Marjolein van der Donk: zelf leren en anderen verder helpen als eventmanager

Jezelf ontwikkelen, terwijl je ook anderen op ideeën brengt. Marjolein van der Donk was enkele jaren eventmanager bij JobOn en deed precies dát: events organiseren over voor haar onbekende zaken op het gebied van werk én haar kennis overdragen aan anderen. Het mes snijdt aan - minstens - twee kanten.

door: Asta Diepen Stöpler

Marjolein werkte lang als modevormgever. “Na verloop van tijd was ik uitgekeken op de commerciële aspecten van mijn werk. Ik ben creatief, maar dit talent kreeg onvoldoende ruimte. Kledingindustrie is behoorlijk milieuvervuilend en is evenmin gezond voor mensen die er werkzaam in zijn. Ik wilde het anders, duurzamer. Ik nam ontslag en ging verder als zelfstandig adviseur op het gebied van verantwoorde kleding. Dit idee ontwikkelde zich geleidelijk richting livestyle coaching. Dit beviel me zo goed, dat ik hiervoor diverse opleidingen heb gevolgd. Ik ben creatief, maar ik ben geen ondernemer. Het zakelijke aspect viel me zwaar, waardoor ik een andere vorm zocht voor mijn werk. Ik wilde meer weten van de arbeidsmarkt: hoe werkt het, wat speelt er, mogelijkheden, veranderingen. Ik heb vier kinderen en was ook als persoon veranderd: misschien past werken in loondienst beter bij me. Maar in welke functie en bij welk bedrijf?“

Kennis en netwerk vergroten

Een kennis tipte Marjolein over JobOn tijdens de zoektocht naar haar nieuwe baan. “Ik besloot om eventmanager te worden en zo mijn kennis en netwerk uit te breiden. Dit deed ik onder meer door het organiseren van wandelingen. Hierbij kwam coaching als vanzelf om de hoek kijken. Dit is wat me goed ligt, dit is wat ik wil. Sinds enige tijd ben ik casemanager bij Arbodienst Acture in Nijmegen. Hier worden mijn - nieuwe en oude - skills goed op waarde geschat.“

Doorzettingsvermogen

Marjolein is inmiddels gestopt als eventmanager bij JobOn. "Helaas, ik had dit vrijwilligerswerk graag willen combineren met mijn vaste baan en mijn kinderen, maar het is voor mij te zwaar. Mijn tijd bij JobOn was heel mooi, leerzaam en waardevol, ik zou het niet hebben willen missen. Ik kijk er met een goed gevoel op terug. Als eventmanager leer je goed organiseren. Ik vond het Talent Programma (opleiding tot eventmanager, red.) goed en interessant. Ik heb veel over mezelf geleerd, veel over mijn leven en werk nagedacht. Zo ontdekte ik dat ik met mijn creativiteit andere mensen het nodige kan bieden. Bijvoorbeeld dat je bij je LinkedIn-profiel en bij sollicitaties persoonlijke kwaliteiten kunt noemen: hoe sterk je in je schoenen staat, hoe groot je doorzettingsvermogen is, hoe analytisch je bent. Dit mag je gerust tonen. Durf te beslissen wat echt goed bij je past. Jezelf van binnen kennen en dit dan naar buiten brengen. Zo laat je belangrijke eigenschappen van jezelf zien. Dit kan je helpen om een passende baan te vinden. Het is mij gelukt.”

De meerwaarde van de workshops

Tijdens de JobOn-wandelingen stelde Marjolein graag prikkelende vragen aan de deelnemers. Ze noemt een paar voorbeelden: “Wat was vroeger bij je thuis een tegeltjeswijsheid: niet lullen maar poetsen, een jongen mag niet huilen, alles met de mantel der liefde bedekken, dit soort zaken. Bij de wandelingen gingen deelnemers elkaar spontaan coachen door hulp te bieden bij zaken waarmee ze worstelden. Luisteren, meedenken, meevoelen, heel mooi om te zien. Dit vind ik een grote meerwaarde. Vaak kreeg ik na afloop een knuffel van mensen, omdat we hadden gepraat over wezenlijke zaken. Ze voelden zich gezien en konden daardoor vaak een volgende stap zetten.“ Gezien worden en jezelf kunnen zien, dat is waar het om draait bij de zoektocht naar een passende baan.

Vrijwilliger worden bij JobOn?

Wil je jouw professionaliteit verder ontwikkelen en inzetten voor jouw medemens? Word dan eventmanager bij JobOn! Je neemt deel aan ons talentprogramma waarin we je opleiden tot eventmanager. Door jouw events help je anderen en jezelf verder.

word eventmanager