sneller geneigd iets voor je te doen. Feit: mensen die via een kennis ergens aan de slag gaan, blijven langer en zijn succesvoller. Dit komt door de selectie aan de poort.

Maar met wie dan?
Ondanks dat netwerken met bekenden laagdrempeliger is dan op wildvreemden afstappen helpt het weinig om alleen met je beste vrienden te converseren. Zij kunnen je vaak wel inzicht geven in je kwaliteiten en leerpunten, maar weten ook al wel waar je naar op zoek bent. Ga een stap verder dan je inner-circle. Dus: de buurman die bij dat interessante bedrijf werkt of de leverancier van je vorige werkgever waar je zo’n leuk contact mee had.

Denk van te voren na wie je wil spreken, waarom en hoe je het gaat introduceren. Ook hier zul je waarschijnlijk wel een drempeltje over moeten, maar mensen vinden het doorgaans leuk om iets van je te horen. Een goed uitgangspunt kan je lijst met LinkedIn contacten zijn, loop deze eens na, wellicht werkt iemand in een interessante branche of heeft iemand juist die stap gemaakt die jij ook graag wil gaan zetten. Toen ik zelf vorig jaar besloot om te gaan ondernemen heb ik precies hetzelfde gedaan. Veel koffie drinken! Dit heeft me geholpen om mijn concept scherper te maken, maar zorgde ook voor concrete opdrachten.

Duidelijk zijn vooraf
Wees open in je intenties, dus geef gewoon vooraf aan dat je een beroep doet op iemand. Mensen vinden het leuk om je te helpen en zo voorkom je dat je met een dubbele agenda aan het koffiedrinken bent en iemand zich misleid voelt.

Aan de slag
Ga niet alleen direct op je doel af, toon interesse in de ander, wellicht kun jij ook iets voor hem of haar betekenen. Dat geldt overigens altijd voor netwerken. Benader ook lekker divers, ik heb zelf mogen ervaren dat de afspraak waar je het minst van verwacht soms de meest interessante uitkomst kan hebben. Ga bovendien niet direct uit van een baan, een inzicht of een introductie bij iemand anders kan ook een waardevolle uitkomst zijn. Mensen weten pas wat je zoekt als je ze het vertelt. Juist door veel te praten oefen je en wordt netwerken met vreemden ook steeds makkelijker. Probeer het eens!
 
Over de auteur:
Erik van der Liet