“Een mooie manier van werk zoeken“

Drie keer is scheepsrecht. Twee maal kwam Marouska JobOn de laatste jaren tegen, maar steeds was er geen gelegenheid om zich er bij aan te sluiten. De derde keer - begin dit jaar - was het dan wel raak: toen werd ze eventmanager. “Mooie, leerzame ervaring, vooral omdat ik mijn eigen onderwerpen kon uitkiezen.”

door Asta Diepen Stöpler

Marouska is het grootste deel van haar loopbaan werkzaam geweest in facilitair management, ze heeft diverse banen gehad, onder meer in de (thuis)zorg, de sociale werkvoorziening. “Mijn kwaliteit is mensen in beweging te krijgen en meenemen in een veranderingsproces. Van groei en ontwikkeling krijg ik energie. Afgelopen maanden was ik werkzoekend en vond ik eindelijk de gelegenheid om een paar maanden bij JobOn als eventmanager aan de slag te gaan. In 2017 hoorde ik voor het eerst van JobOn - toen nog De Broekriem. Omdat ik in een goed outplacementtraject zat, stapte ik er niet op af. Maar deze organisatie heb ik wel onthouden voor het geval dat... Enkele jaren later was ik weer werkzoekend en meldde ik me aan voor het Talentprogramma, de opleiding voor eventmanager.“

De juiste maat

De JobOn-manier van werk zoeken spreekt haar erg aan. “Je bent actief bezig voor jezelf en voor anderen, je ontmoet veel mensen binnen en buiten je branche. Ik houd van organiseren en daarom is de functie van eventmanager me op het lijf geschreven. De training beviel me goed. Het verrassende vond ik dat je juist onderwerpen kunt kiezen waar je zelf mee bezig bent. Dus niet alleen je eigen kennis en ervaring overdragen, maar juist op zoek gaan naar informatie over thema’s waarover je meer wilt leren. Mijn eerste eigen event was ’Jezelf voluit presenteren in de juiste maat‘. Vroeger hield ik mezelf vaak terug, liet bijvoorbeeld bij sollicitaties onvoldoende mijn kwaliteiten zien waardoor ik onderschat werd. ‘Jezelf voluit presenteren in de juiste maat’ heb ik zelf ontwikkeld. Ik heb voor deze workshop gebruik gemaakt van een systemische werkvorm. De deelnemers konden zo daadwerkelijk ervaren hoe het voelt om een te kleine maat aan te nemen of juist een te grote. De laatste oefening was een elevator pitch geven vanuit de juiste maat. Een deelnemer vond dat lastig totdat ze letterlijk op de juiste maat ging staan, toen lukte het wel overtuigend haar verhaal te vertellen. Bijzonder toch?”

Initiatief nemen 

Werken op basis van vertrouwen en gelijkwaardigheid is belangrijk voor Marouska. “Ik heb een eigen aanpak, ben niet doorsnee. Als eventmanager bij JobOn worden eigen initiatief en ideeën zeer op prijs gesteld. Bij JobOn heb je voldoende autonomie. Er zijn kaders uiteraard en dan is het: ga ja gang. Top.“

Een ander event van Marouska ging over sociale veiligheid en onveiligheid op het werk. “Sociale veiligheid in je werkomgeving is heel belangrijk. Je talent laat zich pas zien als je je veilig voelt. In mijn loopbaan heb ik een aantal keer onveiligheid ervaren en gezien. Triest dat sociale veiligheid niet altijd vanzelfsprekend is.“

Je kwaliteiten inzetten voor anderen

Marouska is sinds half mei beleidsadviseur Facilitair bij het Waterschap in Apeldoorn. Helaas moest ze daarom besluiten te stoppen bij JobOn. “Ik ben met veel plezier actief geweest voor JobOn. Bijzonder vind ik dat het draait op vrijwilligers en dat het aanbod op die manier laagdrempelig kan worden aangeboden. Het is waardevol je kwaliteiten voor anderen in te kunnen zetten. En het is fijn om andere werkzoekenden te ontmoeten en elkaar te inspireren.”

Vrijwilliger worden bij JobOn?

Wil je jouw professionaliteit verder ontwikkelen en inzetten voor jouw medemens? Word dan eventmanager bij JobOn! Je neemt deel aan ons talentprogramma waarin we je opleiden tot eventmanager. Door jouw events help je anderen en jezelf verder.

word eventmanager

*) Systemisch werken is een methodiek om onbewuste patronen en dynamieken in systemen zoals families, werk en organisaties te ontdekken en te veranderen.