• solliciteren

  • communicatie

Vertel eens iets over jezelf?

Als sollicitatie- en loopbaancoach spreek ik geregeld mensen die worstelen met bepaalde vragen tijdens een netwerk- of sollicitatiegesprek. Dat geldt ook voor bovenstaande vraag. Ik noem ‘m voor het gemak ‘De Vraag’. Ik merk dat een groot deel van mijn coachees deze vraag lastig vindt en de meesten er zelfs een hekel aan hebben. Hoe zit dat bij jou? Heb je liever dat deze vraag niet wordt gesteld? Of zie je het al een kans? Deze 5 tips helpen je verder!
1. Wanneer wordt deze vraag gesteld?
Meestal is dat direct aan het begin van het gesprek. Soms meer aan het einde.
Als ‘De Vraag’ direct wordt gesteld, top! Jij bent dan ‘in charge’ en kunt in feite het gesprek een beetje sturen. In deze fase van het sollicitatiegesprek gaat het om je opleiding en werkervaring. Je kunt met jouw eigen verhaal en enthousiasme de toon zetten. Mooi toch?! Bedenk dat er geen juist antwoord is, iedereen heeft zijn of haar eigen unieke verhaal. Beschrijf wie je NU bent op de arbeidsmarkt en wat de potentiële werkgever hier aan heeft.

Krijg je ‘De Vraag’ juist aan het einde voorgeschoteld, dan kun je uitgebreider iets vertellen over wat je bijvoorbeeld in je vrije tijd doet en waarom je zo graag reist of een bepaalde sport beoefent. Men heeft immers al een indruk van je met betrekking tot jouw werkervaring.

2. Maak verbinding tussen jouw verhaal en de functie waarnaar je solliciteert
Je duikt even in het verleden en neemt je toehoorder(s) mee. Ik geef hierbij mijn eigen voorbeeld en dit zijn de bewoordingen die ik in grote lijnen gebruikte: “Ik kom uit een ondernemersgezin. Mijn ouders hadden een eigen bedrijf. Ik ben vanaf jonge leeftijd al gewend geweest om de telefoon netjes aan te nemen en mensen correct te woord te staan. Het was ook mouwen opstropen. Een eigenschap die ik heb meegekregen en die tot de dag van vandaag een groot voordeel is geweest bij de diverse functies die ik heb gehad. Na mijn studie ben ik via een omweg bij 'bedrijf x' gaan werken en nu ben ik hier omdat ik denk dat dit op mijn lijf geschreven is, et cetera”.

  • Let op: ga niet heel uitgebreid vertellen over je loopbaan, dat kan men immers op je cv lezen!

3. Vind je het lastig waarmee je gaat starten?
Je kunt ook vertellen waar je vandaan komt, bent opgegroeid en/of waar je nu woont. Vertel heel kort iets over je gezin of familie en daarna stap je over op opleiding en specifieke werkervaring.

4. Ga voor jezelf na hoe je wilt dat de ander jou onthoudt
Oefen thuis met je partner of een vriend of vriendin. Je hoeft jezelf niet enorm te verkopen, vertel wie je bent en wat je in huis hebt! ‘De Vraag’ wordt vaak gesteld omdat men jou op je gemak wilt stellen. Als ijsbreker.

5. Vergeet KOE niet!
Kaken Op Elkaar. Wacht kort om te kijken of je gesprekspartner(s) meer willen weten en je aanmoedigend aankijken. Het kan ook zijn dat ze graag de volgende vraag willen stellen.
Heel veel high5 gewenst met solliciteren!
 
Over de auteur:
Nancy Boot