Een mindmap is een diagram opgebouwd uit begrippen, teksten, relaties en/of plaatjes, die zijn geordend in de vorm van een boomstructuur rond een centraal thema. Hoe zet je zo'n mindmap in voor bijvoorbeeld het sollicitatieproces?
Eigen ervaring met Mindmappen
Direct na mijn HBO-studie ben ik samen met een vriend gestart met een avondopleiding aan de VU. Hij had mij de grondbeginselen van het mindmappen uitgelegd. We legden samen het hele college vast in één mindmap! Iedereen keek daar vreemd van op, maar een aantal medestudenten zag wel het voordeel ten opzichte van het dikke pakket met eigen aantekeningen. Na 30 jaar kan ik nog steeds met gemak die mindmaps teruglezen én begrijpen.
Daarna gebeurde er iets vreemds. De computer deed zijn intrede en ik ging steeds meer ideeën uitwerken op de computer. De schroom om met de stiften in de hand mijn werk te doen had het gewonnen van het lineair en binair vastleggen. Lijstjes, lijstjes, lijstjes… Alles keurig op volgorde, weinig doorleefd en helaas ook niet creatief verrijkt. De laatste paar jaar maak ik weer veel vaker gebruik van mindmappen. Vooral als ik mijn gedachte wil ordenen en de creativiteit nodig heb voor nieuwe invalshoeken.
Hoe werkt het?
Een mindmap bevat aantekeningen die op een compacte en visuele manier zijn vastgelegd. In een mindmap staat één onderwerp centraal, bijvoorbeeld solliciteren. Vervolgens kun je meerdere vragen uitwerken in een boomstructuur. Stel jezelf de volgende vragen en geef die als "takken" weer in je mindmap:
- Waarom? Wat zijn de redenen dat je iets anders zoekt?
- Welke? Benoem de branches/bedrijven die je interessant vindt
- Wie? Welke mensen kunnen je helpen?
- Hoe? Wat is je plan van aanpak?
- Wanneer? Binnen hoeveel tijd wil je resultaat?
Elke vraag/tak, kun je vervolgens verder uitwerken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van steekwoorden, kleuren, symbolen, tekeningen en de relaties daartussen.
Wat heb je eraan als werkzoekende?
- Focus: met een mindmap leg je de essentie vast.
- Overzicht: in één mindmap al je aantekeningen over je zoektocht naar een nieuwe baan in beeld.
- Dynamisch: een mindmap is nooit af en altijd gemakkelijk aan te vullen met nieuwe ervaringen.
- Creatief: het mindmappen stimuleert het gebruik van je beider hersenhelften en dat zorgt voor onverwachte dwarsverbanden en inzichten