• flow & fun

  • coaching

In 3 stappen naar meer werkgeluk

Twijfel jij over een nieuwe baan in dezelfde functie als die je had? Wil je een baan waar je met plezier naartoe gaat en waar je voldoening uithaalt? Heb jij geen idee welke mogelijkheden je hebt? Dan help ik je graag verder!

Wanneer je niet goed weet wat je wilt, kost een baan vinden waar je écht blij en gelukkig van wordt tijd en energie. Ga niet in het wilde weg solliciteren, maar kijk eerst goed naar jezelf. Een baan vinden die écht bij je past is niet iets wat je ‘eventjes’ doet.

Focus aanbrengen
Wil jij een grotere kans maken op een fijne, nieuwe werkplek, dan is focus heel belangrijk. Focus aanbrengen door te beginnen bij jezelf.

Volg om te beginnen deze 3 stappen:
  1. Stel jezelf een aantal vragen om erachter te komen wie je bent en wat je wilt: Denk aan je échte talenten, interesses, waarden, drijfveren, et cetera.
  2. Breng prioriteit aan: Schrijf 5 tot 10 van je talenten en interesses op, ieder op een apart blaadje.
  3. Ga combineren: Pak steeds 2 van ieder stapeltje en ga brainstormen hoe deze ingrediënten dé mix kunnen zijn van jouw ideale baan!
 
Daag jezelf uit om in mogelijkheden te denken en vraag een creatieve vriend of vriendin om je te helpen met brainstormen. Wanneer je uiteindelijk gaat solliciteren op vacatures met deze focus, volgt er een baan waar jij het beste op je plek bent én waar jij de meeste waarde kunt toevoegen. Dat zal zorgen voor een hoge mate van werkgeluk.

De druk op je schouders
Wanneer je werkzoekend bent, heb je te maken met een bepaalde druk. Je ervaart vaak beperkte tijd en ruimte en mist de rust om bovenstaande vragen te onderzoeken. Een online beroepentest lijkt dan een mooie uitkomst. Het is snel en in veel gevallen gratis. Echter zijn er veel kwalitatief slechte testen en met alleen deze uitkomst heb je vaak een eenzijdig beeld van wat jouw mogelijkheden zijn. Dus… Focus! Niet op testen of op beschikbare vacatures, maar op jezelf!

Eerst zaaien, dan oogsten
Bedenk je dat terwijl je aan het onderzoeken bent er iets belangrijks gebeurt; je krijgt inzicht in jezelf én je bent aan het zaaien! Door de (netwerk)gesprekken die je voert, weten anderen dat je in de markt bent en daarmee groeit je kans dat je via via aan die baan komt die bij je past.
Rol niet in de volgende functie, maar neem het heft in eigen hand!

Over de auteur:
Daniëlle Bax