Het roer om: van ondernemer en IT-consultant naar leerkracht in het onderwijs

Bij Stichting JobOn gaan we in gesprek met inspirerende mensen die pro-actief aan hun loopbaan werken. Dit keer spreken we Frank Vermeer over zijn loopbaan en de stoere stappen die hij nu zet Frank heeft mooie banen gehad, maar geen banen met direct voelbare impact. Daarom heeft hij afgelopen jaar besloten het roer compleet om te gooien.

 



Het roer om...

Frank Vermeer is opgegroeid in een ondernemersgezin. Hij studeerde technologie management in Groningen en besloot na een eerste consultancy baan zelf ook zijn eigen bedrijf op te zetten voor inkoopadvies geeft. Het was pionieren, maar de omzet steeg snel, drie jaar later is het bedrijf uitgebouwd tot Borgen Groep. Na een paar jaar ziet hij een kans voor een nieuw bedrijf dat meer impact heeft en Frank besluit daar vol voor te gaan: een innovatief circulair bedrijfsidee met een nieuwe machine die bijna ready to go market is.

In no time weet Frank een investeerder te vinden en een team om zich heen te bouwen. Vanuit een mooi kantoor in Amsterdam bouwt zijn team een complete proefopstelling. In de opschaling blijken er te veel onzekerheden voor een noodzakelijke nieuwe investeringsronde. Daarom besluit Frank zijn expertise in loondienst voort te zetten. Eerst bij een bedrijf dat robots maakt en daarna als innovatie manager in de techniek.

Betekenisvol werk

Frank heeft mooie banen gehad, maar geen banen met direct voelbare impact. Daarom heeft hij afgelopen jaar besloten het roer compleet om te gooien. Zijn oudste zoon gaat inmiddels naar school en daar ziet Frank hoe geweldig het is om te investeren in de ontwikkeling van de volgende generatie. Om te verkennen of het onderwijs iets voor hem is, heeft Frank een snuffelstage gedaan op een middelbare school. Dat smaakte naar meer en zo volgt hij nu een versnelde zij-instroom opleiding naar het onderwijs. Dit doet hij in combinatie met parttime freelance werk als software architect in de IT.

Werken in het onderwijs

Het leraarschap is moeilijk, uitdagend en buiten zijn comfort-zone. Met vallen en opstaan gaat hij door op deze koers, want hij ervaart wat het doet om impact te maken. Kinderen in Amsterdam Bijlmer zijn anders dan de kinderen op het Gymnasium op de katholieke middelbare school uit Doetinchem waar Frank zelf opgroeide. Terwijl zijn vrienden druk zijn met euro’s verdienen via BitCoins of mooie uurtarieven opstrijken als advocaat, zet Frank zijn talent nuttig in voor de maatschappij. Hij heeft al eens meegedaan met de steundemonstratie bij de A12, maar echt je baan opzeggen om een impactvolle carrière-switch naar het onderwijs te verkennen, dat is echt lef hebben.

Of het versnelde omscholingstraject resulteert in een duurzame match in het onderwijs? Dat is nog de vraag. Veel zij-instromers in het onderwijs stromen ook weer uit. Er zijn ook goede voorbeelden, zoals Merel van Vroonhoven, zij maakte de stap van politiek Den Haag naar leraar speciaal onderwijs. Net als Frank, een bron van inspiratie voor velen.

Geen bull-shit job maar morele ambitie

Rutger Bregman spreekt in zijn nieuwe bestseller over Morele Ambitie en roept mensen op om hun bull-shit jobs op te zeggen en talent in te zetten voor maatschappelijke impact. Voor Stichting JobOn zijn Frank en andere werkzoekenden -  die hun dromen achteraangaan - stuk voor stuk helden. Het zijn actieve onderzoekers, die lef tonen en een stap nemen buiten hun comfort-zone. Wij hebben veel bewondering voor deze groep werkzoekenden, die een stap nemen naar het onbekende én een stap nemen naar betekenisvol werk.

 


 

WIl je net als Frank ontdekken waar jou talent echt tot bloei kan komen? Schrijf in voor één van de vele trainigen van JobOn en ontmoet andere professionals die aan de slag gaan met een impactvolle loopbaan switch!